POST News #6: Kommunikation i coronans tid

Hugo Wittorf
POST Sthlm
Published in
8 min readApr 9, 2020

Det här nyhetsbrevet skickades ut till POST News prenumeranter den 9 april 2020. Om du vill prenumera och få nya utgåvor direkt så kan du göra det här. Trevlig läsning!

Hej,

I ett av våra tidigare nyhetsbrev skrev vi om att vi såg positivt på framtiden trots det dåvarande läget med corona-viruset. Idag är situationen mer kritisk. Minst sagt. Det gör att själva premissen för det här nyhetsbrevet — att lyfta sådant som är positivt — känns svårare än någonsin att hålla sig till. Mycket av våra tankar kategoriseras bäst som uttryck för oro.

Men vi bestämde oss. Vi tror fortfarande på premissen för POST News. Hela POST-kontoret samlades för några dagar sen för att tipsa varandra om projekt, kampanjer och initiativ från den senaste månaden som faktiskt är bra. Som har eller har haft en positiv inverkan.

Det vi hittade var mer än vad som går att sammanfatta i ett enda nyhetsbrev. Så vi väljer att lyfta tre teman som vi har resonerat kring här på POST, som du som prenumererar blir först med att få ta del av.

Vi hoppas och tror att du kommer uppskatta läsningen. Skriv gärna till oss om det är något du tycker är extra intressant eller om du har något tips på kommunikation i coronans tid.

Trevlig läsning,
Amanda Fogelin, Hugo Wittorf & POST

1) Kulturen växer när vi stannar hemma

Det har gjorts en ofantlig mängd kommunikationsuttag som uppmanar människor att stanna hemma, för att minska smittspridningen. Det går att argumentera för att ALLT är bra. Eftersom det i det här läget är viktigare att handla än att invänta perfektion.

Men det som funkar allra bäst är de uttag som levererar både i verkshöjd och i kreativitet.

Bland dem skulle vi vilja nämna den fejkade Netflix-kampanjen #staythefuckhome, framtagen av Miami Ad School-studenterna Seine Kongruangkit och Matithorn Prachuabmoh Chaimoungkalo.

Fast vår absoluta favorit är kampanjen som bilden ovan är hämtad ifrån. Kreatörerna Jeff Roy och Drake Paul har återskapat klassiska konstverk, men tagit bort en väsentlig detalj. Människorna. Som ger målningarna liv.

Verken blir sorgligt eleganta. Dystopiska. Precis som världen är nu. Och de kombineras med den korta och effektfulla copyn:

Stay home. Save lives.

Men vad ska man göra när man är hemma då? Vårt tips är att följa Getty Museums uppmuntran om att återskapa kända verk genom att använda tre saker som finns i hemmet. Det ger alla möjlighet att använda sin kreativitet för att göra livet i karantän lite drägligare.

2) Människans bästa — och värsta — sidor kommer fram

Hamstrandet av toalettpapper har fått mycket uppmärksamhet. Det har väckt förundran, hån men också en hel del empati. Den generella inställningen till hamstrandet verkar dock vara att det var ett förhastat och aningen beklagligt uttryck av oro från många av oss som kan alldeles för lite om pandemier.

Men vi bör ta oron på allvar.

Enligt Stefan Szugalski, doktor vid Handelshögskolan, resulterar oron i att det uppstår psykologiska mekanismer som vi förknippar med den allt mer påtagliga döden, vilket gör att vi agerar direkt på känsla.

Utåt sett manar alla institutioner till lugn. Ni medborgare borde lita på att marknaden kommer fortsätta erbjuda er det ni behöver, är deras budskap. Men när det gäller hamstrande beter sig de största institutionerna precis som de som numera äger hundratals toarullar.

Vi pratar om stater som budar mot varandra i kampen om att få tag på ventilatorer. Länder som överger regler och normer på den internationella marknaden för att roffa åt sig medicinsk utrustning som var ämnad till andra behövande. Det finns fler exempel.

Det var mörkret.

Samtidigt ser vi hjärtevärmande samarbeten som skapas var och varannan sekund. Ett sådant är Ventilator Challenge, där olika företag går samman för att skapa ventilatorer i Storbritannien. Ett annat är det globala initiativet Hack The Crisis, där olika länders regeringar och övriga aktörer uppmanar företag såväl som privatpersoner att “hacka” krisen, för att effektivt komma på olika lösningar till hur man bäst hanterar den rådande situationen.

Det som vi gillar mest är det vi skulle kalla “oheliga” allianser. Där konkurrenter lägger ner tankarna på prestige och arbetar tillsammans.

Vi tror att den sortens samarbeten är det positiva utfallet av den oro, som tyvärr också orsakar panikartat hamstrande.

3) Tilliten till media sätts på sin spets

Vi är väldigt många människor som har tvingats lära oss mycket nytt i samband med corona-krisen.

Social distansering. Pandemi. Skillnad på isolering och karantän. Permittering. Riskgrupper. Underliggande faktorer. Folkhälsomyndigheten. Statsepidemiolog.

För bara någon månad sen hade många av oss i bästa fall kanske ett hum om vad orden ovan betyder eller innebär. Det är ny kunskap som ska appliceras och bli nya beteenden. Konsekvenserna av hur vi väljer att följa rekommendationerna handlar om din och andras överlevnad.

Liv och död.

Det går snabbt. Vi hinner inte läsa forskningsrapporter. Eller verifiera informationen. Klassisk källkritik blir nästan omöjlig. Alla reflektioner kring konsekvenser känns påskyndade.

Då blir källtilliten oerhört viktig.

Tilliten till att den som delar information gör sitt bästa för att säkerställa att informationen stämmer. I Sverige ska vi vara glada över att det fortfarande finns en sorts generell acceptans och tillit till att medier oftast rapporterar det som faktiskt har hänt. Efter bästa förmåga.

Samtidigt minskar förtroendet för medier år för år. Och även om en talesperson för en myndighet, Anders Tegnell, har blivit corona-krisens sanningssägare under covid-19 så ser vi en risk i att en fortsatt förtroendekris till media och myndighet kommer ge mer utrymme åt rent ut sagt skadliga röster.

Kanske som i USA, där deras version av Anders Tegnell talar för en faktaresistent president. Eller som bland några ortodoxa grupper i Israel där smittan sprids snabbt då förtroendet för institutioner är lågt. Liknande saker har skett i Iran.

Det är mörkret.

Hur kan vi då skapa ökad källtillit? Hur kan vi bidra till en ökad tillit till medierna som rapporterar rekommendationer från myndigheter och experter? Vi har ingen universallösning på det. Självklart inte. Men vi gör vårt bästa. Och baserat på vår erfarenhet av att bygga förtroende för varumärken har vi en princip vi tror på.

Effektiv kommunikation kräver att du bevisar dig genom handling.

Och de exempel vi vill dela är handlingar som gör just det. Australiensiska tidningen NT News publicerade sitt ex 4 mars med 8 tomma pappersark, för att läsarna skulle kunna använda dem som toapapper under den period det rådde stor brist på det i butikerna. Med en upplaga på 47 000 exemplar innebär det 376 000 sidor extra att printa. En inte helt obetydlig kostnad och just därför en handling som går att använda för att bygga förtroende.

Samtidigt bjuder några medier på gratis tillgång till alla artiklar som vanligtvis ligger bakom betalvägg under den pågående krisen. Det uttalade syftet är i de flesta fall att förenkla spridningen av information som kan rädda liv. Borttagna betalväggar innebär kostnader för medier som precis som alla andra redan lider ekonomiskt.

Vi tror att liknande handlingar har potential att vara ett startskott för återuppbyggandet av källtillit till de medier vi behöver kunna lita på. Men det skulle inte skada med lite mer transparens också.

Känner du någon som borde läsa det här mailet? Du får gärna vidarebefordra det. Om du fick det skickat till dig så är hemskt välkommen att signa up här för att få framtida POST News.

OM POST NEWS

POST News är nyhetsbrevet där POST delar tre kommunikationsuttag som vi önskar att vi hade gjort själva. Eftersom de gjort världen till en lite (eller mycket) bättre plats.

Ja. Vi kanske är naiva. Men det förändrar inte sanningen: POST startades med ambitionen om att använda vår kompetens till att bidra till en bättre värld. Det råkar vara kommunikation vi kan och därför samlas alla som arbetar på byrån regelbundet för att prata om kommunikativa handlingar, kampanjer eller andra initiativ som vi har lärt oss något av. Kommunikation som på ett eller annat sätt bidragit till att göra välden bättre.

I VÅR VÄRLD JUST NU

Visual från vår kampanj för American Express #backakrogen

Corona stoppar oss inte

Precis som resten av världen påverkas vi av covid-19. Men på många sätt har haft tur. Flera av oss har möjlighet att jobba hemma vid behov. Och vi har ett stort och luftigt kontor där vi kan sitta i olika rum.

Dessutom var vi väl rustade för att hantera en övergång till en mer remote verksamhet. Förutom de digitala verktygen har vi några process-nördar på kontoret och övergången till digital facilitering av bland annat idémöten har gått smidigt.

Framförallt är vi glada för att vi har en del jobb att utföra, en del av det vanliga men också en del corona-relaterat. Om du jobbar på ett företag som behöver hjälp att navigera kring kommunikationsarbetet under coronoa-krisen så bollar vi gärna tankar och strategier.

Kommunikationsjobb i coronans tid — vi backar krogen

I samarbete med American Express och Eternitiy Group skapade vi kampanjen #Backakrogen som just nu är i full gång. American Express väljer att donera allt sitt inköpta annonsutrymme en tid framåt för att ge en röst till några av de som behöver det mest just nu. Sveriges alla krogar, restauranger, fik och caféer.

Arbetet gick snabbt — och vi är oerhört glada över att över 1000 krogar har valt att delta. Ni kanske har sett nån av annonserna? Läs mer #backakrogen på vår hemsida.

Har du vägarna förbi Norrköping? Glöm inte att hälsa på David

Efter två månader var det tyvärr dags för David Gustafsson att avsluta sin praktik hos oss på POST. Stort tack David för ditt gedigna arbete! Vi kommer sakna dina fotbollsmetaforer i lunchrummet!

Tack för att du har läst!

Glad påsk och chag pesach sameach,
Hugo Wittorf, Amanda Fogelin och POST
hugo.wittorf@poststhlm.se | 070–562 49 84
poststhlm.se

Om du fick det här mailet skickat till dig och uppskattade det så får du hemskt gärna signa upp dig här som prenumerant. Nästa mail kommer om en dryg månad.

--

--

Hugo Wittorf
POST Sthlm

facilitation & process design | @vablirdetforrap & @poststhlm