Image for post
Image for post

Huomasin Googlen Hangoutsin tukifoorumilla kysymyksen, jossa kysyttiin kuinka voi poistaa kuvan Hangouts keskustelusta?

Päätin vastata kysymykseen ja testasinkin vielä että tämä tosiaan toimii. Samalla päätin tehdä asiasta jutun myös tänne blogiini.

Ohjelmassahan ei itsesssään ole mahdollisuutta poistaa sisältöä ja tämän vuoksi tuleekin mieleen vanha sanonta, “mitä kerran internettiin laittaa, se on siellä ikuisesti”, näin ei Hangoutsin osalta kuitenkaan tarvitse olla.

Google tallentaa Hangouts kuvat ja videot “usercontent” palvelimelle, johon tallennetaan kaikki käyttäjän kuva/video sisältö (pois lukien drive). Näihin tiedostoihin on yllättäen myös täydet oikeudet, joten tiedostoja voi poistaa ja muokata jopa niiden näkyvyysoikeuksia.

Tähän usercontent -palvelimelle pääset tästä linkistä: https://get.google.com/albumarchive


Image for post
Image for post

Älypuhelin löytyy nykyään lähes kaikilta ja yhä useampi on siirtynyt hyödyntämään älypuhelintaan päivittäisessä internet asioinnissaan.

Ongelmaksi koituukin nyt se, että mobiiliin internet liikenteeseen päästään vaikuttamaan toistaiseksi vielä huomattavasti helpommin kuin esimerkiksi tietokoneen liikenteeseen jossa muun muassa palomuurit huolehtivat liikenteen suojaamisesta. Useampi käyttäjä siis on täysin operaattorin ja vallankahvassa kiinni olevien hallituksien armoilla siitä mitä saa laitteellaan nähdä ja mitä ei.

Mobiili käyttöjärjestelmissä on toki myös sisäänrakennettuna erilaisia suojausmekanismeja, mutta niitä ei oletuksena hyödynnetä niin hyvin kuin voitaisiin ja tässä artikkelissa kerronkin kuinka voit suojata Android pohjaisen mobiililaitteesi internet liikenteen ulkopuoliselta manipuloinnilta.

Tällä manipuloinnilla tarkoitan lähinnä internet operaattorisi mahdollisia estolistoja, jotka…


Image for post
Image for post

Internet tarjoaa verkkosivujen selvitykseen oman palvelunsa, jota kutsutaan DNS(Domain Name System)-kyselyksi. Näitä kyselyitä lähetellään päätelaitteiden ja internetin palvelimien välillä miljoonia mutta yksinkertaisemmillaan DNS on palvelu, joka selvittää sinun puolestasi mihin IP-osoitteeseen selaimesi ottaa yhteyttä, kun laitat siihen osoitteeksi vaikkapa medium.com.

Ongelmana on läpi DNS-historian ollut se, ettei näitä kyselyitä salata millään tavalla, tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi sinun oma internet palveluntarjoajasi näkee selkeästi millä verkkosivuilla sinä olet käynyt ja mitä osoitteita sinun laitteesi internetistä pyytävät, toisin sanoen kaikki verkko-osoitteisiin liittyvät kyselyt jäävät operaattorisi tietoon.

Tämä on ehkä yksi suurin sivuutettu tietoturvaa heikentävä ominaisuus internetissä, johon on alettu vasta viime vuosien…


Image for post
Image for post

Olen jo pidemmän aikaa, lähes pari vuotta miettinyt onko minun järkevää pitää Elisan Saunalahti huoleton liittymäpaketti vai ei?

Täällä Jokioisilla, kun en pääse edes lähelle liittymäni huippunopeutta, joka on 50Mbit/s. Käytännössä download nopeus jää noin 2–10Mbit/s Ja maksan tästä lystistä yleensä noin 24–25 euroa kuukaudessa. Tähän samaan hengen vetoon pitää ottaa huomioon myös se, että en edes käytä liittymäni datapalveluita juurikaan, viime kuussa siirrettyä mobiilidataa tuli vain noin kaksi gigatavua. Tähän on syynä taas se, että päätelaitteeni ovat lähes jatkuvasti nopean WLAN-yhteyden ulottuvilla, siellä missä kuljen, on yleensä myös kunnan WLAN-verkot käytettävissä, joihin minulla on pääsy.

Mobiililiittymien optimointia: Youtube@survivor303

Hyvä…


Image for post
Image for post

Tuli tarve asentaa Windows 8.1 käyttöjärjestelmä tietokoneeseen, johon oli aikoinaan päivitetty jo 10 versio.

Oletin että 8.1 asentuisi suoraan biosista tarkistetulla lisenssiavaimella mutta näinpä ei ollutkaan, vaan asennusohjelma vaati yllättäen lisenssiavainta syötettäväksi käsin. Syötin biosista löytyvän koodin mutta tämäkään ei jostain syystä kelvannut asennusohjelmalle. Tämän jälkeen kokeilin sitten Windowsista löytyvää ”omaa” avainta, eipä asennus käynnistynyt edes sen avulla.

Sitten muistin hämärästi jotain Windowsin asennuksen tukitiedostoista ja niiden muokkauksesta.

Windowsin asennusmediaan (USB) voi luoda tukitiedoston ”ei.cfg”, johon asetetaan ennen kaikkea Windowsin lisenssikoodi sekä Windowsin versio, joka tahdotaan asentaa, esimerkiksi ”home tai professional”.

Kun tiedoston luo ja tallentaa sen asennusmedian ”\sources” hakemistoon…


Image for post
Image for post

Microsoft pyytää Windows 10 käyttöjärjestelmässään nykyään käyttäjiä asentamaan maksullisen HEVC-videolaajennuksen Microsoft Storesta, mikäli haluaa katsella HEVC-koodekilla luotuja videotiedostoja Windowsin mukana toimitetuilla mediasoittimilla.

Aikaisemmin Microsoft julkaisi HEVC-tuen automaattisesti Windows kympin mukana, kuten myös läjäpäin muita koodekkeja mutta muutti käytäntöään jossakin vaiheessa ja pyytää nyt tästä nykyään hyvinkin käytetystä HEVC-tuesta noin euron rahallisen korvauksen.

Microsoftilla on kuitenkin täysin sama HEVC-tuki saatavilla ilmaiseksi samasta sovelluskaupasta (Microsoft Store) mutta se on piilotettu siten että siihen pääsee vain linkillä, joka täytyy avata selaimesta käsin, tai asentaa se skrpitillä PowerShellista, johon se on oikeammin tarkoitettu, sillä tämä ilmainen versio on periaatteessa tarkoitettu vain OEM-laitevalmistajille, jotka voivat…


Nokia tai tarkemmin HMD Global on kiusoitellut sen Youtube kanavalla uusien puhelimien julkaisulla, joka tapahtuisi tänään 5.9.2019 IFA messuilla, joka muuten avaa ovensa tavan kansalaisille vasta huomenna 6.9.

Minulla on hurjia odotuksia Nokialta, toivoisin kovasti, että sieltä julkaistaisiin Nokia 9 Pureviewin isoveli 9.1 Pureview mutta puheet ovat ilmeisen jokaisessa mobiilimaailmaa seuranneissa blogeissa sitä mieltä, että sieltä julkaistaan vain välimallien päivityksiä kuten 7.2 sekä 6.2.

GSMarena taas on julkaissut jutun noin kuukauden takaa, jossa se kertoo HMD Globalin, lykänneen 9.1 julkaisua, jottei yhtiö toistaisi samoja ongelmia, joita se koki 9 Pureviewin kanssa.

Nykyisin markkinoilla olevassa 9 Pureviewissa oli paljon lastentauteja, joista…


Image for post
Image for post

Linux työpöydälle on tarjolla monenlaisia terminaalisovelluksia, vaikka yleensä jakelun omalla, valmiiksi asennetulla terminaalisovelluksella tuleekin toimeen, voi jokin muu olla enemmän mieleen.

Minun suosiostani nauttii ainakin tällä hetkellä Tilix, se on ylivoimaisesti monipuolisin terminaali, niille terminaalissa paljon aikaa viettäville, jotka kuitenkin arvostavat kokonaisia työpöytiä enemmän kuin vain esimerkiksi graafisena alustana toimivia i3 tyylisiä ikkunointeja, jotka ovat yleensä terminaalihenkisten käyttäjien suosiossa.

Tilix tarjoaa nimensä mukaisesti, oman sisäisen ikkunoinnin, eri kokoisille itsenäisille terminaaleille, niiden välillä on helppo liikkua näppäinoikoteiden avulla ja työskentely pysyy siten siistinä ja tehokkaana.

Tarkoitus ei kuitenkaan nyt ole erityisemmin kirjoittaa Tilixistä vaan kertoa, kuinka yksinkertaista Debian pohjaisissa jakeluissa on…


Image for post
Image for post

Ubuntu on varsin suosittu Linux jakelu, jonka johdannaista myös itse käytän vakituisesti (kubuntu).

Ubuntun omasta sovellusvalikoimasta ei löydy suositun Firefox selaimen kehitys- tai oikeammin ennakkoversiota, jota kutsutaan Firefox Nightlyksi. Itse käytän kuitenkin Firefox selaimesta aina viimeisintä bittiä ja koska Nightlyä ei löydy, se tarvitsee asettaa sovellusvalikoimaan käsin.

Tämä on varsin helppoa, sillä Firefoxin kehittäjistä muutama ylläpitää erikseen Ubuntulle tarkoitettua repoa, eli repositorya (suomeksi, varasto?) joka vain lisätään käyttöjärjestelmän pakettihallintaan (sovellusvalikoima).

Mikä parasta, tämä versio ei tule korvaamaan Ubuntun mukana tulevaa Firefox -selainta, joka on viimeisin vakaa versio selaimesta, joten voit käyttää kumpaakin versiota samanaikaisesti.

Minä olen kuitenkin poistanut vakaan version…


Image for post
Image for post
*PÄIVITYS 18:39: Tekstiä paranneltu*

Nykyisin Microsoftin omistama GitHub on rajoittanut huomattavasti ohjelmistokehittäjien GitHub tilejä, mikäli henkilöt ovat seuraavista maista: Iran, Syyria, Kuuba, Krim, Pohjois-Korea. Tämä johtuu USA:n asettamista pakotteista kyseisiä maita kohtaan.

Tässä vaiheessa edellä mainittujen maiden ohjelmistokehittäjät, eivät pääse enää yksityisiin ohjelmistolähteisiin, tai käyttää muita GitHubin maksullisen version palveluita. Kehittäjät pystyvät kuitenkin osallistumaan edelleen avoimen lähdekoodin yhteisiin ”repoihin”, mutta yksityisenä pidettyihin ei.

Käytännössä tämä tarkoittaa kuitenkin sitä, että esimerkiksi Krimiltä tuleva ohjelmistokehittäjä ei pysty osallistumaan kaupallisen ohjelmiston kehitystyöhön GitHub alustaa hyödyntäen.

Microsoft oli ensimmäisenä rajoittamassa Iranilaisia käyttämästä yhdysvaltalaista palvelua koska pelkää hallituksen asettuvan yhtiötä vastaan, mikäli se ei kunnioittasi pakotteita. …

Puhetta tietotekniikasta

Käytännön vinkkejä, mielipiteitä sekä kokemuksia…

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store