Monezile sunt rețele iar strângerile de fonduri sunt primele lor aplicații esențiale

Echipa noastră se raportează pozitiv la Ethereum de la începutul construcției protocolului Bancor la sfârșitul lunii august a anului trecut. Cu trecerea timpului devine din ce în ce mai clar că Ethereum-ul poate să fie primul blockchain cu aplicații esențiale implicite.

Suntem o echipă de dezvoltatori de aplicații pe rețele și după parcurgerea unor ani în spatial crypto, am ajuns să vedem banii ca o rețea care oferă utilizatorilor diferite aplicații. Rețelele sociale, de exemplu, au avut partea lor de aplicații esențiale: posturi pe paginile de profil, news feed-urile, discuții în grup și sharing de conținut media, ca să enumerăm doar câteva. Banii pot fi văzuți ca o rețea economică unde se tranzacționează preponderent valoarea și nu informația. La nivel global aceasta se face prin diferite forme de monezi interconectate în exchenge-uri. Această rețea globală are o multitudine de aplicații populare care pot fi catalogate astfel:

Un experimentat dezvoltator de produse va intui că pentru ca un produs să câștige atenție și să justifice costurile de exchange, noua soluție trebuie să aducă avantaje evidente utilizatorului în raport cu soluțiile și avantajele deja existente. De obicei auzim în acest context de regula de 10 ori mai buna. Ca să înțelegem cum acest aspect poate să ia contur în blockchain vs. Monezile tradiționale, urmărim tabelul de mai jos, unde identificăm soluții de top atât în infrastructura blockchain cit si in cea clasică ți avantajele fiecărei abordări.

Prima aplicație esențială a oricărei noi tehnologii trebuie să o valideze ca fiind utilă, și din păcate, incă nu indentificăm cu adevărat o adevărată aplicație esențială pentru tehnologia blockchain (excepție făcând poate, vânzarea și cumpărarea de monezi , fapt care încă ii face pe unii sceptici să se raporteze la întreg ecosistemul ca la o schemă piramidală). Este evident că soluțiile susținute de blockchain pentru aplicații de donație, trade, împrumut sau pariuri sunt cazuri foarte specifice , dar controversate a modalității de a le folosi și care de asemenea aduc dezavantaje materiale, risc de pierdere a cheilor private, fluctuații de preț , probleme de reglementare sau adopție în masă. În acelați timp însă, este la fel de evident că soluțiile pe bază de blockchain în aplicațiile financiare aduc avantaje semnificative față de modelul clasic, de unde se constată și boomul de ICO și de ce mulți oameni văd această soluție ca una din aplicațiile esențiale ale modelului blockchain. Vinay Gupta a adus un argument foarte puternic în discursul sau în evidențierea potențialului imens și a profundelor sale implicații în ceea ce privește strângerea de fonduri.

Fascinant cum suntem martorii unui momentum extraordinar mai ales pe Ethereum. Motivelesunt simple și evidente.

În primul rând, finanțarea implică emiterea de noi monezi. Fiecare parte dintr-o companie nouă emite monedă în termeni foarte specifici. Dacă Bitcoin-ul implică participația unor terți, Ethereum aduce o soluție standard în chiar blockchainul său.

Acest fapt duce la al doilea avantaj major, acela de a stabili termeni de o complexitate crescută. Toate aplicațiile cu bani necesită în general reguli simple și fără echivoc pentru a avea succes. Singura excepție este finanțarea angajamentelor din contracte particularizate, cu o securitate crescută dar cu un control și un model de profit pe cît de detaliat pe atît de flexibil. Ethereum este la acest moment singurul contract smart pe bază de blockchain care poate să susțină acest nivel de particularizare.

În al treilea rând, contractele smart permit un nou tip de rețea și de aplicații cu tokeni, care pot susține strîngeri de fonduri, sunt interoperabile, descentralizate și în surse deschise. Probabil de asta adopția blockchainului Ethereum este așa de răspândită și reprezintă fără îndoială un adevărat succes al lui Vitalik și al echipei lui și mai reprezintă și un indicator pentru bitcoin și valoarea lui în comparație cu iPhone sau Facebook.

Finanțarea prin blockchain implică emisia de tokeni care să fie transferați participanților. În Ethereum, tokenul standard ERC20 a apărut ca o soluție fiabilă și este foarte folosit în toate contractele. Noi, la Bancor, propunem un standard complementar-tokenul convertor- care stabilește un set de API care să conțină schimbarea prețului și executarea conversiei prin contractul smart. Credem ca un token standard de tip convertor este necesar pentru creșterea în viitor a finanțărilor susținute în blockchain și stabilirea unui standard pentru contractele smart ca „generatori automați de piață” va susține și mai mult ecosistemul Ethereum. Astflel, apar noi posibilități de convertire, utilizare și viabilitate pentru tokenii ERC20.

Puteți citi expunerea noastră privind „ tokenul convertor” EIP228 aici:

https://github.com/ethereum/EIPs/issues/228

Ne propunem să folosim acest standard pentru protocolul Bancor, fapt care va produce lichiditate continua precum și stabilirea automata as prețurilor pentru tokenii ERC20, indifferent de volumul lor de tranzacționare și fără necesitatea listării într-un exchange. Puteți citi mai multe precum și verifica codul sursă pe site-ul nostru https://bancor.network, sau puteți deasemenea vedea prezentarea noastră de la EDCON de la Paris, în Februarie.

După decenii petrecute în start-upuri, zeci de runde de finanțare, câteva achiziții suntem mai mult decât entiziasmați să facem parte din noul val innovator și ne așteptăm să vedem cu adevărat descătușată prima aplicație esențială pe blockchain, finanțarea descentralizată.