Про боротьбу з епілепсією в Україні

Pulsar Scientific
Pulsar Scientific
Published in
2 min readMar 27, 2018
Purple ribbon — символ боротьби з епілепсією у всьому світі.

Вчора, 26.03.18, в рамках Всесвітнього дня боротьби з епілепсією, в Інституті фізіології імені Богомольця зібрали відкриту прес-конференцію. Серед учасників були і ми.

Хедлайнери конференції — нейрофізіолог Дмитро Ісаєв та громадський активіст, лідер конопляного маршу Тарас Ратушний.

Говорили про проблеми дослідження канабіноїдів в Україні. Конституційно науковці мають на це повне право, однак формального порядку отримання препаратів та регулювання подібних досліджень в Україні досі нема. Більше того: навіть натяку на прогрес просування таких законопроектів за всі часи незалежності України ніколи не було, а проблема доступності наркотиків, у зв’язку з розвитком напіванонімних медіа, зараз загрозлива, як ніколи.

Існує концепція, що просування “проконопляних проектів” може означати самогубство для кар’єри політика у зв’язку з догматичністю громадської думки та існуванням безальтернативної логічної петлі “канабіноїди-канабіс-анаша-наркомани на лавочці-ЗАПРЄЄТІІІІІІІТЬ!!!1110” в головах мільйонів українців.

Громадський імідж політика — одна з причин, чому питання врегулювання використання препаратів канабіноїдів з метою дослідження методично відкладається на дно шухляди довгого ящика: бо звучить контраверсійно й непопулярно. Що може подумати пересічний виборець? “Понапринімают законов, обколяться своєв марихуанов і….” — хто в темі, знає.

А які зображення в лєнті у ваших Однокласниках?

Епілепсія — захворювання, спричинене фізичним явищем синхронної активації цілих мас нейронів у гіпокампі. Внаслідок цього, під час нападів, у організмів порушується мислення, координація, рівновага. Трапляється часткова або повна втрата самоконтролю й свідомості.

Фізичний механізм процесу дуже нагадує коротке замикання у електричних колах внаслідок вибивання запобіжників.

Канабіноїди та їх непсихоактивні форми (у фокусі пресконференції — канабідіол) дозволяють пом’якшити симптоми епілепсії та паркінсонізму мільйонам людей по всьому світу, в той час як 2% хворих на епілепсію українців є заручниками медіа-кампаній імідж-мейкерів та регресивної громадської думки.

Проблемі дослідження наркотиків в Україні повністю присвячений наш випуск #6.
Переглянути.
Скачати PDF.

Окреме інтерв’ю з Дмитром Ісаєвим можна почитати у випуску #5.
Переглянути.
Скачати PDF.

Pulsar Scientific — повністю волонтерський та незаангажований незалежний інсайдерський науковий проект. Тож, якщо вам цікаво, щоб ідея розвивалась й надалі — підтримайте нас в LTC. Зібрані лайткойни дають нам смогу збирати найкращих авторів, знімати репортажі, користуватися послугами літературних редакторів та тиражувати наші друковані випуски.

LPMZFco3tjYQBTHaWC62a5aZDURTbfUodp — наш рахунок в LTC.

--

--