Ungdomsförbunden om ungdomsrabatten

Catherine Fulgencio
Prickad.
Published in
3 min readMar 9, 2018

18–21 åringar får idag lägre straff än andra myndiga personer. Nu vill regeringen ändra på det. Statsminister Stefan Löfvén menar att det är ett viktigt steg i kampen mot gängbrottsligheten. Men både ungdomsförbund och kriminologer är tveksamma till förslaget.

Idag ges något som kallas straffrabatt, eller ungdomsrabatt, till personer som är under 21 år då brottet begås. Det innebär att man inte kan dömas till ett lika långt straff som vuxna, trots att man begått samma typ av brott. Det innebär att om en äldre person begår ett brott som innebär livstids fängelse, skulle en 18-åring som begått samma brott få fängelse i högst 14 år.

Våren 2017 meddelade statsminister Stefan Löfvén att strafflindringen för unga brottslingar måste ses över och i december tillsattes en regeringsutredning i frågan. Utöver att man vill slopa straffrabatten för myndiga tonåringar så utreder regeringen också om de särskilda påföljder för brott för ungdomar idag bara ska kunna tillämpas på personer som ännu inte fyllt 18 år.

Frågan har länge drivits av M, C, L, KD och SD, och nu har man alltså fått med sig Socialdemokraterna på tåget. Men vad tycker egentligen partiernas ungdomsförbund i frågan?

De flesta ungdomsförbunden tycker att ta bort straffrabatten är en bra idé. Ung vänster och Liberala ungdomsförbundet (LUF) tycker att straffrabatten ska vara kvar. Medan Centerpartiets ungdomsförbund (CUF) tycker att man borde se över straffrabatten.

Camila Salazar Altías arbetar som kriminolog på Fryshuset i Stockholm, och hon tycker att regeringens förslag är en dålig idé.

– Långa fängelsestraff i unga år är skadligt. Det är en extrem miljö, och ungdomar får mycket svårare att återanpassa sig efter att suttit i fängelse och det innebär en större risk för återfall.

Peter Svensson är klientcoach på Fryshusets stödverksamhet för människor som vill lämna kriminella gäng. Han är inne på samma spår som Camila Salazar Altías och tycker att politikerna börjar i fel ände.

– Istället borde man fokusera på att skapa fler positiva miljöer och andra sammanhang för unga. Man borde också satsa mer på att hjälpa de som vill lämna kriminaliteten, säger han.

--

--