PMBOK7'yi Tanıyalım — 26

Planlama Performans Alanı -2

Gökrem Tekir, PMP
Proje Yönetimi
2 min readSep 5, 2022

--

Photo by Brett Jordan on Unsplash

Teslimat

Bu başlık altında iki önemli kavram verilmektedir;

  • Ürün Kapsamı: Bir ürünün özellikleri veya fonksiyonlarıdır.
  • Proje Kapsamı: Ürün kapsamındaki özellikleri veya fonksiyonları ortaya çıkarabilmek için yapılacak çalışmalardır.

Öngörücü yaklaşımdaki ayrıştırma sürecine İş Kırılım Yapısı Oluşturma ve nihayetinde Aktivite Tanımlama denir.

Çevik yaklaşımdaki ayrıştırmaya Epik Oluşturma, Kullanıcı Hikayesi Oluşturma, Özellik Belirleme ve nihayetinde Aktivite Oluşturma denir.

Tahminleme

Bir aktivitenin süresini ve maliyetini tahminlemek ve bu tahminlere dayalı olarak proje planını oluşturabilmek önemlidir.

Tahminlemede kullanılan bazı kavramlar konusunda bilgi sahibi olmak gerekir.

Yazarın Notu: Aşağıda yer alan ifadeler için PMBOK7 sanki farklı konularmış gibi bir anlatılmıştır. Halbuki, aşağıdaki pek çok ifade istatistik disiplini içinde yer alan ve birbirine sıkı sıkıya bağlı konulardır.

Örneğin: “Tahmin aralığı” ve “Güven” ifadeleri tek bir paragraf içinde kullanılabilir. “Bu proje, %95 güven aralığında, 36 ay +- 1ay içinde tamamlanacaktır.”

Benzer şekilde mutlak tahminleme, deterministik tahminleme veya olasılıksal tahminleme ifadeleri iç içedir. Şöyle ki; İstatistiki olarak gelecekteki hiç bir olay için %100 ifadesini kullanamazsınız. %0,000…1 de olsa o olayın gerçekleşmeme ihtimali hep vardır. Bu yüzden, olumsuz durumun oluşma ihtimali bizim için küçükse, bu ihtimali göz arda eder ve deterministik tahminlemeyi kullanırız. Örneğin, önümüzdeki ay şehrimizde büyük bir deprem olma ihtimali küçüktür, bu ihtimali göz arda ederek, deterministik yaklaşımlı planlar yaparız. Buna karşılık, önümüzdeki günler son bahar ayları olduğu için yağmur yağma ihtimali daha büyüktür, bu yüzden, planlarımızı yaparken olasılıksal tahminleri tercih ederiz.

  • Tahmin aralığı: Verilen tahminlerin ne kadarlık sapmaya açık olduğunu ifade eder.
  • Kesinlik (bir öncek yazıda açıklamıştım)
  • Hassaslık (bir öncek yazıda açıklamıştım)
  • Güven: Verilen tahminlerin güven seviyesini gösterir.
  • Deterministik (Belirgin) ve Olasılıksal(Probabilistik) Tahminleme:
  • Mutlak Tahminleme:
  • Bağıl Tahminleme:
  • Akış Tabanlı Tahminleme
  • Belirsizlik Tahminlerin Ayarlanması

Zaman Çizelgeleri

PMBOK7'e göre Öngörücü yaklaşımda; Aktiviteleri yaz, sırala, süreleri tahmin et, kaynak ata ve bütün bu aktiviteleri bir takvimin üzerinde çiz şeklinde bir özet yer almaktadır.

Yazarın notu: PMBOK7'de bu bölümde hatalar ve eksiklikler var. Konuyu doğru anlamak için PMBOK6–6.Bölüm Proje Zaman Yönetimi okumanızı tavsiye ederim.

Çevik yaklaşımda ise bir yol haritası ile önce sürüm planlaması yapılır, ardından zaman kutuları detaylanır, onların da içinde özellikler ve aktiviteler planlanır ve yönetilir.

Bütçe

Projedeki aktivitelerin maliyetlerini tahmin et ve risk paylarını ayırarak, toplam maliyeti belirle. Risk payları da beklenmedik durum yedeği ve yönetim yedeği olarak tanımlanmıştır.

Yazarın Notu: PMBOK7'de bu bölüm hatalı ve eksik anlatılmıştır. Konuyu doğru anlamak için PMBOK6–7.Bölüm Proje Maliyet Yönetimi okumanızı tavsiye ederim.

Dikkat ederseniz bu konu altında Öngörücü Yaklaşım veya Çevik Yaklaşım ayrımı yapılmamıştır. Bunun en önemli sebebi, çevik yaklaşımda maliyetlerin ihmal edilebilecek seviyede düşük olduğu kabulüdür.

--

--