Co-branding, avagy együtt könnyebb márkát építeni

Hogyan nyithatsz egy már jól felépített márkával új piac felé? Miként lesz egy divatmárkának autója és hogy válik a kóla újra a tinilányok kedvencévé?

Ha van egy jól menő céged, melyet már sokan ismernek a szakmában, fogj össze egy hasonlóan jó márkával és tökéletesítsétek együtt a márkaértéketeket! Ez a Co-branding lényege — tömören.

Hogy ennek mi értelme van?

Jobb minőségű termékek, kiváló akciók, több értékesítési csatorna, nagyobb nyereség. Ezt nyújtja egy megfelelő „hatóanyag co-branding”, mely akkor működhet jól, ha az együttműködő cégeknek nagyon hasonló a piaca. Ebben az esetben tehát egy neves márka termelési folyamatába olvad bele egy másik vállalat saját termékével.

Jó példa erre a Dell és az Intel co-branding együttműködése, melynek keretein belül a Dell számítógépek Intel processzorokat kaptak, így hozva létre igazán egyedi számítástechnikai gépeket. A jól ismert amerikai márka, a Betty Crocker pedig a Hershey csokoládéval fogott össze, így sokak kedvenc brownie mix már Hershey csokoládé szirupot tartalmaz.

A kávézás terén is létezik ilyen jól ismert co-branding. A Senseo kávéfőzőt műszaki téren a Philips támogatja, a hozzá használható kávé márkája viszont a Douwe Egberts. Ebből a trióból született meg a sokak által kedvelt kávéfőző, amely a világ számos országában hódít jelenleg is.

És hogy miként kerültek a borsos árairól híres Alexander Wang darabok a H&M polcaira?

H&M teamed up with Alexander Wang

Bizony, így ismeri meg a fiatalabb generáció egy általuk gyakran látogatott üzletben ezt az egyébként felsőbb kategóriás divatmárkát. Még Budapesten is tolongás volt ezekért a darabokért: az egyik belvárosi, 9 órakor nyitó üzlet előtt hajnali 5-től álltak sorba a nők és percek alatt elkapkodtak mindent.

Ha két teljesen különböző szegmensben dolgozó cég fog össze, létrehozva ezzel egy teljesen új terméket, már „kompozit co-brandingről” beszélünk.

Tökéletes példa két, egymástól nagyon távol álló piac összekapcsolására a Lip Smacker és Coca — Cola márkaegyesítése, melyből megszületett a kóla ízű szájfény. Így került az 50-es évek óta jól ismert üdítőmárka más irányból tizenéves lányok látókörébe, akik azon versenyeznek, ki tud többféle ízt összegyűjteni.

Coke + Lip Smacker

Hasonló módon fogott össze a BMW és Louis Vuitton is, akik közösen álmodtak meg egy sportautót, melyhez divatos, a csomagtérbe és kalaptartóra tökéletesen illeszkedő táskákat kínáltak. Így jött létre egy igazán elegáns, praktikus, bár igen drága gépjármű, mellyel egy egészen speciális célközönséget célozhattak meg.

Különleges co-branding együttműködést hozott létre a British Airways és a Citibank, akik egy olyan hitelkártyát álmodtak meg, melynek keretében a Citibank ügyfele, a kártya tulajdonosa automatikusan tagja lesz a British Airways Executive Clubnak.

A Procter & Gamble két saját márkáját vonta össze a co-branding elve alapján: a Gillette M3 borotválkozási felszerelés Duracell elemekkel működik.

Ám a két legnagyobb gyorsétterem lánc is elgondolkozott az együttműködésen, így született meg a McWhopper ötlete a Burger King és McDonald’s között.

Louis Vuitton BMW i8 Luggage Set

Új típusú tartalom, új célközönség!

A fentebb felsorolt példák nyomán jól látható, hogy ezekkel az összefogásokkal olyan piaci szegmenseket érhetnek el egyes cégek, melyre közös együttműködés nélkül egyáltalán nem lett volna lehetőség.

Ezzel a módszerrel tökéletesen lefedhetőek a piaci rések, mellyel mind a termelő, mind pedig a fogyasztó jól jár. Egyes esetekben ez a mozgalom az adott szakmai területen nyújt többet célközönségének, máskor pedig teljesen új termék jön létre egy harmadik célcsoport számára. 
Természetesen a co-brandignek is vannak buktatói, melyekre különösen figyelni kell már az együttműködés kezdetétől. Egy megfelelő, szakember által kialakított stratégia elengedhetetlen a későbbi, problémamentes működéshez. Például egy co-branding halálra van ítélve, ha a két termék piaci szegmensében nem lehet közös keresztmetszetet találni. Emellett arra is figyelni kell, hogy a cég többi termékét ne befolyásolja kedvezőtlen módon a megálmodott együttműködés. Természetesen a másik cég történetének is alaposan utána kell nézni, hiszen az ő rossz hírneve ronthatja a saját üzletünk renoméját is.

Ha nincs elég pénzem erre, lemaradok?

Nem kell kétségbe esni akkor sem, ha cégünk nem tud többmilliós autók gyártásába befektetni…

Ha olyan vállalatokkal fogunk össze, melyek tevékenysége összeköthető a saját profilunkkal, akár egy közös kiadvány, vagy egy bemutatkozó kisfilm is megmozgathatja a célközönséget. Így megoszlanak a költségek és még több emberhez eljuthatnak a kínált termékek.

Ha pedig már korábban is volt valamilyen együttműködés a két vállalkozás között, nem kérdés, hogy érdemes energiát fektetni a közös munkába e téren is.

Like what you read? Give Bognár Anna a round of applause.

From a quick cheer to a standing ovation, clap to show how much you enjoyed this story.