Intolerans i E-sport

Michel Kristiansson
Prickad.
Published in
2 min readMar 15, 2018
Photo: Gabriel Gagne via Wikimedia Commons

Om man har spelat lagbaserade E-sport spel som ställer stora krav på blixtsnabba reflexer och speluppfattning och där dessutom vinst eller förlust kan avgöras utifrån en enskild spelares prestation, så vet man hur vanligt det är med så kallade toxic players och hur snabbt dessa spelare kan dra ner spelupplevelsen och spelglädjen till riktigt sunkiga nivåer.

Do or die

Som hyffsat rutinerad CS:GO-spelare så vet jag att man inte behöver göra speciellt stora misstag i spelet innan man blir kallad NooB och man få veta precis hur hårt man suger i all sin uselhet som CS-spelare. Kanske allra vanligast är det nog ändå att man får höra den ryska profaniteten ”Cyka Blyat”, vilket översätts till ”jävla hora” som har blivit så flitigt använd fras att den används till lite allt möjligt, tom för att beskriva frustrationen över egna misslyckanden i spelet.

Sociala regler inom E-sport

Inställningen inom E-sport är naturligtvis väldigt kompetativ och samtidigt, kanske som en konsekvens av det tävlingsinriktade inslaget, väldigt oförlåtande.

Troligtvis är det en kombination av faktorer som bidrar till denna hårda och intoleranta miljö som är ganska typisk för E-sporter.

Högt speltempo och krav på snabba reflexer i plötsliga händelsesekvenser skapar en känsla av fara, vilket i sin tur genererar frekventa stresspåslag.

Det är andra sociala spelregler som gäller nätet och i E-sportmiljö än i verkliga livet. Aggressiva extroverta uttryck verkar ligga närmare till hands för människor som känner sig frustrerade över exempelvis lagmedlemmars bristande prestationer i E-sports.

Fight or Flight

Fight or Flight är en psykologisk beteckning för hur en människa reagerar i en akut situation, aggression eller undfallenhet. Det ligger gissningsvis närmare att spelare, som rör befinner sig i en anonym spelmiljö, känner sig tryggare där än på gatan i verkliga livet.

I spelet får man liksom inte tänderna utslagna för att man sekunden innan tagit i från tårna när det gäller hur grova öknamn man kan fantisera ihop, för att sedan slänga i ansiktet på någon annan.

En spelarröst

Prickadredaktionen snackade lite med League of legends-spelaren Stefan Manojlovic på spelcafét Inferno Online i Stockholm. Vi frågade hur han uppfattar jargongen inom E-sports och vad han tror att det beror på att spelare antar en så hård attityd mot andra spelare:

Reporter: Michel Kristiansson

--

--