Bild:https://www.cope2thrive.com

Brott i en virtuell värld med offer i den fysiska

Michel Kristiansson
Prickad.

--

Hot, sexuella trakasserier och mobbning på internet är en del av vardagen för många ungdomar.
— Vuxna verkar tycka att det finns ett liv i verkligheten och att det som händer på nätet är lite på låtsas och det är djupt beklagligt. Vi sviker barnen där, säger kriminologen Maria Dufva.

Enligt Maria Dufva är kriminolog och föreläser om brott som begås på internet. Hon menar att det egentligen inte är ett nytt fenomen som ligger bakom utvecklingen.

– Det är mellanmänskliga känslor som får en ny arena. Det är inget nytt det här, känslor som svartsjuka, avundsjuka, missunnsamhet och uttråkning kan leda till att man hela tiden jämför sig med andra och deras väl utvalda utsidor, det är en kamp och känner man inte att man vinner så kanske man klämmer till folk istället, säger hon.

Lagen gör ingen skillnad på om ett brott begås på internet eller i traditionell interaktion mellan människor. Trakasserier eller hot bedöms och utreds i enlighet med samma paragrafer. Enligt en rapport från Brottsförebyggande så agerar polisen bara på 4 % av alla anmälningar om trakasserier på nätet. Men enligt Anders Ahlkvist som arbetar på Polisens Nationella IT-brottscentrum så kan siffrorna vara missvisande.

– Då kan man ju tänka att, jaha polisen bryr sig inte om det här. Men det visade sig ju att 25 av de anmälda fallen inte bedömdes vara brott i laglig mening, det är en komplicerad sak att reda ut. Men det är ett samhällsproblem att trakasserierna på nätet ökar, säger han.

Det finns flera möjliga förklaringar till utvecklingen. Möjliga förklaringar kan enligt Anders Ahlkvist vara emotionell avtrubbning eller en slags kognitiv dissonans.

– Det vi ser idag är att den yngre generationen har en uppfattning om att man ska tåla mycket mer än vad man egentligen ska behöva och att internet är fritt för att bete sig lite som man vill. Det kan också vara en upplevd anonymitet, att man känner att man kan ta ut svängarna på ett sätt som man inte kan göra i real life. Ett exempel på det är dick picks. Få högstadieelever skulle gå runt och vifta med snorren i skolkorridoren men på nätet går det bra, och det är ju inte bara ungdomar utan också vuxna män det gäller. Det finns en norm på nätet som inte motsvarar den vi har i real life, säger han.

Enligt en rapport från Friends så har var tredje ungdom mellan 10 och 16 år utsatts för trakasserier på internet. Maria Dufva tror på liknande förklaringar till det växande problemet.

– Jag tror att människor vänjer sig vid det. Man blir rätt avtrubbad, kolla själv på män i fyrtioårsåldern som går på fotbollsmatch och vad de skriker. Ord tappar sin dignitet och sin tyngd. Det blir en språkförglidning och värdeförskjutning i orden. Hat och hot blir vardag för många unga. Det är så vanligt att det knappt går att överblicka, säger hon.

Flera av de brott som drabbar unga på nätet kan också få långtgående konsekvenser på grund av internets natur. Brott av sexuell natur är svåra att bearbeta och om de sker på nätet så kan smärtsamma spår vara omöjliga att radera.

– Brott som sker på nätet är för evigt, se bara på kränkande fotografering. Om till exempel en nakenbild laddats upp på nätet och skärmdumpats av andra så försvinner den aldrig. Hur mycket tror du att H&M hade kunnat tänka sig betala för att bli av med bilden på pojken i den gröna tröjan?, förklarar Maria Dufva.

Hon tror inte att enbart en uppdaterad lagstiftning är lösningen på problemet. Utan att det kommer krävas en gemensam insats.

– Internet blir för många en brottsplats helt i onödan. Antingen begår man brott eller så blir man utsatt för brott. Det hade kunnat undvikas om man kunde spelets regler men det gör man inte när man är elva år om ingen vuxen lär en. Jag tycker att nätet har kapitulerat inför det här. Skolorna måste säkra sin tekniska utrustning, de sätter teknik i händerna på barn och då måste de med teknik säkerställa att de vet vad barnen gör där. Sen har ju barn sina egna telefoner och paddor med internet, det måste såklart ligga på föräldrarnas ansvar, säger hon bestämt.

Michel Kristiansson, Ivan Solander.

--

--