Bran, turismul românesc altfel

PureRomania
Pure Romania
Published in
6 min readJun 5, 2016
Vedere spre Bran, Munții Bucegi în fundal

În Bran, în Șimon şi în zonele de pe lângă Castelul Bran, sunt multe unităţi de cazare, foarte multe. Din păcate, cele mai multe, nu au o identitate, nu au o poveste şi sunt prea puţin legate de loc. Ar putea să existe la fel de bine în oricare alt colţ al României. Oamenii au construit repede, ieftin şi fără să înţeleagă ce înseamnă turismul, doar pentru a specula potenţialul financiar generat de oamenii curioşi, dornici să vadă castelul lui Dracula. Azi, în România, acest fenomen e unul foarte toxic, distruge identitatea locului pentru a face loc unor non-valori (vom dezvolta pe larg acest subiect într-un articol viitor). Tot în Bran există excepţii, câteva unităţi de cazare capabile să inspire, conectate la valorile locului dar şi la elementele moderne specifice sectorului turistic.

Pure Romania și-a concentrat atenţia pe locuri, pe experienţe, pe lucrurile specifice românilor, pe sărbătorile şi pe tradiţiile lor, însă, niciodată pe locurile de cazare. Am descoperit un boutique hotel din Bran şi ne-am dat seama atunci că astfel de locuri participă activ la construcţia imaginii României frumoase, curate şi autentice, ceea ce noi numim — Pure Romania.

Conacul Brătescu

Conacul Brătescu — boutique hotelul din Bran
Conacul Brătescu este un astfel de loc, o excepție, un loc ce trebuie luat drept exemplu. Îmbinând armonios elemente de arhitectură, de design interior, de gastronomie şi vizând conceptul de a oferi experienţe, acest Boutique Hotel a reuşit să îşi creeze o identitate puternică şi să inspire turiști din toată lumea.
Ajungând acolo, constaţi că sunt mulţi străini, atraşi fiind de această poveste. Credem că acest loc este un exemplu de urmat pentru turismul din zonă, de fapt singura modalitate de dezvoltare sustenabilă a turismului de acest gen.

Dealurile din Bran

Arhitectura conacului

Este, practic, primul element cu care interacţionezi, fie că vezi fotografii pe Instagram, că rezervi în pagina conacului sau că ajungi în parcarea conacului. Arhitectura este inedită prin îmbinarea stilului german cu cel românesc. Elemente de tip Fachwerk se armonizează plăcut cu arcadele româneşti de sus.

Design-ul interior este elementul secundar cu care interacţionezi, şi da, este impresionant. Interiorul te impresionează plăcut de la primii paşi, interiorul înalt, folosirea lemnului, spaţiile largi însă bine proporţionate, toate parcă se îmbină perfect. Am stat în camera nr. 1, Contemplation Room. Am studiat-o bine pe pagina conacului, înainte de a merge, atât de bine încât o puteam desena. A fost însă surprinzător când am descoperit-o pe viu, era altfel. Era cumva mai mare şi era vie, jocul de lumini, mirosul specific acelei camere, frumuseţea obiectelor de mobilier (cea mai mare parte, vechi, recondiţionate) construiau o atmosferă plăcută. Ne-au plăcut mult şi elementele din băi, obiecte simple, unele vechi, recondiţionate, perfect integrate cu elemente moderne (perete din sticlă).

Am reuşit să vedem în ziua următoare şi celelalte camere şi am avut aceeaşi impresie plăcută, reuşeam să rezonăm cu fiecare şi cu identitatea puternică cu care au fost concepute. E uimitor, fiecare element de mobilier are o poveste, e unic, ajungi aici să trăieşti şi un joc al descoperirii, e foarte plăcut.

Contemplation Room
Ieri și azi, cameră cu elemente de design inspirate din tradiția românească

Oamenii de la conac

Oamenii, poate asta trebuia să spunem întâi, oamenii de la conac, sunt “oameni frumoşi”. Familia Brătescu este o familie tânără, foarte primitoare şi apropiată de oaspeţi. Au înţeles că turismul este despre a trăi experienţe, despre puterea de a inspira, despre atenţia la detalii şi despre empatie. Mulți turiști vin pentru ei și pentru timpul pe care îl petrec împreună.

Conacul Brătescu, recepție

Aproape de natură

Ne doream mult să urcăm dealul de lângă conac pentru a vedea Castelul Bran de sus. Pentru că era deja târziu ne-am grăbit să pornim la drum. Am ieşit în drumul care trece pe lângă conac şi am urcat spre vârful versantului prin grădinile oamenilor. Aici poţi face asta, cât timp respecţi locul îţi este permis. Ajunşi sus, puteam zări Bran-ul, aglomerat şi roşiatic, de la acoperişurile de ţigle. Spre nord-est se vedeau Munţii Bucegi, încă albi. În jur, păşunea era verde, la fel şi pomii. Un pâlc de pădure care urca până pe vârful versantului nu ne-a lăsat să vedem castelul. Am coborât câţiva paşi în pădurea de pe versantul de pe partea cealaltă şi am reuşit să-l vedem de sus. Deşi un pic cam departe, reuşeam să vedem de sus, fiecare element al lui, din zona sudică. Am mai fi stat mult pe dealurile de aici, însă noaptea venea grăbită.

E uimitor cât de liber te simţi prin aceste locuri şi cât de frumoasă este natura. Drumul principal urcă spre Munţii Bucegi. Spre sfârşitul văii încep potecile spre crestele Bucegilor. Tot aici e un traseu plăcut de bicicletă care merge spre Șimon şi trece peste Culmea Balaban. Aici priveliştea e uimitoare. Spre vest se văd Munţii Piatra Craiului, iar spre est Munţii Bucegi. O mare infinită de dealuri (ale culoarului depresionar Rucăr-Bran) se întind până la baza Munţilor Piatra Craiului. E raiul pe pământ.

Să cauți să dai înapoi comunității

Am descoperit că multe din preparatele de la conac sunt pregătite cu ingrediente aduse din Bran. Pâinea e făcută în sat și chiar e atlfel. Am recunoscut gustul mâncării pregătite în casă, iar asta ne-a făcut să ne simțim ca la o masă pusă în familie. Astfel de locuri de cazare capătă sens deplin atunci când implică în circuitul economic și alte inițiative locale (fie că vorbim despre alimente sau chiar despre alte produse sau servicii cum ar fi tehnica recondiționării obiectelor de mobilier vechi). Dezvoltarea durabilă presupune crearea unui sistem care implică și ajută și comunitatea locală.

Vedere spre Bran

Lumină multă

După ce trece de culmea Bucegilor soarele lovește puternic văile de la poalele lor. Dimineațile senine sunt inundate de lumină în Bran. E un sentiment plăcut, parcă îți dă și ție viață lumina care se revarsă. Dacă uiți seara să acoperi ferestrele vei începe foarte devreme ziua, trezit de lumină, căci pătrunde puternic în toate camerele. Și seara e multă lumină, până ce soarele se ascunde după versantul vestic. E plăcut, descoperi aici un joc permanent de lumini, de umbre, de culori și o vibrație puternică a naturii.

Camera Romanian Rhapsody

Liniştea și frumusețea locului — Bran

Dacă ajungi în zonă, să treci pe listă și o drumeție în Bucegi. Sunt multe trasee care pornesc spre culmea înaltă și toate sunt de o frumusețe rară. Noi am urcat demult, într-o zi blândă de toamnă, din Bran până la Cabana Omu, fotografiile spun totul (articol în limba engleză). Vin mulți turiști de peste hotare, îi atrag frumusețea zonei, ospitalitatea și bucatele bune. Mulți se reîntorc și mulți își trimit și prietenii.

E frumos în Bran, e foarte frumos în România, va trebui să învățăm cu toții să prețuim darul pe care l-am primit.

Vedere spre Bran

Omanei buni, priviți la povestea acestui loc — Conacul Brătescu, citiți ceea ce spun străinii și românii despre el (veți găsi infomații multe pe Facebook, pe TripAdvisor) și atunci când începeți povestea voastră în turism, începeți-o cu dreptul, cu respect față de specificul locului, de tradiții, cu o poveste capabilă să atragă și o identitate puternică.

Munții Bucegi

O galerie completă se poate accesa aici.

Pagina web a Conacului Brătescu

Un articol Pure Romania scris cu gândul la vremuri mai bune în turismul românesc.

--

--

PureRomania
Pure Romania

Pure Romania - It’s the timelessness of it which is so remarkable, almost out of some of those stories one used to read as a child. It’s quite remarkable.