Povzetek volitev 2018 v Državni zbor na blockchainu

Pri ekipi Principle smo med 28. majem in 1. junijem 2018 pripravili prve vzporedne e-volitve v Državni zbor, ki so v celoti potekale na tehnologiji veriženja podatkovnih blokov — blockchainu. E-volitve so bile testni projekt namenjen raziskovanju in promociji učinkovitejših načinov odločanja in sodelovanja z uporabo tehnologije blockchain.


Glasovanje je bilo odprto za vse državljane Republike Slovenije, zahtevan je bila zgolj e-poštni naslov in slovenska telefonska številka. Na e-volitvah je glasovalo skupno 1891 volivcev, katerih glasovi so se zapisali na blockchain omrežje. Volitve so bile popolnoma anonimne, končna udeležba je bila 63%.

Rezultati volitev so bili sledeči:

Rezultati vzporednih parlamentarnih volitev na blockchainu

Pregled glasovanja

Ključna lastnost, ki jo omogoča tehnologije blockchain je transparentnost glasovanja, saj se vsak glas zapiše v blok podatkov, ki si časovno sledijo (verižijo) eden za drugim.

Skozi celotno obdobje volitev so prednjačile sledeče stranke: SD, SDS, Levica, SMC in Pirati, ki so vse zbrale preko 200 glasov oz. preko 10 %. Analiza podatkovnih blokov nam ponuja možnost vpogleda v potek glasovanja tekom celotnega obdobja volitev.

Pregled gibanja glasov prvih pet uvrščenih strank tekom volitev

Vsak glas je na blockchainu, po zaključnem glasovanju, možno preveriti in potrditi, prav tako je mogoče lastnoročno preveriti seštevek vseh glasov. S tem je lahko volivec prepričan v to, da njegov glas ni bil spremenjen in je bil upoštevan pri končnem štetju glasov.

Potrjevanje glasov zaradi delovanja blokovne verige ni beleženo na centralnem strežniku, temveč je v celoti decentralizirano.

Celotni rezultati volitev so dostopni na spletni strani volitev: https://volitve.principle.network/

Število prejetih glasov v 4-urnih intervalih

Na volitvah je bilo registriranih 2985 volivcev, od tega jih je glas oddalo 1891. Preostali registrirani volivci niso potrdili svoje telefonske številke na drugem koraku ali niso oddali svojega glasu. Volilna udeležba je bila 63,4 %.

Volilna udeležba glede na število prijavljenih

Pametna pogodba

Glasovi so se zbirali preko pametne pogodbe, ki je naložena na Ethereum blockchain omrežju. Pametna pogodba skrbi za procesiranje vseh prejetih glasov in omogoči vpogled v rezultate ob koncu glasovanja. Naslov pametne pogodbe je: 0x4764811870aa8c7b5b068b4ccec9f04a1aa4b05b

Na pametni pogodbi se je v času glasovanja skupaj zbralo 4019 transakcij. Ena transakcija predstavlja en oddan glas ali verifikacijo uporabnika za možnost oddaje glasu. Številka je večja od števila oddanih glasov in verifikacij, saj se uporabnik lahko verificira na več napravah (telefonu ali računalniku), medtem ko je njegov glas štet zgolj enkrat.

Pregled vseh oddanih glasov je javno dostopen na Ropsten Ethereum raziskovalcu: https://ropsten.etherscan.io/address/0x4764811870aa8c7b5b068b4ccec9f04a1aa4b05b

Tehnični aspekt glasovanja in anonimnost

Potek volitev in rezultati so transparentni in javno dostopni na Ropsten Ethereum blokovni verigi, vsi oddani glasovi pa so anonimni. Anonimnost je zagotovljena na način, da se denarnica, preko katere volivec odda svoj glas, generira na njihovih mobilnih napravah, do katere ima vpogled zgolj sam.

Oddaja glasu je potekala izključno iz uporabnikovega brskalnika preko Ropsten API web3 protokola. Podatki, ki smo jih zbirali so bili obdelovani v skadu z GDPR in bili v naših podatkovnih bazah med seboj popolnoma ločeni. Na ta način ni mogoče vzpostaviti povezave med npr. telefonsko številko in samim oddanim glasom na blockchain omrežju. Hranjenje podatkov je tudi omogočalo, da uporabniki niso večkrat sodelovali z istim telefonom in emailom. Zbrani podatki volivca so zajemali: e-poštni predal, telefonska številka in glasovalni žeton.

Izvorna koda pametne pogodbe in celotna spletna aplikacija za glasovanje je dostopna na GitHub-u.

Tehnologija blockchain kot korak k soodločanju

E-volitve so bile testni projekt namenjen raziskovanju in promociji učinkovitejših načinov odločanja in sodelovanja z uporabo tehnologije blockchain. Menimo, da lahko blockchain s prehodom v splošno uporabo spremeni in poenostavi način odločanja in sodelovanja — tudi na državni ravni.

Povzetek volitev je dostopen na spletni strani volitev: https://volitve.principle.network/


O Principle

Principle raziskuje učinkovitejše načine potrjevanja odločitev ter reševanja sporov z uporabo konsenza večine preko blockchaina. Projekt, ki se je začel konec leta 2017 in trenutno vključuje 6 članov, želi v drugi polovici leta zagnati odprtokodni protokol na Ethereum omrežju, ki bo organizacijam in posameznikom olajšal reševanje sporov tako na blockchainu kot izven.

Spletna stran projekta: https://principle.network/
Kontakt: contact@principle.network