Το μέλλον της κλιματικής αλλαγής: ένα τρέιλερ

Είναι γεγονός ότι παρά τους αρνητές της, η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή είναι ένα επικίνδυνο φαινόμενο του οποίου η επιδείνωση τις τελευταίες δεκαετίες τρομάζει επιστήμονες σε όλο τον πλανήτη. Η κλιματική αλλαγή είναι αποτέλεσμα μιας περίπλοκης διαδικασίας που συμβαίνει κυρίως στην ατμόσφαιρα και επηρεάζεται σε σημαντικό βαθμό από ανθρωπογενείς δραστηριότητες, η οποία συνολικά μπορεί να χαρακτηριστεί ως ρύπανση του περιβάλλοντος. Παρόλα αυτά, πολλοί δεν αναγνωρίζουν την σοβαρότητα του προβλήματος, αφού δεν φαίνεται να επηρεάζει άμεσα την ζωή μας δεν εμφανίζεται έντονη επήρεια από αυτό. Πως θα έχει εξελιχθεί όμως η κλιματική αλλαγή στις επόμενες δεκαετίες;

Αρχικά, αυτή η παράγραφος είναι μια συνοπτική περιγραφή της σημερινής κατάστασης. Το επίπεδο του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα είναι το μεγαλύτερο στα τελευταία 650.000 χρόνια, με την μέτρηση της NOAA τον Οκτώβριο του 2020 να δείχνει ότι 414,72 μέρη στο εκατομμύριο στην ατμόσφαιρα είναι διοξείδιο του άνθρακα. Επιπλέον ο ρυθμός της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, βάσει μετρήσεων από δορυφόρους είναι πλέον 3,3mm κάθε χρόνο, ένα νούμερο που μας φαίνεται μικρό αλλά σε αυτό το πλαίσιο είναι αρκετά μεγάλο. Τέλος η μάζα πάγου που χάνει κάθε χρόνο η Ανταρκτική είναι 149 δισεκατομμύρια τόνοι ενώ η Γροιλανδία, 279.

Ποιά όμως θα είναι η εικόνα μέχρι το 2050 ή το 2100; Το επίπεδο της θάλασσας το 2050 και το 2100, στην καλύτερη περίπτωση, αν δηλαδή μειώσουμε σημαντικά τις εκλύσεις αερίων θερμοκηπίου, θα έχει αυξηθεί κατά 30cm και 69cm αντιστοίχως. Ενώ στην χειρότερη περίπτωση, με αυξημένες δηλαδή εκλύσεις (να σημειωθεί ότι μέχρι και το 2020, οι εκλύσεις αερίων θερμοκηπίου συνεχώς αυξάνονται), το επίπεδο της θάλασσας θα έχει ανέβει μέχρι το 2050 κατά 34cm και μέχρι το 2100 κατά 111cm. Αυτό σημαίνει πως στις επόμενες δεκαετίες, εκατοντάδες παραλιακές πόλεις σε ολόκληρη την υφήλιο, μία μία, θα πλημμυρίζουν εκτοπίζοντας εκατομμύρια ανθρώπους και ζώα από το περιβάλλον τους. Δύο παραδείγματα μεγάλων πόλεων που θα πλημμυρίσουν είναι η Βενετία στην Ιταλία και η Νέα Ορλεάνη στη Λουιζιάνα.

Το παραπάνω είναι μόνο ένα μικρό δείγμα από το πως θα εξελιχθεί η κλιματική αλλαγή στο μέλλον, παρόλα αυτά δείχνει το πόσο σοβαρό είναι όντως το πρόβλημα. Ένα πρόβλημα στο οποίο συμβάλλουμε και εμείς, κυρίως μέσω της νοοτροπίας: «Γιατί να κάνω εγώ κάτι για το περιβάλλον; Αφού κανείς δεν κάνει κάτι εγώ δεν θα αλλάξω τίποτα». Όταν όλοι σκέφτονται έτσι η αλλαγή, προφανώς, δεν μπορεί να έρθει. Είναι προφανές ότι δεν έχουμε όλοι το ίδιο μερίδιο ευθύνης, η ανεξέλεγκτη βιομηχανική παραγωγή, η αποψίλωση των δασών και η υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων, είναι οι κύριες αιτίες της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής. Όμως, δεν είναι καθόλου δύσκολο, ο καθένας μας να αντιληφθεί την ευθύνη που του αναλογεί και να βοηθήσει στην αντιμετώπισή της. Για αρχή, θέλω εσύ που διαβάζεις αυτό το άρθρο, την επόμενη φορά που θα πας να πάρεις ένα πλαστικό μπουκάλι, να σκεφτείς αν πραγματικά το έχεις ανάγκη, αναλογιζόμενος/η ότι το πόσο δύσκολα θα ζήσουν οι επόμενες γενιές εξαρτάται από τις πράξεις όλων μας, ακόμα και από την αχρείαστη αγορά ενός πλαστικού μπουκαλιού.

--

--

Odysseas Lydakis Simantiris
Πρωτοβουλία Νέων

DSAI student @ Leiden University, ambitious coder and musician. Also I think about politics a lot.