POST News #3 Urbant liv — framtiden är redan här!

Hugo Wittorf
POST Sthlm
Published in
10 min readFeb 28, 2020

Repost från 19/12/19

Det här nyhetsbrevet skickades ut till POST News prenumeranter den 19 december 2019. Det delas på Medium för att nya prenumeranter ska kunna ta del av äldre utgåvor av POST News. Om du vill prenumera och få nya utgåvor direkt så kan du göra det här. Trevlig läsning!

Hej,

Välkomna till den tredje utgåvan av POST News. Det här är första gången nyhetsbrevet når ett tresiffrigt antal läsare. Så otroligt kul! Framförallt eftersom det innebär att mer än hälften av de vi bjudit in har valt att prenumerera. För att fira det har vi satsat lite extra skrivit ett längre nyhetsbrev med en hel del intressanta uttag. Vi på POST tycker att ämnet är oerhört intressant eftersom det är något som berör oss. Berör oss både som kommunikatörer och rent fysiskt som människor som försöker leva våra liv i en stad.

Vi hoppas och tror att ni kommer uppskatta läsningen. Skriv gärna till oss om det är något ni tycker var extra intressant eller undrar över!

Trevlig läsning,
Hugo Wittorf & POST

Bilden ovan är en ögonblicksbild från den klassiska sci–fi filmen Blade Runner, där Rutger Hauer spelar en klon som kämpar för att få ut mer av livet än den begränsade tillvaro hans mänskliga skapare tilltänkte honom. När Blade Runner kom 1982 var det många av filmens tittare som upplevde att den dystopiska miljön var ett ganska sannolikt framtidsscenario av Los Angeles, november 2019. På så sätt har inget ändrats, mycket av det som är signifikant med atmosfären i Blade Runner känns fortfarande som ett sannolikt scenario för vår värld om 37 år från idag.

Men mycket av det från filmen som fortfarande idag känns som sci-fi är faktiskt redan verklighet. Den här upplagan av POST News kommer ta upp tre sådana saker. Projekt eller initiativ som gör livet i städer lite bättre.

Framtidens blodtranspor

Sedan i somras transporterar drönare blod mellan Sahlgrenska och Mölndals sjukhus

– En utmaning är dock att många ser drönartransporter litegrann som science fiction, något som hör till framtiden. Men med rätt teknologi och samarbetsformer tror vi att drönare kan bli ett användbart hjälpmedel för transporter inom vårdsektorn redan inom två år, säger Mats Sällström, vd för Everdone, i en artikel på sahlgrenskasciencepark.se.

Mats Sällströms citat är från 24 januari i år, 2019. Det innebär att om bedömningen inom två år håller blir kommersiellt användande av drönare ett faktum i Sveriges näst största stad om 14 månader. Inte riktigt den diffusa och ogreppbara framtid sci-fi brukar handla om.

Men hur gör drönartransporter av blod Göteborg till en bättre stad?

  • Det skulle ersätta de ca 7440 årliga blodtransporterna mellan sjukhusen idag
  • Bilar är rätt tunga pjäser för att frakta något så lätt som några liter blod
  • Därför väntar man idag tills man har en större mängd blod att frakta
  • Med drönare kan man skicka en liter direkt efter beställning
  • Fågelvägen går snabbare och drönare påverkas inte av trafiken
  • Snabbare leveranser av blod kan rädda liv

Det verkar inte helt otroligt att 14 månader är en rätt hygglig tidsangivelse, för det har hänt mycket sedan 24 januari. Planerna på att testa att låta det Göteborgs-baserade drönarföretaget Everdone transportera blod mellan Sahlgrenska universitetssjukhus och Mölndals sjukhus har genomförts. I en artikel i ComputerSweden uppger Everdone att testerna gått bra och de förväntar sig att fortsätta testarna i utökad skala.

Drönarens rutt, betydligt snabbar än transportbilar

Nästa steg är att någon sätter upp riktlinjer och regler för hur vårt luftrum får användas av kommersiella drönare. Sommaren 2020 väntas sådan riktlinjer för EU presenteras av den europeiska flygmyndigheten EASA. Det här är något jag har väntat på sedan jag läste futuristen Amy Webbs bok The Signals Are Talking när den kom för tre år sen. I boken spekulerar Amy om vad som kommer ske med våra städer när drönartrafiken blir en viktig del av vår infrastruktur. Tänk om EASA till exempel beslutar att kommersiell drönarflygning ska ske mellan 10–25 meter över marken, låg höjd för att minska skador vid kraschar. Det kommer sannolikt påverka hur lätt det är att få bygglov för hus högre än 10 meter.

Uppsving för Skövde?

Om det är svårt att bygga hus högre än 10 meter kan det påverka fastighetspriserna och möjligen göra det mer attraktivt för byggherrar att använda en större markyta. Vilket i Göteborgs-regionen skulle kunna innebära ett uppsving för orter utanför den urbana zonen där mark är billigare. Kanske växer Evergreen till Sveriges nästa unicorn och väljer att flytta sitt huvudkontor till t ex Skövde, där det är mer kostnadseffektivt att bygga ett 10 meter högt kontor över en större markyta.

Vi är inte där ännu — men det känns faktiskt som vi knappt hinner blunda innan vi lever i en tid där vi kommer se drönare fara fram varje gång vi lyfter huvudet. I alla fall om du är i Göteborg, det finns fler tecken än drönartransporter på att det är en stad som verkligen försöker göra något åt dagens suboptimala transportsituation.

Så kom ihåg att ställa fram klockan två-tre år nästa gång du rullar in på Göteborg C.

Framtiden är redan här — i Stockholm

I april i år publicerade National Geographic en sida på nätet där de med hjälp av visualiseringar försöker visa hur framtidens städer kommer se ut 2050. Gå in på länken och ta en titt.

Min första reaktion när jag besökte sidan kan bäst beskrivas som att jag upplevde 100% mys. Det beror på att jag lider av så kallad framtids-nostalgi. Det fungerar likadant som vanlig nostalgi, med skillnaden att jag istället för att jag skapar en förskönad bild av nån passerad tidsålder så gillar jag istället att drömma om och sakna framtiden. Då och då blir jag rosenrasande av att vi inte redan har befolkat solsystemet. Det är 2019 och noll personer bor på Mars. Det har jag svårt att acceptera.

Min andra reaktion är lite mer förnuftig. Självklart kommer inte Stockholm se ut som i bilden ovan. Det vet vi eftersom väldigt många av de exempel som National Geographic tar upp som nya innovationer i deras beskrivning av städer 2050 existerar redan, många av dem i Stockholm. Vi går igenom några:

Uppenbarligen är framtiden redan här

Men varför känns det inte så? Kanske beror det på att vi helt enkelt inte noterar förändringarna runt omkring oss. Vi tror att det i sin tur kan bero på att de flesta av oss fortfarande kan känna ett visst motstånd mot förändring. Vissa känner ett sånt olust till förändringar att de bara måste uttrycka det. Vilket för oss till nästa uttag.

Arga kommentarer på Snappcars Facebook.

Moståndet: Några av oss HATAR förändring

Hyra ut din bil = hyra ut din fru

För mig är det svårt att förstå att någon människa kan jämföra en bil med sin fru på det här sättet. Men jag har sett det ske. Flera gånger. Montaget ovan består av skärmavbilder som jag (Hugo) har tagit från Snappcar och GoMores sociala medier sedan september 2017. De båda företagen fungerar ungefär som AirBnB, privatpersoner kan hyra ut sin bil när de inte använder den. All betalning och försäkring och sånt sker vi appen. Toppen, eller hur! De som inte äger bil kan för en billig peng hyra bilar som ändå inte används!

Det finns människor som HATAR att de här tjänsterna existerar.

Min mormor och morfar var absolutister. Det är ungefär som nykterister, men istället för att bara begränsa sitt eget alkoholintag så förväntar man sig att ingen annan heller ska dricka. Nånsin. Det verkar vara så de som kommenterat kring Snappcar och GoMore resonerar, det räcker inte med att de själva avstår från att hyra ut sin bil. Ingen ska hyra ut sin bil. Nånsin. Bilar ska inte delas och de här tjänsterna borde förbjudas för alltid.

VI älskar våra egendomar

Den här nivån av aversion mot en ny sorts tjänst är så klart en avart, men de extremaste rösterna representerar ofta en känsla som fler delar. I det här fallet tolkar jag det som att hatet mot Snappcar och GoMore är ett uttryck för en bred känsla av olust inför startupifiering av samhället. Bilen som privat egendom är en så stark del av mångas identitet att en startup-världens älskade förflyttning från ägande till tillgänglighet av produkter och tjänster helt enkelt blir för mycket.

Snappcar och GoMore försöker ju göra våra liv bättre. Om bilar som annars bara står parkerade och upptar värdefull markplats istället kommer till användning bör det innebära att färre nya bilar kommer in i våra städer. En stadsbo kan ta sig från t ex IKEA med ett nytt Vinterträd och på ett billigt och effektivt. Mindre trängsel och mindre påverkan på miljön. Hur logiskt det än ser ut så behöver vi komma ihåg att motståndet faktiskt är minst lika logiskt och oerhört mänskligt.

Snappcar och Gomore tillhör en familj av nya initiativ som jag tycker är fantastiska, och samtidigt kan de av andra människor tolkas som rena attacker på deras identitet.

Den diskrepansen mellan vi som tror att förändringen är vägen framåt och de som står för motståndet är en väldigt viktig påminnelse för alla som arbetar med startups och förändring av våra städer. Motstånd och konflikt representerar både kommunikativa möjligheter och eventuella barriärer för våra försök att bidra ett bättre samhälle.

Den påminnelsen över hur verkligheten ser ut utanför Norrskens tegelväggar är det som gör mig, trots mörkret, oerhört glad varje gång jag får tillfälle att ta en ny skärmavbild på Snappcar och GoMores sociala medie-inlägg.

Känner du någon som borde läsa det här mailet? Du får gärna vidarebefordra det. Om du fick det skickat till dig så är hemskt välkommen att signa up här för att få framtida POST News.

OM POST NEWS

POST News är nyhetsbrevet där POST delar tre kommunikationsuttag som vi önskar att vi hade gjort själva. Eftersom de gjort världen till en lite (eller mycket) bättre plats.

Ja. Vi kanske är naiva. Men det förändrar inte sanningen: POST startades med ambitionen om att använda vår kompetens till att bidra till en bättre värld. Det råkar vara kommunikation vi kan och därför samlas alla som arbetar på byrån regelbundet för att prata om kommunikativa handlingar, kampanjer eller andra initiativ som vi har lärt oss något av. Kommunikation som på ett eller annat sätt bidragit till att göra välden bättre.

POSTs Hugo Wittorf presenterar insikter och spaningar

I VÅR VÄRLD JUST NU

Den nya digitala fastighetsmäklaren Blok ska göra livets kanske stressigaste process enklare

Att sälja din bostad upplevs av många som dyrt, otryggt och stressigt. Visst slutar det ofta väl och det kan kännas skönt i efterhand när du väl landat i ditt nya boende. Men användarresan innehåller många jobbiga stunder. Den finska startupen Blok gör allt det kan för att göra upplevelsen mindre stressig. Det gör de bland annat gneom att ersätta flera av de krångligare momenten i säljprocessen med smidigare digitala alternativ och genom att vara branschens mest transparenta alternativ. Tidigare i höst hjälpte vi Blok med deras lansering i Sverige och vi ser fram emot att hjälpa dem växa under 2020. Läs mer på DI Digital.

Werlabs: Se mer än spegeln visar

Vi har hjälpt vår uppdragsgivare Werlabs ta fram sin första reklamfilm. Filmen bygger på konceptet se mer än spegeln visar och uppmanar människor att ta reda på hur de egentligen mår. I västvärlden uppsöker vi traditionellt vården först efter att vi har blivit sjuka, Werlabs blodprov kan hjälpa dig att upptäcka hur du mår innan de första tecknen visar sig. På så sätt kan du i många fall ligga steget före och i bästa fall kunna göra förändringar i livet som innebär att du slipper få behovet att besöka vården. Se filmen här.

Tack för allt Nicole!

Under hösten har Nicole Ostashkevic gjort praktik på POST som AD. Tack för allt Nicole, du har varit fantastisk! Nicole återvänder nu till Hyper Island för att fullfölja sin utbildning. Skicka henne ett mail om ni söker en väldigt duktig AD till nåt gig.

Välkommen Amanda!

I januari ansluter vår nya praktikant Amanda Fogelin. Amanda läser till Digital Media Creative på Hyper Island och kommer praktisera på POST under våren. Varmt välkommen!

24Storage börsnoterade

Den 10 januari noterades vår uppdragsgivare 24Storage på Nasdaq First North. Self storage-företaget blev övertecknat drygt sex gånger på första dagen och fick in en hel del medel i verksamheten. Räkna med att se mer av 24Storage under 2020. Det är oerhört kul att få vara med och bidra i det kommande kommunikationsarbetet. Läs mer om noteringen på DI Digital.

Workshop-hösten

Under hösten har vi faciliterat en hel del workshops. Bland annat har vi hjälpt Kondator utforska sina kunders användarresa, designat sätt att bekämpa matsvinn med en av landets största matjättar, presenterat och utvärderat spaningar för framtidens arbetsliv, med mera. Bilden ovan är från en workshop där vi utforskar framtidens boende tillsammans med Blok.

Tack för er tid och God Jul!

Om du fick det här mailet skickat till dig och uppskattade det så får du hemskt gärna signa upp dig här som prenumerant. Nästa mail kommer om en dryg månad.

Kom och ta en kaffe med oss!
POST STHLM
Skånegatan 61
116 37 Stockholm
poststhlm.se

make love, not spam

--

--

Hugo Wittorf
POST Sthlm

facilitation & process design | @vablirdetforrap & @poststhlm