2021 v Meteopressu — Covid přinesl C-band radar!

Meteopress je tzv. meteorologická firma. Už od roku 1992 předpovídáme počasí. Od roku 2015 jsme nastoupili na novou cestu: inovační, technologickou, upřímnou a odvážnou.

Rok 2021 pro nás byl potvrzením, že jdeme po cestě správné. Sice nemáme žádný pevný plán, ale máme své principy práce a víme, co jde ve světě předpovědi počasí zlepšit. Víme, kde je ukryt potenciál trhu a stavíme tým, produkty a vývoj dle jednoduchých principů:

  • “jde to”,
  • “kdyby to bylo jednoduché, už to někdo udělal”,
  • “Build-Measure-Learn”,
  • Malý tým, plný těch nejlepších v oboru a vedení lidí principem “No Rules Rules”.

TL;DR: Co jsme dokázali v roce 2021?

  • Vyrobili jsme C-band radar. Za cenu tak nízkou, že možná posune radarový trh.
  • Varovali jsme před tornádovou situací na Moravě (a dalšími stovkami nebezpečných situací v regionu).
  • Vyvinuli a zdokonalili jsme další předpovědi počasí pomocí umělé inteligence.
  • Našli nové zákazníky a udrželi si ty stávající. Děkujeme oběma skupinám.
  • Vydělali jsme více peněz.
  • Všechny nové peníze jsme nainvestovali do rozvoje firmy.
  • Našli jsme náš faktor 10. Tj. jak firmu naškálovat, rozvinout po světě.

Jak o náš radar, o AI software na předpovědi, tak o varování před nebezpečným počasím je velký zájem na mezinárodním trhu. Přibyli nám klienti, vydělali jsme více peněz než kdy v historii. Ale hlavně — tým Meteopress je zase silnější, jak zkušenostmi, tak i počtem kolegů.

Svět start-upů a klimatické změny mají jedno společné. V grafech obou je populární tzv. hokejka, exponenciála. U našich příjmů a klimatické změny také vidíme jistou korelaci, ale i zde platí, že korelace není kauzalita.

Jednou za rok se zastavím a přemítám. O tom, co jsme vlastně minulý rok dělali, co jsme dokázali. Člověk je často utopen v denní operativě, denním marasmu urgentních problémů, neustálých dotazů a akutního řešení problémů.

Člověk pak ztrácí perspektivu a zapomíná mít radost.

“Většina lidí podle něj žije jako ten tesař, který měl tak tupé nástroje, že mu práce šla pomalu, a neměl tudíž nikdy čas si je nabrousit.” Cormac McCarthy, Hranice.

Převratný C-band radar

Radar v pásmu C (5 GHz) je slovy Dr. Staudingera z rakouského meteorologického ústavu Rolls Royce mezi radary. My tedy stavíme spíše Teslu mezi radary. Radar založený na softwarovém přístupu z jednoduchých modulárních prvků a COTS (běžně dostupných) komponent.

C-band radar funguje mnohem lépe na měření všech druhů srážek. Je dost citlivý a přesný, aby šel operativně používat ve většině světa a je ještě svou velikostí instalovatelný kdekoliv na světě. Oproti našemu původnímu radaru v pásmu X (9 GHz) má tu výhodu, že netrpí tzv. útlumem, tj. neoslepne v silných srážkách. Vidí i skrz bouřky.

Umí vše, co od něj profesionální zákazníci čekali. A ještě o kousek více. Nevadí mu například rušení od Wi-Fi sítí.

Jeho startovací cenu jsme stanovili na 350.000 EUR nebo 397.000 USD. Náš nejlepší s největší anténou stojí cca 600.000 EUR. Konkurence svůj nejlepší prodává od 1.000.000 Eur výše.

Cenou tedy rozhodně vítězíme.

Další aspekt hovořící pro naše řešení je nenáročnost našeho radaru z pohledu instalace a nároků na elektřinu, internet a údržbu. Náš radar je v porovnání s konkurencí na cca 10% finanční náročnosti po instalaci.

Při instalaci radarů konkurence se náklady za radar a jeho instalaci často vyšplhají až k cca 4–5 milionům EUR. U nás je tato cenovka na úrovni sotva 25 %.

RadarCrate — nejjednodušší instalace

Největším problémem při instalaci meteorologického radaru je, kromě pořizovací ceny, instalační lokalita a její vybavenost. Radarovat potřebujete z kopce dolů. Na kopci často není elektřina. Tj. musíte složitě na kopci budovat věž a přivést tam elektřinu. U mnohých radarů konkurence dokonce vysoké napětí.

Díky zkušenosti s nainstalováním více než 30 vlastních malých radarů jsme se mnohé naučili. Kromě nízké energetické náročnosti — náš radar má spotřebu cca 600 Wattů — jsme udrželi váhu celého systému 2.4m radaru na 500 kg a váhu 4.5m radaru na cca 850 kg.

To nás přivedlo k projektu RadarCrate — radarové bedny. Dvou kontejnerů, ve kterých celý radar doručíme a poté je použijeme jako podstavec pod naši věž, jako technickou místnost, jako serverovnu, jako sklad, jako zázemí pro technika.

RadarCrate by Meteopress

Jednoduché, že?

Proč to tedy nikdo jiný nedělá?

Nevíme. My už ano.

Elektřina nám pro náš provoz stačí z 8–12 solárních panelů, nebo několika větrníků.

Bateriový set umožní překlenout zatažené dny. Takže není nutné na kopec tahat nutně elektřinu.

Testování Starlinku pod okny naší kanceláře v Praze

Internet máme ze Starlinku, tj. jsme kdekoli na světě bez závislosti na místním, často nevyzpytatelném internetu.

Instalace vlastních radarů a ZAMG

Pokračovali jsme v rozšiřování a zkvalitňování naší sítě. Za zmínku stojí hlavně upgrade naší testovací lokace Innocrystal na jih od Prahy. Tam máme nyní platformu na libovolný radom. V současnosti zde testujeme 2.4m C-band radar.

Radar na Loučné v Krušných horách

Hlavními instalačními událostmi minulého roku byly instalace nových, velkých horských radarů. Jeden je na vršku Loučná v Krušných horách. Zde máme náš v současnosti největší radom o velikosti 4.5 m.

Druhý náš velký radar je na trojmezí Česka, Rakouska a Německa na vršku Hochficht, česky Smrčina. Vybudovali jsme ho s rakouským meteorologickým ústavem ZAMG.

Třetí nový radar je u Brandýsa nad Labem na hale firmy Armogroup.

Dále jsme zvětšili a vylepšili naše radary ve Znojmě, Lučenci, Plzni, Jihlavě. Všechny jsme připravili na lepší vnitřnosti — nové C-band či X-band radary.

Plán je mít před příští sezónou nejlepší radarové pokrytí regionu.

Tornádo

V polovině roku, přesně 24.6., zasáhla Jižní Moravu tragická událost. Destruktivní tornádo síly až F4 usmrtilo 6 lidí, způsobilo škody za cca 30 miliard korun.

Meteopress se dlouhodobě věnuje varování před nebezpečným počasím. Toto už 6 let doručujeme pojišťovnám a jejím klientům.

Jedno z varování, které jsme poslali během bouřkové situace 24.6.2021

Musím říci, že naše celkové zvládnutí tornádové situace mě naplnilo nevýslovným pocitem zadostiučinění a hrdosti. Ohledně této situace se naši meteorologové začali radit již několik dní předem. V daný den ráno na předpokládané místo jel náš meteorolog Miloslav Staněk. Ten celé tornádo zaznamenal a komunikoval s kolegy v Praze, kteří událost sledovali z centrály.

Naše varování MeteoAlert před touto konkrétní situací vydal výborně další z našich velezkušených meteorologů a vydal ho již v 16:45, tj. 2,5 hodiny předem přímo na posléze zasaženou oblast.

Další kolegové po celou dobu o události reportovali. První fotografie tornáda se u nás objevila v 20:20, tj. cca hodinu po jeho dotyku se zemí. Využívali jsme živých reportů z místa od našich pozorovatelů ve skupině Lovci bouřek na Facebooku.

Bouřka, která 24.6.2021 přinesla tornádo na jižní Moravu

Už ten samý den jsme vydávali o události článek, druhý den jsme prováděli na místě průzkum a klasifikaci škod. Náš meteorolog se poté stal spoluautorem oficiální zprávy o tornádu. Ve spolupráci s ČHMÚ, což byla po dlouhé době první oficiální spolupráce.

Radarový snímek bouřky, která 24.6.2021 přinesla tornádo na jižní Moravu

Probuzený zájem a noví klienti

Zájem veřejnosti se v té době otočil k počasí a my jsme zjistili, že nejen pojišťovny mohou mít o naše varování zájem. Ihned jsme navázali spolupráci s agilním vedením Jihočeského kraje a hned o 10 dní později jsme v pilotním provozu začali posílat varování vedení kraje. Díky zde patří zejména p. hejtmanovi Kubovi a paní Spálenkové, vedoucí krizového řízení JČK.

S další cca desítkou krajů probíhají jednání a věřím, že příští rok budou další občané ČR chráněni naším varováním.

Dále se podařilo přidat další klienty z řad pojišťoven — slovenskou Kooperativu a pojišťovny AXA Česko a Slovensko. Ti se přidali k již stávajícím věrným skvělým klientům UNIQA CZ a SK a české Kooperativě.

Věrnost našich klientů, ať už z oblasti pojišťoven, médií či energetiky mi dělá radost. Věřím totiž, že v byznysu je nutno dbát i na slušnost a vztahy.

Bohužel toto se nenaplnilo s naším nejstarším klientem z oblasti televizního zpravodajství. Ten nám po 25 letech vypověděl spolupráci. A to formou pětiřádkového dopisu od právníka. 25 let jsme spolehlivě a věrně sloužili, každý rok chodili s nápady a možnostmi zlepšení služeb. Obchodně nám to nijak neublížilo, finančně to byl spíše menší klient. Forma ukončení mě však zaskočila, mrzela a poučila.

Umělá inteligence

Oblast, ve které jsme jedni z nejsilnějších na světě a bohužel o tom málo mluvíme. Náš malý interní tým pod vedením Kuby Bartela dokázal skvělé věci.

Zdokonalili jsme predikci radaru, která dnes s přehledem poráží všechny konkurenční metody. A to o parník. Porovnávali jsme se s predikcemi 3 národních meteorologických ústavů a zlepšení oproti jejich metodám je v řádu desítek procent (od cca 25 % do 43 %). Dnes je náš systém testován v rakouském meteorologickém ústavu.

Hodně se nyní věnujeme zlepšení krátkodobé předpovědi. Jdeme na to přes zpracování výstupů numerických modelů (tzv. ensemble postprocessing) pomocí neuronových sítí. Letos máme v plánu spustit toto operativně pro interní použití.

Jako možná první na světě jsme spustili predikci satelitních snímků pomocí neuronových sítí. Funguje to krásně, a tak to letos nabídneme trhu. Jedná se o jedinou přesnou předpověď oblačnosti, což se hodí hlavně obchodníkům se solární energií.

Naše prvotní pokusy se satelitní predikcí (vpravo) v porovnání s realitou (vlevo)

Nové příležitosti

Naše sílící pozice na trhu se projevila i otevíráním nových cest k potenciálním, dříve netušeným klientům. Obchodní model partnerství s rakouským meteorologickým ústavem zaujal vedení WMO, Světové meteorologické organizace, a prezentovali jsme naše produkty a výsledky spolupráce zástupcům 60 “evropských” zemí na konferenci. Hlavním tématem byly partnerské obchodní modely a náš obchodní koncept Radar As A Service, radar jako služba.

World Bank, Světová banka, nás zase pozvala na workshop pro subsaharskou Afriku. Zaujalo zde zejména naše kontejnerové řešení RadarCrate.

Měli jsme se účastnit několika veletrhů, ale bohužel byly všechny kvůli Covid19 zrušeny.

Uspěli jsme s námitkou do tendru na dodávku meteorologických informací pro Řízení letového provozu ČR. Tendr byl zrušen a byli jsme pozváni k tržní konzultaci.

2022 a dále?

Jaký je náš pevný plán pro roky 2022, 2023 a dále? Pevný není žádný. Jak jsem psal na začátku tohoto textu — řídíme se principy, máme důvěru ve své schopnosti a jsme připraveni bojovat o příležitosti.

Proč nemáme pevný plán? “Mínil, že špatná mapa je na každý pád horší, než žádná mapa, protože v poutníkovi vzbuzuje falešnou sebejistotu a může jej snadno přimět, aby zapomněl na své přirozené instinkty, jimiž by se mohl řídit, pokud by se jim poddal.” Cormac McCarthy, Hranice

O náš radar je dnes zájem z desítky zemí světa. Na začátku roku 2022 ho pojedeme představit na největší meteorologickou konferenci svého druhu — setkání Americké Meteorologické Společnosti AMS do Houstonu v Texasu. V plánu máme ještě další 3–5 veletrhů a konferencí.

Nelson Mandela jedno řekl: “Já nikdy neprohrávám. Buď vítězím, nebo se poučím.” Tímto heslem se nevědomky řídíme už 6 let a funguje úplně přesně, doslovně.

Meteopress letos oslaví 30 let. Věřím, že se dočkám i 50 let Meteopressu, a že to bude báječná jízda.

Vše nejlepší do roku 2022.

--

--