2 av 10 biografier på Wikipedia handlar om kvinnor. Så gjorde vi något åt det!

Hugo Wittorf
POST Sthlm
Published in
7 min readJun 8, 2018
14 svenska kvinnliga idrottare gick från rött till blått på Wikipedia.

Resultatet blev:
Fjorton helt nya Wikipedia-biografier.
Sex utökade och förbättrade biografier.
En förbättring av artikeln om Sveriges Damlandslag i fotboll.
En mycket liten men ack så välkommen förbättring av Internet. Och viktigast av allt: Viktiga lärdomar om hur vi och andra kan ta arbetet vidare.

Kvällen den 4 juni arrangerade vi på POST en Wikipedia-skrivstuga, eller en edit-a-thon som det ibland kallas, med syftet att bidra till ett minskat wikigap (mer om vad det är senare).

Vi ville arrangera en skrivstuga eftersom vi såg en möjlighet där vi med POSTs kompetens och tillgångar kan bidra till att göra någonting i världen lite bättre. Låter vi det rådande wikigapet bestå på världens största uppslagsverk riskerar det att vi får en falsk historiebeskrivning. Ett fungerande, levande och samskapat uppslagsverk är mer relevant än någonsin i en tid då alla har möjlighet att skapa dominerande narrativ som gagnar snäva intressen snarare än objektiv omvärldsbeskrivning.

Vad är då wikigap?

Endast 2 av 10 biografier på Wikipedia handlar om kvinnor, medan 8 av 10 handlar om män.

Wikigap är namnet på skillnaden i antal biografier om män och kvinnor på Wikipedia. På ytan ser den biografifördelning som finns på Wikipedia idag helt befängd ut. Och om vi dyker djupare blir det bara skevare. Påståendet består av tre relevanta informationspunkter, de som jag markerat här för att förtydliga:

Endast <2 av 10> <biografier><Wikipedia> handlar om kvinnor, medan 8 av 10 handlar om män.

<Wikipedia>

Vad är Wikipedia? Om vi tittar på hur Wikipedia själva beskriver Wikipedia så står det så här:

<Biografier>

Precis som vilket uppslagsverk som helst använder sig Wikipedia vissa kriterier för att avgöra vad och vilka som får ha en biografi. Det innebär att även om jag skulle be en kompis skriva en Wikipedia-biografi om mig själv, Hugo Wittorf (en okänd person), så skulle den antagligen plockas ner ner av andra wikipedianer efter en tid. Sammanfattningsvis enligt Wikipedias guidelines kan en person ha en biografi om det finns ett:

<2 av 10>

Nu när vi vet vad Wikipedia är, och i stora drag kriterierna för vilka som får har biografier behöver vi bara ta reda på om den sista informationspunkten, 2 av 10 biografier, är lika skev som den framstår. Generellt är det svårt att svara på, antagligen är det jätteskevt. Om vi dyker in i ämne efter ämne blir det tydligare.

Förra året hade Svenska ambassaden i New Delhi upptäckt att representationen av kvinnliga indiska forskare på Wikipedia inte speglade verkligheten. Det vet vi eftersom de den 4 mars 2017 arrangerade en systerskrivstuga mellan Delhi och Stockholm med syftet att bidra till ett minskat wikigap inom just vetenskap i Indien. Bland annat hade det visat sig att de tre kvinnliga raketforskare som ansvarade för ISRO-projektet (indiska organisationen för rymdforskning) Mars Orbiter Mission, där en satellit skickades till Mars, saknade Wikipedia-biografier. Det är väldigt sällsynt att rymdforskare med den meritlistan saknar biografier i uppslagsverk.

Ett år senare, den 8 mars 2018, genomförde utrikesdepartementet tillsammans med Wikimedia Sverige wikigap-skrivstugor samtidigt på svenska ambassader runt hela världen.

Hugo Wittorf från POST med Marcus Holknekt, som var arbetade på svenska ambassaden i New Delhi under den period systerskrivstugan arrangerades, under WIKIGAP @ POST, 4 juni, 2018.

63 landskamper, 6 mål, ingen Wikipedia

Det var UD och Wikimedias arbete som inspirerade POST till att arrangera en egen skrivstuga. Vi valde att dyka ner i ämnet kvinnor inom sport. Vi valde sport eftersom flera av oss som arbetar på POST gillar sport, men framförallt för att atleters prestationer är väldigt väl dokumenterade. Har du spelat matcher på elitnivå eller till och med landslagsnivå så syns ditt namn i trupputtagningar och matchreferat. Och har du spelat eller spelar på elitnivå så uppfyller du kriterierna för att få en biografi på Wikipedia.

Om du likt Malin Lundgren, spelat 63 landskamper i fotboll och gjort sex mål, genomfört två VM-mästerskap och skördat ett VM-silver och ett VM-mål, då vore det nästan konstigt om du inte redan hade en svensk Wikipedia-biografi.

Malin Lundgren hade ingen svensk Wikipedia-biografi. Det ville vi ändra på.

Ett rum fyllt med nyblivna wikipedianer.

Nya namn på Wikipedia!

Sedan ett par dagar har Malin Lundgren en Wikipedia-sida, precis som hennes landslagskollegor Anna Svenjeby, Marie Karlsson och Åsa Lönnqvist. Nuvarande landslagsspelarna Loreta Kullashi och Filippa Angeldal väntar på review innan deras biografier publiceras på engelska Wikipedia. Försvarsspelarna Anna Oskarsson och Mia Carlsson, som båda är med landslagssamlingen som pågår just nu (Sverige slog Kroatien igår kväll och möter Ukraina den 12 juni), har numera Wikipedia-biografier.

Svenska basketspelarna Farhiya Abdi, Klara Lundquist och Nathalie Fontaine har numera Wikipedia-biografier. Detsamma gäller innebandyspelarna Iza Rydfjäll, Camilla Granelid och Johanna Ekroth. Curling-spelaren Agnes Knochenhauer har fått sin sida uppdaterad med sitt OS-guld från i år, och även skidskyttarna Anna Magnusson, Linn Persson och Mona Brorsson, och längdskidåkaren Ida Ingemarsdotter och ishockeyspelaren Pernilla Winberg har fått sina biografier uppdaterade efter sina OS-insatser tidigare i år.

Personligen är jag mycket imponerade av det resultat som skapades på en kväll eftersom det producerades av en grupp som innan kvällen inte ens hade en registrerad Wikipedia-användare. Dessutom är Wikipedia ett inte helt okomplicerat verktyg. En kvällsraid har tyvärr inte ställt allt till rätta, tvärtom finns det otroligt många fler namn som förtjänar att egna Wikipedia-biografier. Nyckeln till att lösa det blir att hitta sammanhang där fler människor kan göra mer. WIKIGAP är ett utmärkt initiativ och ramverk men jobbet måste göras av mig och dig.

Caroline Röstlund som spelar fotboll i AIK var på plats och berättade om livet som elitfotbollsspelare. Caroline har också fått en ny Wikipedia-biografi.

En stor eloge, och ett stort TACK till er deltog!

WIKIGAP @ POST hade två syften, förutom det uppenbara och ovan beskrivna arbetet med att minska wikigapet inom ämnet sport så ville vi under kvällen förvandla så många personer som möjligt till Wikipedianer. Det vill säga, personer som redigerar och skapar artiklar på Wikipedia.

Det är genom de personerna vi hoppas att vår skrivstuga kommer leva vidare. Den verkliga effekten av vårt arbete är att det idag finns fler personer som har kunskap och erfarenhet av att redigera wiki. Personer som dessutom har en vilja att göra någonting åt den skeva könsrepresentationen som finns på Wikipedia idag.

Tack även till Wikimedia som varit till stor hjälp med tips både inför och under skrivstugan!

Som sagt, det finns mer att göra

Skärmdump från allsvenska FC Rosengårds wikipedia, nuvarande spelartrupp. Spelare med röda namn saknar biografier.

Ett kort tag var vi oroliga att det skulle vara svårt att hitta namn till vår skrivstuga. Ack så fel vi hade. Skärmdumpen ovan visar mängder av namn i rött i allsvenska FC Rosengårds nuvarande trupp. Om ni som läser vill få en bild av huruvida det här är ett en enskild avvikelse eller snarare standard rekommenderar jag er att klicka er runt i trupperna för olika landslag och elittrupper. Börja med den här listan på förbund, eller gå direkt till den här påbörjade sammanställningen av namn som saknar biografier.

Så när gör vi det igen?

När gör ni det igen? Wikipedia är ett öppet forum. Vem som helst kan skapa en användare och börja redigera. Vår förhoppning är att fler organisationer, arbetsplatser och kanske andra byråer arrangerar egna wikigap-skrivstugor på flera olika teman. WIKIGAP @ POST arrangeras på eget initiativ utan samarbete med någon uppdragsgivare.

Vi hjälper gärna till att facilitera processen, och kan dela med oss av våra lärdomar.

Vi hjälper hemskt gärna till. Om ni arrangera en skrivstuga själva finns ett antal olika guider för hur ni kan arrangera egna skrivstugor. Det är bland annat en del länkar och guider länkade längst ner i på sidan som om systerskrivstugan i Delhi 2017, och titta även på upplägget för wikigap-skrivstugan i Umeå från maj 2018.

Hör av er om ni undrar över något eller vill ha vår hjälp att sätta upp en egen wikigap-skrivstuga! Det var väldigt roligt, så kör!

Hälsningar,

Team WIKIGAP @ POST
Hugo Wittorf
, process designer & facilitator, POST
hugo.wittorf@poststhlm.se, 070–5624984
Josefin Pihl, pr-kreatör, POST
josefin.pihl@poststhlm.se, 076–1612494

--

--

Hugo Wittorf
POST Sthlm

facilitation & process design | @vablirdetforrap & @poststhlm