Ukrayna-Rusya Savaşı ve Antik Taktikler

Ukrayna’nın savaşın başından beri uyguladığı strateji, bazı askeri uzmanlar tarafından “denial warfare” olarak adlandırılıyor.

Bahadirsahin
PUGAT — TR

--

Ukrayna’nın savaşın başından beri uyguladığı strateji, bazı askeri uzmanlar tarafından “denial warfare” olarak adlandırılıyor.

Bunun anlamı, karşı-taarruz gücü olmayan bir ordunun mütecaviz unsurları yavaşlatabileceği, yıpratabileceği ve yorabileceği taktiklere başvurmasıdır. Ancak bu strateji, düşmanın ilerlemesini durdurmaya veya mutlak galibiyete yardımcı olmuyor.

Batı, savaşın başında destek sözü vermesine rağmen, savaş uzadıkça içeride kamuoyundan ve dışarıda Rusya’dan çekindi. Bir ileri iki geri desteği yüzünden hem savaş uzadı hem de Ukrayna zayıfladı.

Ukrayna, genç nüfusa bir şey olmasın diyerek öncelikle cepheye 27 yaş üstü askerleri göndermeyi tercih etti. Savaşın başlarında, cephede savaşan askerler arasında yaşı 50’ye yakın olanlar bile vardı. Rusların ısrarlı taarruzları ve Batı’nın kararsızlığı yüzünden, Ukrayna elde avuçta ne varsa cepheye sürmesi gerektiğini nihayet fark etti.

Rusya, savaşın başında deyim yerindeyse rezil oldu. Donanması, onlarca gemisi vurularak devre dışı bırakıldı. Muharebe sahasında binlerce askerini ve hatta generallerini kaybetti. Yollarda kalan araçlar, lojistik ve ikmal hatlarındaki aksaklıklar, demode silahlar, Sovyet ordusundan miras kalan atalet ve hantallığı gözler önüne serdi.

--

--