Hızlı Tüketim — Gıda Sektöründe Dijital D2C

Türkiye’de D2C iş modeline sahip markaların varlığı gün geçtikçe artıyor. Türkiye ve dünyada yaşanan son gelişmeler doğrultusunda, hızlı tüketim ürünleri (FMCG) grubunda yer alan gıda markalarının da önümüzdeki dönemde bu iş modelini gündemlerine almaları gerekiyor.

PupaHouse
PupaHouse
4 min readMay 17, 2020

--

Bir iş modeli olarak D2C

D2C (Direct2Consumer), bir ürünün veya hizmetin üreticiden direkt son kullanıcıya ulaştırılması iş modelidir. Bu model, her sektöre göre farklı kabiliyetlerin geliştirilmesi ile oluşturulmaktadır.

Önemli bir not olarak belirtelim ki D2C iş modelinin başarılı olmasının temelinde, son tüketiciyle birlikte markaya dokunan tüm kullanıcıları dikkate alması yatar. Bu nedenle yazımızda tüketici yerine kullanıcı kavramını kullanıyoruz.

Hızlı Tüketim-Gıda markalarının mevcut yaklaşımları

Hızlı Tüketim-Gıda markalarını incelediğimizde:

  • Şu ana kadar en güçlü kanallarının geleneksel ve perakende satış noktaları olduğunu,
  • Yeni kanal oluşturmayla ilgili iş kararlarında, “fırsat maliyeti” yaklaşımına angaje olduklarını,
  • Kullanıcıların ürünlerine direkt ulaşacakları dijital varlık oluşturmaktan çekindiklerini görmekteyiz.

Sadece dijitalde var olan (online only) Trendyol, Hepsiburada, n11.com gibi oyuncuların son 5 yıldır kategori genişlemelerine yoğunlaştığını gözlemledik. Bunun sonucunda, gıda gibi dijitalleşme penetrasyonu düşük kategorilerin dijital mecralardaki önemi ve bu platformlardaki görünürlüğü arttı.

Bu süreçte Hızlı Tüketim-Gıda markaları, online only oyuncuların yüksek büyüme iştahını kullandı ve ürünlerinin bu platformlardan kullanıcılara ulaşmasını sağladı. Markaların dijitalde “bulunabilirliği” artarken tüketicileriyle sosyal medya kanallarından etkileşimi de yükseldi.

Hızlı Tüketim — Gıda markalarının dijital yol haritası

Giyim markaları, kendi ürünlerini direkt kullanıcıya ulaştırmayı tercih ettiler. Ancak giyim markalarının tersine gıda şirketleri, ürünlerini kendi sahip oldukları dijital varlıklardan kullanıcılara ulaştırmaya sıcak bakmadılar. D2C iş modeli farklı bir kullanıcı deneyimi tasarımı, odaklanma ve planlama gerektiriyor. Gıda markalarının, bu alandan bugüne kadar uzak durmalarının sebebinin bunlar olabileceğini düşünmemiz mümkün.

Son dönemde artan mobil gıda teslimat platformlarının temelinde, perakende kanallarının çözemediği problemlere alternatif olmak yer almaktadır. Fakat bu platformların varlığı da, Hızlı Tüketim-Gıda firmalarının kullanıcısına ürünlerini direkt olarak, kendilerine ait kullanıcı deneyimi ve müşteri verileriyle ulaştırmadıkları gerçeğini değiştirmiyor.

Dijitalleşmenin kullanıcı ile üretici arasındaki mesafeyi hızla kapattığı günümüz dünyasında Hızlı Tüketim-Gıda markaları için ürünlerini kullanıcılarına direkt ulaştıracakları, mevcut kanallardan farklı bir deneyim sunacakları ve en önemlisi kullanıcıları ile direkt etkileşimde bulunarak çok daha fazla içgörü ve veri toplayacakları dijital platformlara yatırım yapma zorunluluğu artık kaçınılmaz bir gerçektir.

Bu nedenle Hızlı Tüketim-Gıda şirketlerinin sahip olması gereken bir yol haritası bulunmaktadır. Bu gerekliliğin temelinde, dijital mecraya adapte olmanın ötesinde, markanın kendisine ait bir D2C platform yaratması yatmaktadır.

Gıda markalarının D2C ile sağlayacağı avantajlar

Detayı hizmet tasarımı (service design) konusu olan D2C platform ile gıda markaları aşağıdaki avantajları elde edeceklerdir:

  • Ürün ve hizmetlerini kullanıcıya direkt ulaştırarak marka deneyimini en üst seviyeye çıkaracak,
  • Kendi kullanıcılarına mevcut satış kanallarında edinemeyecekleri tecrübeleri sunacak,
  • Mevcut satış kanallarında çözülemeyen kullanıcı deneyimi problemlerini ortadan kaldıracak,
  • Kullanıcıdan birinci elden veri elde ederek içgörü oluşturacak,
  • Tüm satış kanallarına çıta bir platform olarak yapılandıracak,
  • Yeni ürün geliştirmek amacıyla içgörü elde edecek,
  • Rafine bir sürece sahip olacak,
  • Platformu kendisi yöneterek şirketin dijital know-how’ını artıracak.

Kendi kullanıcılarına direkt ulaşmak için kurulan D2C platformlar, en zor kullanıcı deneyimlerini bile çözmede ne kadar etkili olduklarını son 3 yılda ispatladılar. Buna paralel olarak hiçbir fiziksel satış kanalında bulunmayan ve sadece dijital kanallarda doğan gıda markaları görmekteyiz.

Hızlı Tüketim-Gıda firmaları, D2C iş modeline nasıl adapte olacaklarını öngörmek için daha az bildikleri farklı sektörlere bakmalılar. Bunu yaparak, çok daha zor kullanıcı deneyimi problemlerinin D2C ile nasıl çözüldüğünü inceleyebilecekler. Böylece şirket alışkanlıklarının sebep olduğu ikilemlerden uzaklaşacaklar ve D2C ile ilgili yeni bakış açıları keşfedecekler.

D2C ve sektör dışından başarılı bir örnek: Biboya.com.tr

Duvar boyası gibi uygulamanın zor olduğu, usta bağımlılığı yüksek, renge karar verme sorunsalının bulunduğu ve -boyama için evde fiziksel değişiklikler yapılmasının gerekmesi gibi sebepler yüzünden- tüketim motivasyonunun az olduğu yapı sektöründe Kalekim Bi’Boya markası ile yaptığımız işbirliği ile biboya.com.tr ile tüm kullanıcı deneyimini kökten değiştirdik.

Biboya.com.tr Bi’Boya Renk Kartı ile online boya siparişlerinde renk seçimi problemini çözdü.

Bi’Boya ile, kullanıcıyı evini kendisinin de boyayabileceğine ikna ettik ve usta ihtiyacını minimum seviyeye indirdik. Evini boyamak isteyen kadınların renk seçimlerinde karar vermede yaşadıkları sorunları Renk Kartı ile çözdük. Boya uygulama ve dekorasyon içeriklerine yatırım yaparak var olan kanallara kıyasla tüketici nezdinde bambaşka bir deneyim inşa ettik.

Bi’Boya’nın D2C iş modeli ile anlamaktayız ki dijitalde doğru kullanıcı deneyimi yaratarak en kompleks problemler bile çözülmekte ve ticari başarılar elde edilmektedir.

Sonsöz

Hızlı tüketim markaları için benzer bir başarı iyi bir iş planı, ticari hedeflerine hizmet eden deneyim tasarımı ve D2C’ye yeni bir bakış açısı ile mümkündür. Markasının dijitale adapte olması ile yetinmeyip D2C’yi stratejik bir güç olarak gören şirketler eminiz ki bunu başaracaklardır.

Pupahouse, dijital ve fiziksel mecralarda deneyim tasarımını odağa alarak, ortaya konan para ve insan sermayesinin en iyi şekilde kapitalize edilmesini sağlamaktadır.

Teknoloji yatırımlarınızı deneyim tasarımı ile güçlendirmek istediğinizde güçlü bir kadroya sahip Pupahouse ile iletişim kurabilirsiniz.

Pupahouse’a LinkedIn’den ulaşmak için tıklayın

Bu makalede belirtilen analiz, bilgi, öneri ve karşılaştırmalar, Pupahouse ekibinin sahip olduğu kurumsal ve bireysel uzmanlıkları doğrultusunda; bahse konu mecraların direkt veya indirekt olarak sunduğu ve herkesçe erişilebilir deneyim ve bilgiler ışığında derlenmiştir. Pupahouse’un sahip olduğu uzmanlık alanları, know-how’ı ve bilgi sermayesi ile oluşturulan bu makalenin yazılmasında herhangi bir mecradan direkt veya indirekt bir yönlendirme, maddi veya manevi bir destek alınmamıştır. Pupahouse, bahse konu mecralarla herhangi bir iş veya sosyal ilişkide olmadığını beyan eder.

--

--