Tokenii smart 101

Pe măsură ce am dezvoltat protocolul Bancor am realizat că ceea ce creăm este de fapt un nou tip de monedă-una care este prin natura ei lichidă. Pentru ca totuși să păstrăm convențiile industriei, ne-am hotărât să numim acestă monedă „token smart” deorece se bazează pe contracte smart iar cuvântul token este modul în care comunitatea și literatura despre Ethereum se raportează la toate bunurile generate de useri și compatibile ERC20.

Cea mai importantă caracteristică a tokenilor smart este că ei pot fi cumpărați sau vânduți oricând, direct din contratul smart, fără a fi nevoie să apelăm la un exchange sau să depindem de un ordin echivalent și opus cu al nostru. Poate părea ciudat dar este relativ simplu, și funcționează cam așa:

  • Primul lucru pe care trebuie să îl înțelegem este că tokenii smart sunt bani care susțin alți bani. Asta înseamnă că orice contract smart care operează un token, “deține” și unități dintr-un alt token. Și ne vom referi la aceste reserve în mod similar cum o bancă centrală face când emite monedă dar are și propriile sale reserve.
  • Al doilea lucru pe care il considerăm tine de faptul că oricine poate cumpăra un token smart cu rezerva sa transferând rezerva în contractual tokenului smart. Acestă acțiune este similară modului în care tokenii sunt emiși într-un ICO și sunt convertiți cu ajutorul altori tokeni.(cum ar fi de exemplu cu Ether). Totuși, cu tokenii smart putem face și operația invers, în sensul în care orice token smart poate fi vândut pentru rezerva sa, eliminandu-I efectiv din circulație, și acest lucru se face cu ajutorul contractului tokenului smart. Numărul total de tokeni smart crește sau scade în raport cu cererea pentru ei.
  • În al treilea și cel mai important rând, plasma nevoia de a înțelege că tokenii smart își setează singuri prețul, în raport cu fiecare token pe care îl au în rezervă. Prețul crește automat când tokenii sunt cumpărați cu rezerva lor și scade când sunt vânduți pentru rezerva lor. Formulele de calcul pot fi găsite în carta albă (whitepaper) dar în principal prețul este un raport între balanța rezervei tokenului smart și cantitatea în care el există. Matematica din spatele algoritmilor contractului face ca rezerva să se epuizeze când ultima unitate din tokenul smart să fie lichidată(vândută), iar acestă setare se face printr-o proporție fixă(pe care o configurăm când creem tokenul, 10% de exemplu) din capitalizareaq de piață a tokenului smart(adică numarul lor inmulțit cu prețul). Această proporție o vom numi proporție de rezervă constantă sau CRR și fiecare token din rezervă deține prin contractul sau smart un CRR predefinit. Suma CRR-urilor din rezervă trenuie sa fie mai mare de 0% și maxim 100%.

Cineva se poate întreba de ce este nevoie de facilitatea asta, având în vedere că lichiditatea și stabilirea prețului se poate obține din activitatea de schimb din piață. Este cu adevărat nevoie de această facilitate?

Răspunsul este răspicat “Da” și iată și de ce:

Exchange-urile pot fi văzute ca un fel de “impresar sau pețitor” între două părți cu nevoi opuse(de vânzare respectiv cumpărare). Fiecare schimb este compus din 2 tranzacții opuse unde cineva vinde respectiv cumpără. Nevoia de a găsi pe cineva cu o dorință opusă este exact motivul pentru care unele bunuri pot suferi de riscul lichidității. Această limitare face ca monezi mai mici(monezile comunitare, punctele de loialitate etc.) să nu aibă lichiditate iar facilitatea asta le-ar ajuta să devină.

În plus traderii care creează lichiditate vor să iși maximizeze profiturile ceea ce face ca la momentul actual lichiditatea să coste.

Tokenii smart nu vor avea niciodată un risc de lichiditate, iar participația traderilor în piață devine opțională și nu mai este neapărat necesară. Tokenii smart pot fi văzuți ca având în însăși construcția lor schimbul, operațional prin contractul lor smart.

În procesul de construcție al tokenilor smart am realizat implicațiile unui token care nu are în rezervă doar un singur token. Am descoperit astfel că tokenul smart poate fi o punte de schimb între tokenii din rezervă, facilitând oricui posibilitatea de schimb între doi tokeni în 2 timpi, cumpărând smat-tokenul cu unul din ei și vânzându-l pentru celălalt.

Posibilitatea de a avea mai mulți tokeni în rezervă a făcut posibilă crearea tokenilor convertori (tokeni smart cu 2 rezerve fiecae deținand 50% CRR) dar și EFT-urilor(tokeni smart cu mai mulți tokeni în rezervă totalizând 100% CRR). Totuși, acete modalități de a folosi tokenii merită o aprofundare și un articol separat.

Caracteristica interesantă a tokenilor smart este că în timp devin și mai smart pe măsură ce noi facilități vor fi dezvoltate pentru protocolul Bancor. Noi caracteristici ale acestora despre care vom scrie în curând includ recuperarea delegată a contului(ceea ce face ca pierderea accesului la cont să nu mai fie dezastruoasă) precum și „seiful” să protejeze conturile de eventuale hack-uri. Toate aceste particularități vor face ca tokenii smart să fie ușor de folosit de către oricine și va ajuta la adopția la scară largă a lor. Credem că tokenii smart pot face ca tehnologia blockchain să fie abordabilă și relevantă pentru oricine. Am fi încântați de părerile dumneavoastră pe măsură ce construim tokenii smart.