POST News #4 Initiativ från näringslivet

Hugo Wittorf
Feb 28 · 10 min read

Repost från 4/2/20

Det här nyhetsbrevet skickades ut till POST News prenumeranter den 4 februari 2020. Det delas på Medium för att nya prenumeranter ska kunna ta del av äldre utgåvor av POST News. Om du vill prenumera och få nya utgåvor direkt så kan du göra det här. Trevlig läsning!

Hej,

Välkomna till den fjärde utgåvan av POST News!

En dryg månad in i 2020 står vi här och ser ljusare på framtiden än någonsin. Det är ett perspektiv som inte kommer helt naturligt när ett corona-virus sprider skräck över världen och när stormakter kör chicken-race med missiler. Men det är det perspektiv vi har valt att ha.

Det är nämligen så att bara för att mycket ont händer i världen så slutar det inte hända positiva saker. Det är de positiva aspekterna vi vill ta upp i det här nyhetsbrevet — eftersom det är så vi som kommunikatörer på bästa sätt kan använda våra kompetenser för att lämna ett positivt avtryck. I denna utgåva skriver vi om tre initiativ som näringslivet eller entreprenörer driver för att på olika sätt bidra till att skapa ett bättre samhälle.

Vi hoppas och tror att ni kommer uppskatta läsningen. Skriv gärna till oss om det är något ni tycker var extra intressant eller ifall det var något ni undrade över!

Trevlig läsning,
Amanda Fogelin, Hugo Wittorf & POST

1) Kan positiva nyheter bidra till att skapa ett bättre samhälle?

Svar: JA.

Krig. Svält. Skogsbränder. Casino-reklam. Sjunkande flyktingbåtar. Torka. Panama papers. Slöseri med skattepengar. Och allt annat hemskt vi möter via medier varje dag.

Warp Institute har noterat en trend i en sorts nyhetströtthet där allt fler väljer bort nyheter av den enkla anledningen att man faktiskt blir matt på traditionella mediers skrämseltaktik och negativa rubriker på löpsedlarna.

Självklart kan man inte bortse från allt det negativa och hemska som händer i världen, men om effekten är att allt fler avskärmar sig från nyheter är det ett problem. Om en del av våra medborgare saknar kunskap om mycket av det som är relevant att ha koll på när man till exempel ska avgöra vad man ska rösta på i ett val — då är det dessutom ett demokratiproblem.

Warp Institute’s idé är att genom plattformen Warp News förmedla nyheter genom faktabaserad optimism och jämna ut balansen med de negativa skriverierna. De vill skapa ett globalt community fyllt av optimister världen över som kan hjälpa dem få positiva nyheter att skina igenom. Framtidsoptimistiska innovatörer ska kunna bolla idéer tillsammans och skapa nya projekt ihop. På så sätt ser de en möjlighet att få världen att förändras snabbare, i rätt riktning.

“Together, we can decide which of the ideas are best and most important to implement — and together realize them. If we succeed, we have created a global moonshot factory and have a great opportunity to help warp the development curve towards a better future.“ – Mathias Sundin, grundare och styrelseordförande

De nyheter som Warp News publicerar handlar exempelvis om att dödsantalet relaterade till naturkatastrofer har minskat kraftigt, att botemedlet mot cancer snart kan vara inom räckhåll och det faktum att decenniet 2010–2020 har varit det bästa i mänsklig historia. Eller som den otroligt positiva nyheten som bilden på den glada apan ovan är hämtad ifrån: ekonomisk tillväxt behöver inte vara djur- och växtliv till skada.

Det kan ju vara värt att testa åtminstone. Vad händer om vi besöker Warp News varje dag? Eller lyssnar på podd-avsnitten med positiva nyheter? Det kanske blir lättare att ta till sig även allt det mörka som händer utan att vilja dra täcket över huvudet.

Nyhetsbrevets första tips är att bokmärka och besöka: news.warpinstitute.org

2) Skippa flyget — få förlängd semester!

Det är nog många som har undrat över hur man ska kunna få sin nya, hållbara livsstil att gå ihop med sitt jobbschema och med en reslust som inte sinat bara för att samvetet vill hålla en kvar på marken. Nu har de svenska ETC-företagen gjort det enklare för sina anställda att välja tåg före flyg.

På ETC vill man kunna erbjuda en klimartsmart semester åt de som står och väger fördelar och nackdelar med flyg respektive tåg. Därför får de anställda som låter bli att flyga under 2020 två extra ledighetsdagar. Förutom ETC erbjuder även företaget Edge, tågföretaget MTR Express och flera arbetsplatser i Storbritannien liknande klimatförmåner för sina anställda.

Det här är vad vi på POST kallar sustainable transformation

Oavsett vad man som individ tycker om det växande intresset av att leva hållbart så vet många arbetsgivare att deras verksamheter ständigt måste anpassa sig efter vad arbetstagarna efterfrågar. Det är inte svårt att se framför sig att de företag som vill vara attraktiva arbetsgivare i framtiden kommer behöva göra flera sådana här liknande anpassningar för att förbli relevanta för arbetstagarna. Kanske framförallt hos de unga som ska in i arbetslivet de kommande åren. Men pressen på att en omställning mot mer hållbara verksamheter kommer inte bara komma från arbetstagare — utan även konsumenter, politiska regleringar och även investerare.

Nu är det på gång att hända och det är så otroligt kul att se. Framförallt eftersom sustainable transformation är det område vi på POST jobbar allt mer med och som vi anställda uttryckt att vi vill fokusera ännu mer på i framtiden.

Tummen upp till ETC och alla andra företag som vågar testa på att arbeta med klimatförmåner.

3) Big data — dystopi eller vårt enda hopp

En lite klurigare utmaning för att kunna förbättra samhället för olika aktörer handlar om datainsamling och att veta hur man ska använda sig av den på rätt sätt.

Under den senaste tiden har det diskuterats mycket kring huruvida datainsamling av människors privata information ska användas för att inte inskränka den personliga integriteten. I januari visades till exempel andra avsnittet av Dokument Utifrån: AI — hot eller möjlighet? på SVT.

Vi säger inte att insamling av big data och olika AI-innovationer är lösningen till ett bättre samhälle. Men det är trender och teknologier som är på framfart oavsett vad vi tycker. I rätt händer och om det används på rätt sätt, kanske datainsamling och AI kan bidra till att skapa ett bättre samhälle. Åtminstone om vi ska tro exemplen nedan.

Citibeats
Det spanska företaget har uppfunnit ett artificiellt verktyg för textanalys som hjälper städer och företag att bättre förstå olika problem som människor stöter på. Problemen kan innefatta allt från trafikstopp till rasistiska kommentarer på sociala medier. Den spanska regeringen i Navarra har upptäckt rasistiska kommentarer online som de sedan har kunnat besvara med olika kunskapsresurser, för att se till att folk förhåller sig källkritiska till informationen på internet.

Hur går det då egentligen till?

Citibeats AI transformerar människors digitala åsikter i stor skala, till data som man kan använda för att lösa problem snabbare och mer effektivt. Företagets mission är att kunna förbättra samhällen med data som är baserad på människors åsikter och behov. Tanken är att verktyget ska fungera som en etisk AI, vars enda syfte är att påverka i en positiv riktning. Just nu är Citibeats verksamt i 30 länder och representerar idag över 20 miljoner åsikter världen över.

För att få reda på mer om hur Citibeats kan påverka samhällen i positiv riktning, läs deras blogg här.

AI ska bekämpa pedofili

Microsoft har precis som Citibeats utvecklat ett verktyg för textanalys i syfte att förbättra samhället. Men medan Citibeats användningsområde är ganska brett är Microsofts verktyg mer specifikt.

Microsoft vill minska risken för barn att bli utsätta för pedofili. Hur gör de det? Jo, nämligen att först sätta stopp för så kallad “grooming” som är ett vanligt beteende från pedofilers sida. Det innebär att pedofiler som tar kontakt med barn först låtsas vara deras vän och lurar på så vis till sig barnens förtroende.

För att kunna sätta stopp för detta grooming-beteende har Microsoft utvecklat en AI, med kodnamn “Project Artemis”, som har lärt sig känna igen tecken i konversationer som misstänks kunna handla om grooming. Om du vill veta mer om hur big data och AI kan användas för att stoppa pedofiler, läs vad MIT skriver om Project Artemis här.

Dystopi vs vårt enda hopp?

Precis som allt annat i samhället är det inte så enkelt. Det vi kan vara rätt säkra på är att big data och AI-verktyg är någots om kommer ta allt mer plats i samhället. Det kan lätt kännas obehagligt och just därför tror vi att det är bra att också titta på möjliga positiva användningsområden. Har ni några fler exempel på när big data och AI kan göra världen till en bättre plats?

Känner du någon som borde läsa det här mailet? Du får gärna vidarebefordra det. Om du fick det skickat till dig så är hemskt välkommen att signa up här för att få framtida POST News.

OM POST NEWS

POST News är nyhetsbrevet där POST delar tre kommunikationsuttag som vi önskar att vi hade gjort själva. Eftersom de gjort världen till en lite (eller mycket) bättre plats.

Ja. Vi kanske är naiva. Men det förändrar inte sanningen: POST startades med ambitionen om att använda vår kompetens till att bidra till en bättre värld. Det råkar vara kommunikation vi kan och därför samlas alla som arbetar på byrån regelbundet för att prata om kommunikativa handlingar, kampanjer eller andra initiativ som vi har lärt oss något av. Kommunikation som på ett eller annat sätt bidragit till att göra välden bättre.

I VÅR VÄRLD JUST NU

Sluta spegla dig

Werlabs: Spegla din insida utomhus

Som vi har skrivit om tidigare har vi hjälpt vår uppdragsgivare Werlabs ta fram sin första reklamfilm. Kommunikationskonceptet “Sluta spegla dig” uppmanar till att se mer än spegeln visar. Vi har tillsammans med health-techbolaget Werlabs tagit fram en hel del speglar som sitter i rulltrapporna i Stockholms tunnelbana.

- Med kampanjen vill vi väcka en tanke om hur vi ser på hälsa, skönhet och välmående i ett allt mer uppskruvat medielandskap, säger Leyla Larsson, Brand manager på Werlabs.

Werlabs erbjuder hälsokontroller med upp till 43 hälsomarkörer samt personliga läkarkommentarer till personer som vill ta ett proaktivt ansvar för sin hälsa. För att få reda på mer om kampanjen och vad Werlabs gör, läs artikeln i Resumé här

Amanda Fogelin och David Gustavsson

Välkomna Amanda och David

I januari började Amanda Fogelin och David Gustafsson sina praktiker hos oss. Båda är högst involverade i olika projekt där de bidrar med sina kreativa idéer och producerar allt från copy och PR till upphandlingar. Vi är glada att ha dem här hos oss!

Men vad är det egentligen vi på POST gör?

Vi tror inte att det går att göra världen till en lite (eller mycket) bättre plats genom att tvinga på folk reklam som man inte vill ha. Vi vill skapa grejer som berör. Dock är det rätt diffust att säga så, så därför tänkte vi ge er en lite större inblick i vad det är vi faktiskt gör genom att skriva om ett axplock av de tjänster vi hjälper våra uppdragsgivare med.

PR

Inom PR skapar vi allt från inredningsmöbler, poddar och sticklingbytardagar. Under den senaste tiden har vi haft mycket fokus på projekt med Werlabs, Goodsport Foundation, AIK och 24Storage.

Content

Lika diffust som det är att förklara vad vi gör, lika diffust är ordet “content”. Kort sagt producerar vi en hel del skriftlig copy samt en och annan logga. Bland annat hjälper Danica Pension att bli Futur Pension genom att göra deras e-tjänst mer användarvänlig. Dessutom har vi agerat manusförfattare i ett pågående samarbete med AIK. Håll era ögon och öron öppna den 11 februari för att få reda på vad vi menar med det.

Insikter och workshops

En väl faciliterad workshop är något av de mest effektivaste formatet för smidigt, snabbt och insiktsfullt samarbete. Det är en genväg till bästa möjliga resultat — och dessutom är det väldigt roligt! Vi bidrar bland annat med verktyg till att lära känna sina målgrupper och deras användarresor, trendspana inför framtiden eller så hjälper vi våra uppdragsgivare ge sig hän åt sina fantasier och vara så kreativa som de bara kan. Det är genom rätt facilitering och ett brinnande engagemang som vi får fjutt på de bästa och ofta mest oväntade idéerna.

Tack för er tid och God Jul!

Låt oss hoppas att resten av 2020 erbjuder fler positiva nyheter och spännande initiativ — som de sanna optimister vi är så vill vi tro det i alla fall!

Om du fick det här mailet skickat till dig och uppskattade det så får du hemskt gärna signa upp dig här som prenumerant. Nästa mail kommer om en dryg månad.

POST Sthlm

MAKE LOVE NOT SPAM.

Hugo Wittorf

Written by

facilitation & process design | @vablirdetforrap & @poststhlm

POST Sthlm

MAKE LOVE NOT SPAM. Här delar vi tankar och reflektioner relaterat till kommunikation. Med fokus på vårt favoritämne: utrotandet av spam

More From Medium

Welcome to a place where words matter. On Medium, smart voices and original ideas take center stage - with no ads in sight. Watch
Follow all the topics you care about, and we’ll deliver the best stories for you to your homepage and inbox. Explore
Get unlimited access to the best stories on Medium — and support writers while you’re at it. Just $5/month. Upgrade