İş Modeli Tasarımı Neden Geleceğin Önemli Kavramlarından Biri Olacak?

PupaHouse
PupaHouse
Published in
3 min readApr 15, 2020

Bu yazı David Schmidt’in Medium’da yayınlanan Why Business Design is the Most Important Skill of the Future makalesinden Türkçe’ye çevrilmiştir. David’in konu hakkında diğer makaleleri için web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Sadece tasarım odaklı düşünme modeli artık geride kaldı: Geçtiğimiz yıllarda, girişimci ve yöneticilerin daha kullanıcı odaklı ürün ve servisler tasarlamalarını sağlayan tasarım odaklı düşünme ve benzeri süreçlerin (en çok da tasarım sprint’lerinin) hızla popülerleştiğine şahit olduk. Bu yöntemler, müşteri tarafında ürün / servislere talep yaratmada kesinlikle çok başarılı araçlar. Fakat önemli bir eksikleri var: Sürdürülebilir bir iş modeli yaratmak. İş Modeli Tasarımı işte tam da bu problemi çözen bir yöntem.

Inovasyon, iş (yapılabilirlik), tasarım (arzulanabilirlik) ve teknoloji (fizibilite) alanlarının kesiştiği noktada gerçekleşir.

Bir iş fikri henüz bir iş modeli değildir

İş Modeli Tasarımı, adını daha sıkça duymaya başladığımız bir kavram. Son yıllarda iş modeli yaratma ve geliştirme kavramları üzerine çok iyi kitaplar yayınlandı. Bu kitaplar, start-up dünyası başta olmak üzere iş dünyasında birçok topluluğun ilgisini çekti.

İş Modeli Tasarımı, bir iş modeli geliştirmek için mevcut durum ve yapı üzerinde özel bir beceri setini ve bilgiyi kullanır.

İş modeli eskiden beri iş yapmanın önemli bir parçası olsa da, iş modeli tasarlamanın gerekliliği ve zorunluluğu son yıllarda çok daha fazla arttı. Start-up dünyasının büyümesi, hızla değişen piyasalar, çok hızlı ilerleyen teknolojinin sunduğu olasılıklar artık inovatif iş modelleri geliştirmeyi ve geleneksel modelleri yeniden düşünmeyi zorunlu kılıyor. Tüm bu koşullar, eski iş modellerinin hayatta kalma süresini azaltıyor. Günümüzde, geleneksel araştırma & geliştirme yöntemlerinin uzun ve ağır süreçlerinin karşısında rakip olarak, iş modellerinin çevik uygulamalarla hızlıca hayata geçmesini ve değişimlere hızla adapte olmasını sağlayan teknolojik olanaklar var.

İş Modeli Tasarımı, bir iş modelini geliştirmeyi ve test etmeyi sağlayan araç ve yöntemleri sunar. Aynı zamanda, sadece bir pazarlama numarası olan hizmetle sürdürülebilir bir iş modeli arasında ayrım yapabilmeyi sağlar.

İş Modeli Tasarımı’nın araç ve yöntemleri, 2 düzlemli bir matriksle düzenlenebilir.

Günümüzde bazı eğitim kurumlarında İş Modeli Tasarımı alanında eğitim programları yer almaya başladı. Örneğin Helsinki’de bulunan Aalto Üniversitesi Uluslararası İş Modeli Tasarımı alanında yüksek lisans derecesi sunuyor. Berlin Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde de Dijital İletişimde Liderlik eğitimi mevcut. Yine de bu alanın hala bakir ve büyük oranda gelişime açık olduğu söylenebilir.

İş Modeli Tasarımı’nın 4 tanımı

Bu alanın hala gelişim aşamasında olduğunu düşünürsek, İş Modeli Tasarımı’nın kesin bir tanımını yapmak yerine, kendi Servis İnovasyonu Laboratuvarı’mızda kullandığımız şekliyle birkaç tanım yapacağım:

İş Modeli Tasarımı:

  • Tasarım yöntem ve süreçlerinin, iş modellerinin gelişimi ve inovasyonu süreçlerine uygulanmasıdır.
  • Değer yaratma ve değer yakalamaya dairdir.
  • Bir değer önerisini gerçek bir iş değerine dönüştürür.
  • Yeni değer üretimini, ilişkiler içinde düşünerek anlamlı kılar.
İş Modeli Tasarımı, bir değer önerisini üretim, dağıtım, müşteri kazancı ve fiyatın yer aldığı bir sistem içinde gerçekleştirir.

İş Modeli Tasarımı Süreci

İş Modeli Tasarımı, her şeyden önce yeni bir sistematik yaklaşım. Bu yaklaşım, varsayımları değerlendirmeye, prototiplerle test etmeye, iterasyona ve hızlı öğrenmeye dayalı.

Biz sürecimizde genellikle şu 3 adımı izliyoruz:

  1. Pazarı, oyuncuları, bileşenleri ve dinamikleri anlamak.
  2. Bir iş modeli prototipi geliştirmek, değerlendirmek ve en kritik varsayımları belirlemek
  3. Modeli test etmek, öğrenmek ve bu süreci yinelemek (iterasyon)

Günlük çalışma düzenimizde, iş modelimizi ürünün değer önerisi ile bütünleştirebilmek için servis tasarımcıları ve yazılımcılarla birlikte ekipler halinde çalışıyoruz.

İş Modeli Tasarımı (1) kabiliyet ve fırsatları analiz eder (2) araştırma, sentez, kavram ve test döngüsünü gerçekleştirir (3) süreci ve gelişimini yapılandırır ve koordine eder.

Sonuç

İş Modeli Tasarımı, girişimci ve yöneticilere iş modelleri hakkında yaratıcı bir şekilde düşünebilmeleri ve fikirlerini geliştirebilmeleri için gerekli perspektifi sunar. Sistematik yaklaşımı, yeni fikirlerin kısıtlı kaynaklarla test edilebilmesini sağlar. Gelecekte tüm bu özellikler, çok hızlı değişen bir pazarda başarılı olabilmek için elzem yetkinlikler olacak.

David Schmidt’in web sitesi için tıklayın

Pupahouse, dijital ve fiziksel mecralarda deneyim tasarımını odağa alarak, ortaya konan para ve insan sermayesinin en iyi şekilde kapitalize edilmesini sağlamaktadır.

Teknoloji yatırımlarınızı deneyim tasarımı ile güçlendirmek istediğinizde güçlü bir kadroya sahip Pupahouse ile iletişim kurabilirsiniz.

Pupahouse’a LinkedIn’den ulaşmak için tıklayın

--

--