İkinci El Moda Ürünleri Satışı Uygulamalarında Kullanıcı Deneyimi İncelemesi

PupaHouse
PupaHouse
Published in
9 min readMar 24, 2020

Dolap, Gardrops ve Modacruz uygulamalarının ürün listeleme sürecinde sundukları kullanıcı deneyimini inceledik.

Dolap, Gardrops ve Modacruz uygulamalarını, ürün listeleyen bir kullanıcı gözüyle inceledik. Aynı ürünü üç platformda da listeleyerek, bu üç platformun kullanıcıya nasıl bir deneyim yaşattığını karşılaştırmalı olarak ele aldık. Ürün satışı bu platformların temel kullanıcı deneyimi olduğundan, analizimizi bu sürecin incelenmesiyle sınırladık.

Neden İkinci El Moda Uygulamaları Analizi?

İkinci el moda satış sitelerini incelemeye, birkaç sebepten karar verdik. Bu sebepler arasında şunları sayabiliriz:

  • Günümüzün ve yakın geleceğin tüketici kitlesi olan Z kuşağının tüketim alışkanlıklarının diğer kuşaklardan farklı olduğunu artık biliyoruz. Bu kuşak için sürdürülebilirlik ve ekonomiklik önem arz ediyor.
  • Şu an tüm dünyayla birlikte deneyimlediğimiz ve bugün kadar yarınımızı da birçok anlamda değiştirecek olan Covid-19 salgını sonrası sürdürülebilir ekonomik faaliyetlerin çok daha önem kazanacağına inanıyoruz. Covid-19 salgını sebebiyle dünya ekonomisinde dengeler belki de hiç görmediğimiz biçimde değişecek. Alım gücündeki azalma ile birlikte ikinci el ve paylaşım ekonomisine olan talep artacak. Yakın bir gelecekte insanların bakış açılarında köklü değişimler olacağını ve paylaşım ekonomisinin büyüyeceğini düşünüyoruz.
  • Birçok ülkenin, çevre ve iklim koşulları ile doğru orantılı olarak özellikle moda sektörünü yakından ilgilendiren sıkı düzenlemelere gittiğini biliyoruz.

Türkiye’de ikinci el modada adını en çok duyduğumuz platformlar olan Dolap, Gardrops ve Modacruz’un karşılaştırmalı analizine başlamadan önce, dünyada moda sektöründeki trendleri çok kısa ele alalım.

Moda Dünyasında Yükselen Kavram “Resale”

Moda dünyasında, “ikinci el kıyafet satışı” yükselen bir trend. Avrupa’da birçok marka bu trende bir süredir adapte olmuş durumda. Modada birçok öncü marka, kendi “Resale” programlarını oluşturuyor. Markalar haricinde, ikinci el kıyafet satışı platformları da oldukça popüler.

“Tüketicilerin sosyal medya yüzünden kıyafet ve görünümlerini eskisine oranla daha sık değiştirmek istemeleri; sahip olma ve sürdürülebilirlik konusundaki eğilimlerinin giderek değişmesi ile birlikte, kiralık ve ikinci el ürünler artacak.”

Shoptalk x Robin Report on “75 Ways Retail Will Change in the Next Decade”

Bu görsel ThredUp’tan alınmıştır.
Bu görsel ThredUp’tan alınmıştır.

Konunun sürdürülebilirlik boyutunun yanısıra, yeni kuşakların “satın alma” yerine “kiralama”yı tercih etmeleri de bu trendin tüm dünyada yükselmesinde önemli bir etken. ThredUp’ın 2019 Resale Raporu’nda, 18–37 yaş aralığındaki tüketicilerin, diğer segmentlere göre 2.5 kat hızla ikinci el ürün satışına adapte olduğu bilgisine yer veriliyor. Kadın tüketicilerde de 2016 yılından bugüne ikinci el ürün satın alma eğilimleri yüzde 20’ye yakın oranda artmış durumda.

Dünyada moda alanında “Resale” kavramı bu hızla kendine yer edinirken, Türkiye’de henüz markalar bu eğilime tam anlamıyla adapte olmuş değiller. Ama, tüketiciler arasında ikinci el ürün satışı ülkemizde oldukça yaygın. Özellikle Dolap gibi ikinci el ürün satışı uygulamaları, birçok yaş ve coğrafyadan insanın günlük hayatına girmiş durumda.

On binlerce ürünün listelendiği ve son kullanıcıların moda ürünlerini alıp satabildiği bu 3 platformun ürün listeleme sürecindeki deneyimini inceledik. Bu analizde, uygulamaların tüm deneyimlerini ele almayıp sadece en temel işlevleri olan satın alma ve satış yapma fonksiyonlarından birine, “satış yapmaya” yoğunlaştık.

Dolap

Dolap iOS App Store Görselleri

App Store Sloganı: Sat, Keşfet, Yenilen
App Store Puanı: 4.7
Ürün Onaylanma Süresi: 6 saat

Gardrops

Gardrops iOS App Store Görselleri

App Store Sloganı: İkinci El Moda
App Store Puanı: 4,6
Ürün Onaylanma Süresi: Anında

ModaCruz

ModaCruz iOS App Store Görselleri

App Store Sloganı: İkinci El Alışveriş
App Store Puanı: 4,6
Ürün Onaylanma Süresi: Maksimum 1 saat

Kullanım Kolaylığı

Dolap

Ürün listeleme sürecinde en iyi deneyimi sunan uygulama Dolap uygulaması. Kullanıcıyı oldukça iyi yönlendiriyor. Ürün listeleme boyunca bir progress bar ile sürecin neresinde olduğunda dair kullanıcıya bilgilendirme yapıyor.

Ekranlar arasındaki geçişler çok kolay, her bir adım tamamlandığında herhangi bir butona basmadan veya geri dönmek zorunda kalmadan bir sonraki aşamaya geçebiliyoruz.

Gardrops

Gardrops’un ürün listeleme süreci, ortalama bir kullanıcı deneyimine sahip. Süreci zorlaştırmamakla birlikte, kolaylaştıran veya daha iyi bir deneyim yaratacak öğelere sahip değil.

Farklı bir uygulama olarak, takas imkanı sunuyor. Kullanıcılar ürünlerini karşılıklı takas edebiliyorlar. Gardrops, bu süreçte cüzi bir hizmet bedeli alıyor. Kargoyu da ücretsiz sunuyor.

Modacruz

Modacruz uygulamasında ürün listeleme süreci, Dolap ve Gardrops uygulamalarına kıyasla daha renksiz ve tekdüze bir deneyim sunuyor. Hatta yer yer kullanıcıyı zorlayan bir süreç. Kullanıcı, ürün ekleme süreci boyunca butonlara tıklayarak ilerlemek, hata yaptıkça uyarı almak durumunda kalıyor. Daha iyi bir kullanıcı deneyimi için, kullanıcıya hata yapma fırsatı vermeden doğru yönlendirmeler yapmak gerekiyor. Tüm ürün ekleme formu, oldukça tekdüze ve yorucu adımlardan oluşuyor.

Modacruz, ürün ekleme sürecinde kullanıcıdan fatura bilgilerini istiyor. TC kimlik no’ya kadar birçok bilginin girilmesini zorunlu kılan Fatura Bilgileri bölümü, ürün ekleme sürecini uzatmış ve zorlaştırmış.

Modacruz’un, deneyim anlamında fark yarattığı tek alan, ürünün fiyat bilgisinin girildiği alan. Burada “oyunlaştırma” ile kullanıcıya eğlenceli ve pratik bir deneyim sunuyor.

Ürün Ekleme Yolculuğunun Başlangıcı

Dolap

Dolap uygulaması “Ürün ekle” ye bastığımızda bizi direkt üye girişi veya üyeliğe yönlendirmek yerine, ürün ekleme sürecinin sonunda üye yapıyor. Henüz deneyimi yaşamadan direk üyeliğe yönlendiren diğer uygulamalarla kıyaslandığında, Dolap bu anlamda iyi bir kullanıcı deneyimi sunuyor.

Deneyim anlamında iyileştirilebilecek olan özelliklerinden biri, ürün ekleme sürecinin sonunda onay butonuna bastığımızda bizi üyeliğe yönlendirirken karşımıza çıkardığı ekran. Uygulamanın standart üye girişi / üyelik ekranını sunuyor. Üst köşede “atla” linkine tıkladığımızda tekrardan onay ekranına düşüyoruz. Burada, ya kullanıcıya başka bir üyelik ekranı hazırlanmalı veya “Ürünü ekleyebilmeniz için üye girişi yapmanız veya üye olmanız gerekiyor” gibi bir bilgilendirme yapılmalı. Mevcut hali ile kullanıcıyı doğru yönlendiren bir ekran / süreç değil gibi..

Son adım haricinde Dolap’ta ürün listeleme süreci çok kolay ve hızlı. Bir dakikadan az bir sürede ürünü eklemek mümkün.

Gardrops

Gardrops uygulamasında ürün listeleyebilmek için önce üye girişi yapmak veya üye olmak gerekiyor. Sürecin başında üyelik kullanıcıya zorunlu kılınmış. Oysa Dolap gibi, ürün eklenirken son aşamada üyeliğe yönlendirmesi daha iyi bir deneyim sağlayabilirdi..

“Ürün Ekle” sekmesine tıkladığımızda üye girişi / üyelik ekranı açılıyor. Fakat burada da ürün ekleme sürecine özel bir kullanıcı yolculuğu tasarlanmamış. Ekranın sağ üst köşesinde “Geç” linkine tıkladığımızda tekrardan uygulamanın ana sayfasına yönlendiriliyoruz. Kısacası, başladığımız yere geri dönüyor ve kayboluyoruz. Yine burada “Ürün eklemek için önce üye olmalı veya giriş yapmalısınız” gibi bir bildirim ile kullanıcı deneyimi iyileştirilebilir.

Modacruz

Modacruz da ürün ekleme sekmesine tıkladığımızda Gardrops ile aynı deneyimi sunuyor. “Atla” seçeneği ile kapatılabilen bir üyelik / üye girişi ekranı ile kullanıcıya ekstra bir bilgilendirme yapmadan süreci başa alıyor.

Temel işlevi kullanıcıların ürünlerini yükleyip satmalarını sağlamak olan uygulamaların, bu en temel kullanıcı yolculuğunu daha iyi tasarlamaları gerekiyor.

Ürün Görseli Ekleme

Dolap

Ürün için görsel yüklerken, kullanıcıya ürünün ne tür bir görselini yüklemesi gerektiğine dair “Ürünün ön tarafını gösteren bir fotoğraf ekle”, “Ürünün arka tarafını gösteren bir fotoğraf ekle” gibi yönlendirmeler yapılıyor. Bu yönlendirmeler, iyi bir kullanıcı deneyimi sağlıyor. Doğru yönlendirmelerle uygulamadaki ürün görsellerinin kalitesi ve anlaşılırlığı artıyor.

Gardrops

Görsel yükleme sürecinde Gardrops da kullanıcıya ipuçları sunuyor. Fakat bunu fotoğraf ekleme ekranında yapmak yerine “Fotoğraf Ekle” butonunun altında yer alan bir linkten ulaşılan ekranlarla yapıyor. Ekranlarda doğru ve yanlış görsel kullanımlarına yer verilmiş. Yeterince açık ve yardımcı olacak bilgiler sunulmuş. İçerik anlamında yeterli ve başarılı bir deneyim sunarken, bu bilginin konumlandırılması anlamında deneyim daha iyileştirilebilir.

Dolap’ta olduğu gibi kullanıcı görsel yüklerken onu adım adım yönlendirmek daha doğru bir seçim olabilir.

Modacruz

Modacruz, ürün ekleme sayfasında üst alanda fotoğraf yükleyeceğimizi tahmin edebildiğimiz gri kutulara yer vermiş. Bu kutuların üzerinde dikkatli bakıldığında “+” ikonu yer alıyor: fakat ikonlar çok silik kaldığından dikkatli bakmadığımızda boş kutular olarak algılıyoruz. “Fotoğraf ekle” gibi bir yönlendirme de bulunmuyor. Sadece tahmin edebiliyoruz. Kutuların üzerine tıkladığımızda fotoğraf ekleme ekranı açılıyor. Burada deneyimi iyileştirmek mümkün.

Moda dikeyine özel uygulamalar olan bu uygulamalar için görsel kalitesi çok önemli. Tüm arayüzün atmosferini değiştirebilen ürün görsellerinin yüklenmesi sürecinde kullanıcıyı çok iyi yönlendirmeleri, tüm uygulamanın görünümüne etki edecek öneme sahip. Bu sürecin çok iyi tasarlanması gerekiyor.

Ürün Rengi Seçimi

Dolap

Dolap uygulamasında eklediğimiz ürünün rengini seçtiğimiz ekran ayrı bir ekran olarak yer alıyor. Görsel anlamda iyi düzenlenmiş bir sayfa olmasının yanı sıra, “ekoseli”, “leopar”, “çiçek desenli”, “çizgili” gibi renk seçenekleri de mevcut. Diğer 2 uygulamaya kıyasla renk seçim ekranı Dolap’ta açık ara önde bir kullanıcı deneyimi sunuyor.

Gardrops

Gardrops’ta da renk seçim ekranı ayrı bir ekran olarak tasarlanmış ve yuvarlak alanlar içinde renkleri görmek ve seçmek mümkün. Fakat renk seçenekleri, Dolap’a kıyasla daha kısıtlı. “Çeşitli” adıyla bir renk seçeneği mevcut. Bu seçenek, renkler arasında uygun rengi bulamayan kullanıcının seçebileceği tek seçenek.

Modacruz

Modacruz’da ürün rengini ayrı bir sayfadan değil dropdown’dan seçmek durumunda kalıyoruz. Seçenekler anlamında Modacruz da Dolap gibi “Leopar”, “Yılan desenli”, “Kareli-çizgili” gibi renkler eklemiş. Bu seçeneklerin olması başarılı. Fakat bir moda uygulamasında renk seçimini dropdowndan yapmak yerine kullanması daha keyifli olacak bir tasarımla sunmak iyi olurdu.

Ürün Fiyatı

Dolap

Dolap uygulaması, ürünün satış fiyatını yazdığımız anda bize kazancımızı hemen bu alanın yanında bildiriyor. Fakat ürün fiyatı önerisinde bulunmuyor. Herhangi bir yönlendirme yapmıyor. Diğer uygulamalara kıyasla bu bölümde zayıf kalmış.

Gardrops

Gardrops’ta ürün fiyatı belirlerken, bize benzer ürünlerin fiyat bilgisini göstererek fikir veriyor. Bunun dışında “Uygun fiyatlı ürünler 5 kat daha hızlı satılmaktadır” gibi bir ipucuna yer veriyor.. “Uygun fiyatlı” çok belirsiz bir tanımlama olduğundan, bunun çok faydalı bir ipucu olduğu söylenemez.

Modacruz

Fiyat bilgisi alanında Modacruz diğer uygulamalara fark atan bir deneyim sunuyor. Akıllı Fiyat Ölçer adını verdiği bir hesaplama aracı ile ürün fiyat önerisinde bulunurken, bunu görsel anlamda da keyifli bir hale getiriyor. Siz belirlediğiniz fiyatı girdiğiniz anda, animasyonlu olarak tasarlanmış fiyat ölçer aracı, size bu fiyatlı bir ürünün ne hızda satılabileceğine dair görsel olarak bilgilendirme yapıyor. Oyunlaştırılmış, eğlenceli bir deneyim yaşatıyor.

Bitirirken…

Kullanıcı gözüyle incelediğimiz bu 3 ikinci el ürün uygulaması, Türkiye’de onbinlerce kullanıcı tarafından kullanılıyor. İçerikleri neredeyse tümüyle kullanıcılar tarafından yönetilen bu uygulamaların, çok daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunmak için sürekli iyileştirmeler yapmaları ve kullanıcılarını içerik oluşturma aşamalarında daha doğru yönlendirmeleri gerekiyor.

İncelediğimiz üç uygulama içinde ürün listeleme sürecinde en iyi kullanıcı deneyimini Dolap uygulaması sunuyor. Doğru anda doğru bilgilendirmeler yaparak kullanıcıya yanında olduğunu hissettiriyor. Bir ekranda işlem tamamlandığında kendiliğinden diğer adıma geçmesi ile kullanıcının eforunu minimuma indirip sürece ve gireceği bilgilere odaklanmasına yardımcı oluyor. Ekran tasarımları ve dili ile iyi bir deneyim yaşatıyor.

Bu sürecin kesintiye uğradığı tek an, üye girişi yapmamış bir kullanıcının en sonunda karşılaştığı üyelik / üye girişi ekranı ve bu ekranda kaybolma ihtimali. Buradaki akış iyileştirildiği takdirde, başından sonuna oldukça kolay bir ürün ekleme süreci sağlanabilir.

Yazının başında da dediğimiz gibi, önümüzdeki günlerde ve yıllarda paylaşım ekonomisinin daha fazla ön plana çıkacağına ve ikinci el moda ürünleri satışı yapılan bu platformlara olan talebin çok daha artacağına inanıyoruz. Çok daha fazla kullanıcıya ulaşacak bu uygulamaların, kullanıcılarından da geri bildirimler alarak kendilerini bu sürece daha iyi hazırlamalarının önemli olduğunu düşünüyoruz.

Pupahouse, dijital ve fiziksel mecralarda deneyim tasarımını odağa alarak, ortaya konan para ve insan sermayesinin en iyi şekilde kapitalize edilmesini sağlamaktadır.

Teknoloji yatırımlarınızı deneyim tasarımı ile güçlendirmek istediğinizde güçlü bir kadroya sahip Pupahouse ile iletişim kurabilirsiniz.

Pupahouse’a LinkedIn’den ulaşmak için tıklayın

Bu makalede belirtilen analiz, bilgi, öneri ve karşılaştırmalar, Pupahouse ekibinin sahip olduğu kurumsal ve bireysel uzmanlıkları doğrultusunda; bahse konu mecraların direkt veya indirekt olarak sunduğu ve herkesçe erişilebilir deneyim ve bilgiler ışığında derlenmiştir. Pupahouse’un sahip olduğu uzmanlık alanları, know-how’ı ve bilgi sermayesi ile oluşturulan bu makalenin yazılmasında herhangi bir mecradan direkt veya indirekt bir yönlendirme, maddi veya manevi bir destek alınmamıştır. Pupahouse, bahse konu mecralarla herhangi bir iş veya sosyal ilişkide olmadığını beyan eder.

--

--