İçerik Pazarlaması: Gelişmeler ve Yenilikler #9 Okunabilirlik Üzerine
Okunabilirlik, bir metnin okuyucu tarafından anlaşılabilirlik derecesini ifade eder.
Bilgiye kolayca ulaşılabildiğimiz bu çağda, insanlar hızla taranabilen metinleri tercih ediyor. Bu nedenle okuyucunun ihtiyaç duyduğu bilgileri kolayca alabilmesi için metninizin açık ve öz olduğundan emin olmanız çok önemli.
Bir metnin okunabilirliğini etkileyen birçok faktör var. Doğru tekniklerle okunabilirliği artırabilirsiniz.
Bu bültende okunabilirliğin ne olduğunu, metinlerinizin kolay okunabilir olması için yapabileceğiniz birkaç ipucunu ve temel araçları inceleyeceğiz.
İçerik okunabilirliği nedir?
İçeriğin okunabilirliği, bir okuyucunun yazdığınız metni anlamasının ne kadar kolay (ya da zor) olduğunu anlamına gelir. Cümle yapısı, kelime seçimi ve fikirlerin karmaşıklığı gibi çeşitli faktörlere bakarak belirlenir.
Okunabilirlik neden önemli?
İçerik bolluğunun olduğu bir dönemdeyiz. Okurların Google’da sizin başlığınızı ilgi çekici bulup tıklaması başlı başına zorlu bir iş.
Bunu başardınız. Ya sonrası?
Okur başlığınızı çekici bulup tıklasa da iyi yapılandırılmamış, gereksiz detaylarla dolu ve zor okunan bir metinle karşılaşırsa zamanını harcamaz. Bu durum okurun sayfayı terk etmesine yol açar. (Hemen çıkma oranınız yükselir.)
Öte yandan okuması ve anlaması kolay bir metin, mesajı iletmenizi ve okuru istenen davranışa yönlendirmenizi kolaylaştırır.
Metninizin her cümlesi, yazıyı okumaya devam etmeye teşvik etmeli ve hedef kitlenize uygun olmalı.
Ayrıca Google’ın Faydalı İçerik Güncellemesi’ni duymuşsunuzdur. Evet, okunabilirlik puanı sıralamaya etki etmiyor. Ancak anahtar kelimelerle doldurulmuş ve okura fayda sağlamayan bir içerik yerine kolay okunan ve okur odaklı bir içerik Google’ı -ve tabii ki okurlarınızı- memnun eder.
İçeriklerinizin okuyucular tarafından kolay anlaşılmasını nasıl sağlayabilirsiniz? Birlikte bakalım.
Metinleriniz için okunabilirlik ipuçları
1. Başlıklarla net bir yapı oluşturun
Net bir yapı oluşturmak için başlık hiyerarşisinden faydalanın. Bu sayede okur, sadece başlıkları gözden geçirerek dahi tüm yazıyı taramış ve ne hakkında olduğunu kavramış olur.
Alt başlıklar, aradıkları bilginin bu yazıda olup olmadığını değerlendirmelerini sağlar.
Ayrıca başlıklarda anahtar kelimeleri kullanmak SEO performansı açısından da önemli.
İyi düşünülmüş bir başlık yapısı ile SEO performansını iyileştirirken aynı zamanda okurların aradıklarını bulmaları için bir pusula sunmuş olursunuz.
2. Cümleleri ve paragrafları kısa tutun
Uzun cümleleri takip etmek zor olabilir ve okuyucuların ilgisini kaybetmesine neden olur. Kısa, mesajı direkt ileten ve net cümleler, okumaya teşvik eder.
Aynı şekilde büyük metin blokları çoğu zaman bunaltıcı olur. İçeriğinizin taranmasını kolaylaştırmak için alt başlıklar ve madde işaretleri paragraflarınızı bölün.
Örneğin PUN Content olarak paragraf uzunluğunun en fazla 4, cümle uzunluğunun ise en fazla 2 satır olmasına dikkat ediyoruz. Böylece nefes alanı olarak ifade edebileceğimiz beyaz alanı artırıyoruz.
3. Jargonu hedef kitleye göre belirleyin
Teknik terimler ve endüstri jargonu, bunlara aşina olmayan okuyucular için kafa karıştırıcı olabilir. Anlaşılması kolay, basit bir dil kullanın. Okuyucularınızın anlamadığı terimleri açıklayarak içeriğinizi daha anlaşılır kılabilirsiniz.
Bu noktada hedef kitlenizi iyi tanımak önemli. Eğer gerçekten bu terimlere hakim kişiler için teknik bir konuda yazıyorsanız fazla basit bir anlatım sıkıcı olabilir.
Hedef kitlenize hitap eden, uygun bir dil tercih etmek daha faydalı olur.
4. Aktif cümle yapısı kullanın
Aktif cümle yapısı, pasif cümle yapısına göre daha ilgi çekicidir. Örneğin, “Kitabı ben yazdım” cümlesi, “Kitap benim tarafımdan yazıldı” ifadesinden daha iyi bir seçim.
5. Listeleme ve madde işaretlerinden faydalanın
Özellikle bir şeyleri sıralıyorsanız uzun bir cümlede arka arkaya yazmak okumayı zorlaştırır. Listeler ve madde işaretleri, içeriğinizin daha kolay okunmasını sağlar.
Okurlar sayfayı tararken büyük oranda maddelere dikkat ederler. Madde işaretleri kullanarak içeriğinizdeki önemli yerleri vurgulayabilirsiniz. Ayrıca bu sayede içeriğinizi daha düzenli bir şekilde sunarsınız.
6. Sayfanızı uygun şekilde tasarlayın
Seçtiğiniz font, görsel kullanımı, paragraf genişliği, beyaz alanlar gibi detaylar yazının okunabilirliğini etkiliyor. O nedenle içeriğinizi yazarken kelimelere, anlatıma dikkat ettiğiniz kadar yazının paylaşılacağı sayfaya da önem verin.
Okumayı kolaylaştırmak için içeriğinize uygun olarak grafik, çizelge ya da konuyu özetleyen görsel kullanımı tercih edebilirsiniz.
Hedef kitlenize hitap eden, fayda sağlayan içerikler üretmek için desteğe mi ihtiyacınız var? Bugün bize yazın, işletmenize değer katan içerikler üretelim.
İçeriğin okunabilirliği nasıl kontrol edilir?
İçeriğin okunabilirliğini kontrol etmenize yardımcı olacak pek çok araç var. Bu araçlara geçmeden önce kendi kendinize nasıl kontrol edebileceğinize değinmek istiyoruz.
En iyi okunabilirlik testi sizin okur gözüyle yapacağınız son okuma olacak. İşte bunun için deneyebileceğiniz birkaç yöntem:
Metni yüksek sesle okuyun
Tamamlandığını düşündüğünüz metni yüksek sesle okumak okumayı zorlaştıran yerleri fark etmenizi sağlar.
Yüksek sesle okurken şunlara dikkat etmelisiniz:
- Nerede duraksadınız?
- Okurken akışı zorlaştıran, dikkatinizi dağıtan bir bölüm var mı?
- Tekrar tekrar okuma ihtiyacı duyduğunuz cümleler hangileri?
Yüksek sesle okurken hangi kelimelerin işe yarayıp yaramadığını hızlıca fark edeceksiniz. Duraksadığınız ya da anlamayıp tekrar okuma ihtiyacı hissettiğiniz yerler muhtemelen karmaşık cümleler. Bu sayede değişmesi gereken yerleri belirlersiniz.
Düzenlemeden önce ara verin
Bir metin ile uzun süre uğraştığınızda hataları görmemeye başlarsınız. Ne yazık ki çok bariz hatalar dahi bu nedenle fark edilemiyor.
Bunun için en kolay yöntem üçüncü gözden yardım almak. Yazıyı ilk defa okuyan biri, okumayı zorlaştıran noktaları hızlıca görür. Ancak yanınızda bir ekip arkadaşınız yoksa da bunu başarabilirsiniz.
Eğer mümkünse içeriği tamamladıktan sonra bir süre onunla ilgilenmeyin. Daha sonra düzenlemeye başladığınızda hataları çok daha kolay bir şekilde fark edebilirsiniz.
Okunabilirliği denetlemek için araçlar
İçeriğinizi kendi kendinize kontrol ettikten sonra bir araçtan geçirmek isterseniz pek çok seçenek mevcut. Ancak bu araçların değerlendirmelerine bağlı kalmaktansa kendi içgüdülerinize ve okurken ne düşündüğünüze güvenmeniz önemli.
Mesajınızı iletip içerik pazarlama çabalarınızın karşılığını almanıza yardımcı olacak araçlardan bazıları:
Grammarly
Grammarly, metninizin dil bilgisi, imla ve noktalama hataları açısından kontrol eden popüler bir araç. Ayrıca karmaşık cümleleri tanımlayabilir ve daha basit alternatifler önerebilir. Bu sayede metnin kolay okunur hale gelmesine yardımcı olur.
Hemingway App
Hemingway App, uzun, karmaşık cümleleri vurgular ve daha kısa, basit alternatifler önerir. Ek olarak pasif konuşmalardan kaçınmanıza yardımcı olur.
Readable
Readable, içeriğinizi analiz eden ve Flesch-Kincaid Reading Ease puanı ve Gunning Fog Index gibi çeşitli ölçümlere dayalı bir okunabilirlik puanı sağlayan kullanışlı bir araç. İçeriğinizin okunabilirliğini artırmak için öneriler de sunuyor.
Yoast SEO
WordPress kullanıyorsanız içeriğinizi optimize etmek için Yoast SEO eklentisi kullanabilirsiniz. İçeriğinizi yalnızca okunabilirlik açısından kontrol etmekle kalmaz aynı zamanda SEO’sunu iyileştirmek için öneriler sunar.
Okur odaklı, kolay okunabilen ve istediğiniz mesajını ileten içerikler üretmek için profesyonel bir ekipten yardım alabilirsiniz. PUN Content olarak her müşterimizin hedef kitlesine özel, kolay anlaşılan içerikler üretiyoruz.
Bizimle iletişime geçin, birlikte neler yapabileceğimizi konuşalım.