Υποταγή της κυβέρνησης, στην εκκλησία.

Γράφει η Μελίνα Μπελενιώτη, μέλος της ομάδας Τύπου της Πρωτοβουλίας Νέων.

Peter Apostolakis
Πρωτοβουλία Νέων
2 min readDec 15, 2020

--

Την στιγμή που συμπολίτες μας πεθαίνουν και τα αγαπημένα μας πρόσωπα κινδυνεύουν απ’ τον φονικό ιό, η κυβέρνηση θεώρησε πιο σημαντική την λειτουργία της εκκλησίας απ’ την ασφάλεια μας, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορα πως το συμφέρον είναι πάνω απ’ όλα.

Συγκεκριμένα, καθ’ όλη την περίοδο των Χριστουγέννων, οι ναοί θα παραμείνουν ανοιχτοί για ατομική προσευχή. Aνήμερα Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Φώτων θα μπορούν να παραβρεθούν εώς και 25 πιστοί στους ενοριακούς ναούς και εώς 50 στους μητροπολιτικούς, ενώ τα Φώτα δεν θα γίνει αγιασμός.

Η παραπάνω να σημειωθεί ότι ήταν η δεύτερη απόφαση της κυβέρνησης καθώς η πρώτη που επέτρεπε την λειτουργία μόνο τα Χριστούγεννα και τα Θεοφάνεια καθώς και 9 πιστούς στους ενοριακούς και 25 στους μητροπολιτικούς ναούς δεν ήταν ιδιαίτερα αρέστη στην Ιερά Σύνοδο κι στους μητροπολίτες. Μάλιστα, πολλοί απ’ αυτούς υποστήριξαν την προσφυγή στο ΣτΕ σε περίπτωση που η κυβέρνηση επιμείνει στην πρώτη απόφαση, δημιουργώντας διαμάχες καθώς σύμφωνα με τους ίδιους η παρεμπόδιση της άσκησης των λατρευτικών καθηκόντων αποτελεί βαθύτατη προσβολή για την Εκκλησία αλλά και συνεπάγεται με ανεπανόρθωτη ηθική βλάβη των πιστών.

Βέβαια, για την εφαρμογή των παραπάνω, απαραίτητη προϋπόθεση θα πρέπει να είναι η αυστηρή τήρηση των μέτρων όπως τονίζει ο Πρωθυπουργός. O κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πέτσας δηλώνει πως η εκκλησία έχει αποδείξει μέχρι στιγμής την υπευθυνότητά της επί του θέματος, προφανώς αγνοώντας το ιερό αντάρτικο των μητροπολιτών Κέρκυρας και Ξάνθης. Ο πρώτος μάλιστα είχε ήδη παραβιάσει τα μέτρα στη διάρκεια του πρώτου lockdown. Ξεχνάει, επίσης, τις δηλώσεις του μητροπολίτη Κυθήρων κι Αντκυθήρων σε τηλεοπτική εκπομπή: “Θα λειτουργήσουμε τους ναούς κι ας έρθουν να μας πιάσουν ’’.

Η κυβέρνηση η οποία χωρίς κανέναν δισταγμό στέρησε το εισόδημα τόσων ανθρώπων, που κόβει το ρεύμα απ’ τα νοικοκυριά που αδυνατούν να πληρώσουν τους φόρους αλλά και που κατέστειλε τις διαμαρτυρίες για την δολοφονία ενός νέου παιδιού έρχεται τώρα να βάλει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία όλης της χώρας για την διασφάλιση μερικών ψήφων. Για άλλη μία φορά απέδειξε ότι όχι μόνο δεν μπορεί να θεσπίσει αυτό που είναι καλύτερο για τον λαό αλλά κι ότι δεν έχει καν την πρόθεση.

--

--