Portföy/Program/Proje(PPP) Yöneticisi Yetkinlikleri — 15

Savaş Şakar
Proje Yönetimi
Published in
2 min readJan 22, 2022

Bir Organizasyonda PMCD Çerçevesini Kullanma

PMCD Çerçevesi, kuruluşun portföy, program ve proje yönetimi yeteneklerinin iş ihtiyaçları ile uyumlu olmasını sağlamak için kullanılır. Diğerlerinden daha önemli olduğu düşünülen belirli hususlar ve yeterlilikler olabilir. Bu önceliklendirme, kuruluşa özgü ihtiyaç duyulan yetkinlikler ile birlikte ele alınmalıdır.

PMI Yetenek Yönetiminde, başarının yalnızca proje teknik yönetimiyle değil, aynı zamanda liderlik ve stratejik iş yönetimi becerileriyle pekiştirildiğini belirtir. Projelerde karmaşıklık arttıkça liderliğin en önemli özellik veya yeterlilik olduğunun altını çizer. Performans yeterliliği, teknik proje yönetimini kapsar ve PMBOK Kılavuzunun temel bilgi alanlarının uygulanmasıdır. Kişisel yeterliliklerin ise, iş ve stratejik bilgileri ve uzmanlığı, olumlu iş sonuçları sağlamak için portföy, program veya proje yöneticisinin ihtiyaç duyduğu belirli becerileri, deneyimleri ve yeterlilikleri işaret eder.

Yetkinlik çerçevesinin uygulanmasının organizasyona aşağıdaki faydaları sağlar;

  • Motive edilmiş portföy, program ve proje yönetimi çalışanları
  • Gelişim ihtiyaçlarını anlayan çalışanlar
  • Kuruluşa maksimum değer sağlamak ve işin ihtiyaçlarına hizmet etmek için daha iyi konumlanmış bir portföy, program ve proje yöneticileri
  • Yalnızca en iyi yetenekleri çekmek için değil, aynı zamanda yeteneği elde tutmak için de daha iyi konumlanmış bir organizasyon
  • Yetkileri ve gelişim ihtiyaçları ile orantılı, atanabilen ve uygun fırsatlarla uyumlu çalışanlar.

PMCD Çerçevesinin Uygulanması

Çerçeve, portföy, program ve proje yönetimi disiplinlerinin iş veya operasyonun başarısı için gerekli olduğu her büyüklükteki kuruluş tarafından kullanılmak üzere tasarlanmıştır.

Yaygınlaştırma Farkındalığının Değerlendirilmesi

Kuruluş, proje yönetimi (program ve portföy yönetimi dahil olmak üzere) yeterliliğin önemini anlamalıdır. Yapılacak çalışmalar mevcut insan kaynakları prosedürleriyle uyumlu olmalıdır.

Örnek olması amacılyla aşağıdaki seviyeler ele alınabilir;

  • Giriş seviyesi proje yöneticisi,
  • Proje Yöneticisi,
  • Deneyimli proje yöneticisi,
  • Program yöneticisi
  • Portföy yöneticisi

Bu rollerde alt bölümlere ayrılabilir. Her seviye aşağıdaki başlıklarda detaylandırılmalıdır;

  • Sorumluluklar: Rol tarafından üstlenilecek özel ve kilit görevler
  • Deneyim: Yönetilen önceki projeler, programlar veya portföyler açısından başarı açısından ölçülmelidir. Elde edilen faydalar(değer) ile karmaşıklık tanımlanmalıdır.
  • Bilgi: Süreçlere, metodolojilere ve prosedürlere özgü bilgi, genel proje yönetimi disiplinleri dahil olmak üzere değerlendirilmelidir.
  • Beceriler: Olumlu sonuçların teslim edildiğine dair belgelenmiş ve/veya tanık olunan kanıtlarla gösterilmelidir.
  • Eğitim: Eğitim ve sektöre özel sertifikaları içermelidir.
  • Yetkinlik: Kişisel veya performans değerlendirme sonuçlarıdır.

Performans İncelemesi

Çoğu kuruluş, çalışanlarının performansını değerlendirmek ve geri bildirim sağlamak için performans değerlendirme sürecine sahiptir. Bu süreci yönetenlerin (İK) yetkinlik çerçevesini desteklemesi, gözden geçirme sürecinin yetkinlik geliştirme çerçevesi ile uyumlu olduğu ve çelişmediği konusunda güvence vermesi gerekir. Portföy, program veya projelerde rol almayanların da yetkinlik çerçevesinin farkında olmaları ve önemini anlamaları gerekir.

Terfi Süreci

Çoğu kuruluşun çeşitli şekillerde yönettikleri terfi süreçleri vardır. Terfi sürecinin, gerekli rol için öngörülen gereksinimlerle senkronize edilmesi gerekir. Mevcut süreçlerin ilgili sorumluluklar, deneyim, bilgi, beceri ve eğitim doğrultusunda değerlendirilmesi ve değiştirilmesi gerekebilir. Terfilerde yetki verilmeden önce gerekli yeterliliklerin sergilendiğine dair kanıt aranmalıdır.

İşe Alım

Yetkinlik değerlendirmesi işe alım sürecinin bir parçası olmalıdır. Görüşme süreci gözden geçirilmeli, kanıtların referanslar dışında doğrulanıp doğrulanamayacağı belirlenmelidir. Belirli durum senaryoları için rol yapma, ödev verme vb. yoluyla yeterlilikler kısmen değerlendirilebilir.

Originally published at https://www.savassakar.com on January 22, 2022.

--

--