POST NEWS #7

Hugo Wittorf
POST Sthlm
Published in
5 min readSep 22, 2020

--

Hur överlever modeindustrin en pandemi?

Det här nyhetsbrevet skickades ut till POST News prenumeranter den 2 augusti 2020. Om du vill prenumera och få nya utgåvor direkt så kan du göra det här. Trevlig läsning!

Hej hej,

Hoppas ni mår bra och att ni har njutit av sommaren!

Vi är tillbaka från våra semestrar och har börjat återgå till en något börjar likna en normal vardag.

Och för oss är en normal vardag att arbeta med att skapa kommunikation som verkligen berör. Vi tror att vi lyckas bäst med det genom att skapa populärkultur. För att vara sann till den ambitionen samarbetar vi så ofta vi kan med människor som är oerhört kunniga och kompetenta inom sin gebit.

Mode står för narcissism, fåfänga, miljöförstörelse och jagfokus, vilket är precis motsatsen till samtida värderingar — Phillip Warkander

I Post News #7 vill vi bjuda på ett exempel på hur det kan se ut. Därför består dagens nyhetsbrev av en intervju med Phillip Warkander, lektor i modevetenskap vid Lunds universitet och skribent för Bon Magazine under namnet “Modedoktorn”.

Phillip lyfter bland annat en motsättning mellan modevärldens drivkrafter och vår tids dominanta värderingar — vilket blir ett lysande exempel på hur vi människor faktiskt inte lever efter en felfri logik och rationalitet. Istället hittar vi sätt att navigera mellan invanda beteenden och framväxande tankar och värderingar. Den sortens inre konflikt er ytterst intressant för oss som arbetar med innovation och kommunikation.

Vi hoppas ni kommer uppskatta läsningen. Hörs!

Trevlig läsning,
Hugo Wittorf, Amanda Fogelin & POST

Philip “Modedoktorn” Warkander

Modeindustrin behöver förändras

Popkulturell spaning med Philip Warkander aka “Modedoktorn”

Hur har modeindustrin förändrats under corona?

Modebranschen styrs till stor del av konsumenttrycket. Och konsumenter vill handla lika mycket nu som tidigare. När internationellt resande stannade av under corona-krisen kunde man ändå se hur fraktplanen fortsatte flyga. När folk inte kunde gå till butikerna beställde de online, inte för att de hade någonstans att gå som krävde en viss typ av outfit utan för att de tyckte om kicken de fick av att dra kortet. Så länge det fortsätter vara så kommer mode inte att förändras.

Vilka var de största förändringarna i modeindustrin innan corona?

Det talades mer om hållbarhet, vilket var positivt. Det handlade mindre om de enskilda formgivarna och mer om de stora frågorna, som branschens klimatpåverkan och om hur mode reproducerar och förstärker klassamhället. Samtidigt har det funnits en stor del av modebranschen som har fokuserat på korta trender, låga priser och kunder som regelbundet handlar nytt.

Vad borde vara förändrat när corona inte utgör ett lika allvarligt hot längre?

Egentligen behövs inte bara en ny typ av mode, utan ett större samtal: hur konsumerar vi, hur är lönearbetet organiserat och vad tycker vi är viktigt i livet?

Kan man urskilja förändringar i att folk bortprioriterar hållbarhet på grund av ekonomisk osäkerhet i samhället?

Njae, det är det nog svårt att säga något om. Men generellt är det ju så att när den egna ekonomin är mer osäker tenderar priset att bli viktigare än andra faktorer, som till exempel hållbarhet.

Kan man se trender i att folk tröttnar på ohållbart mode på samma sätt som att man kan se trender i att folk tröttnar på reklam som inte berör på djupet?

Dessvärre inte alls.

Vad tror du krävs för att mode ska bli mer hållbart?

Jag tror det måste till ett minskat intresse från konsumenterna.

Vad skulle du säga är viktigast för folk att känna till eller vara medveten om, om man vill jobba med framtidens mode?

Det är viktigt att förstå hur omfattande digitaliseringen är, att den påverkar mode på sätt som inte alltid är möjliga att förstå i nuet, som till exempel att stylistyrket är på väg att ersättas av helt andra sätt att jobba.

Finns det något som sker just nu inom modevärlden som du upplever att allmänheten har missat?

Mode står för narcissism, fåfänga, miljöförstörelse och jagfokus, vilket är precis motsatsen till samtida värderingar. Så frågan är: Hur kan vi göra mode relevant igen?

Tack Phillip för dina svar!

Just nu är Phillip Warkander aktuell med att planera en utställning om manligt mode, som ska hållas på Prins Eugens Waldemarsudde i mars 2021. Ni kan läsa mer av Phillips tankar bland annat på Bon Magazine. Vi vill även tipsa om hans litteratur som finns tillgänglig där du köper böcker.

Om Post News

Post News är nyhetsbrevet där Post delar kommunikationsuttag som vi önskar att vi hade gjort själva. Eftersom de gjort världen till en lite (eller mycket) bättre plats.

Ja. Vi kanske är naiva. Men det förändrar inte sanningen: Post startades med ambitionen om att använda vår kompetens till att bidra till en bättre värld. Det råkar vara kommunikation vi kan och därför samlas alla som arbetar på byrån regelbundet för att prata om kommunikativa handlingar, kampanjer eller andra initiativ som vi har lärt oss något av. Kommunikation som på ett eller annat sätt bidragit till att göra välden bättre.

I vår värld just nu

Workshop med Gritify

Lansering av Gritify under corona

När osäkerheten kring jobb har blivit mer påtaglig än någonsin, har vi varit med och lanserat rekryteringstjänsten Gritify, som låter sina kandidater söka jobb utan att påverkas av vare sig svågerpolitik eller diskriminering, då man är anonym under stor del av rekryteringsprocessen.

Vi ser fram emot att fortsätta jobba med pressarbete i höst och se på när de vänder upp och ner på dagens rekrytering!

Spana in deras tjänst här och läs mer om vårt arbete på Resumé.

Social distansering

Bildbevis på att vi är tillbaka på kontoret i sommarhettan (eller är det en ursäkt för social distansering?)

Än så länge kan vi inte avslöja vad vi håller på med för tillfället. Det vi dock kan säga är att ni får hålla utkik de kommande veckorna efter kommunikationsuttag som berör både samhälle, arbete och träning hemma.

Vi ser fram emot att snart kunna visa vad vi arbetar på just nu.

Tack för att du har läst!

Glad sommar!

Hugo Wittorf, Amanda Fogelin och POST
hugo.wittorf@poststhlm.se | 070–562 49 84
poststhlm.se

Om du fick det här mailet skickat till dig och uppskattade det så får du hemskt gärna signa upp dig här som prenumerant. Nästa mail kommer om en dryg månad.

--

--

Hugo Wittorf
POST Sthlm

facilitation & process design | @vablirdetforrap & @poststhlm