Cetateni globali in Romania traditionala

PureRomania
Pure Romania
Published in
4 min readMay 22, 2015

--

Ca sa ajungi departe trebuie sa ai curaj sa pornesti la drum si curaj sa continui sa mergi, orice s-ar intampla.

Cred ca asa e si cu fericirea, cu fericirea care dureaza, ca sa ajungi la ea trebuie sa ai curajul sa pornesti in cautarea ei si sa iti doresti sincer sa o gasesti.

Avand gandul asta, al fericirii care dureaza, noi, echipa Pure Romania si ei, doi tineri din New York, nascuti in Coreea de Sud, ne-am intalnit. Ei isi doreau o nunta altfel, o nunta organizata intr-un loc special, o nunta prin care isi puteau manifesta statutul de cetateni globali.

In opinia lor globalizarea ar trebui sa anuleze granitele amplificand insa identitate culturala, spiritul local si magia autentica a locurilor. Noi ne doream sa retraim povesti autentice, romanesti si sa reusim sa aducem prin ele inspiratie. De fapt cu totii ne doream o poveste. Asta e motivul pentru care am ajuns sa ne intalnim, dorinta de a trai o poveste autentica. Si a fost mare dorinta caci ne-a ajutat sa ne gasim chiar daca intre noi erau cateva mii de km.

Prin luna mai am inceput sa discutam despre posibilitatea de a organiza o nunta traditionala, autentica, asa cum se faceau demult. Am ales un sat traditional, un sat cu oameni frumosi si cu o multime de povesti. In plus satul acesta din Arges, Corbi, avea si o minune, o biserica sapata in piatra, veche de pe vremea dacilor, Biserica Corbii de Piatra. Am ales costumele, am gandit amenajarea spatiului, am stabilit bucatele ce urmau a fi servite la masa, am ales muzica si am incercat sa ne gandim la toate detaliile.

Pe 2 septembrie am organizat nunta, a fost un eveniment grozav pentru toti cei implicati. Traditii vechi de sute de ani au fost readuse la viata in satul Corbi. Oameni din sat au reimbracat costumele traditionale dupa 20–30 de ani, cantece vechi au rasunat din nou, dansurile populare ale locului au fost readuse la viata, un alai de oameni frumosi, imbracati cu straie traditionale au urcat poteca pana la Biserica Corbii de Piatra. Am trait cu totii o poveste, una care ne-a adus mai aproape de esenta poporului roman, de fapt de esenta firii umane, de lucrurile autentice si de menirea lor in viata noastra.

Noi, echipa Pure Romania, am avut sansa de a organiza o nunta traditionala pentru a ne da seama cine suntem, care e bogatia pe care o mostenim noi romanii, pe care oamenii au adunat-o pe meleagurile acestea sfinte (imi vine in minte faptul ca adesea locurile astea ale noastre sunt prezentate ca fiind “Gradina Maicii Domnului”) si cat de mare e pacea atunci cand te reancorezi in autentic.

Exista si o parte trista referitoare la povesti, ele se uita repede si intoarcerea la zgomotul cotidian se intampla brusc. Noi incercam sa construim povesti mai departe, ne dorim nespus de mult sa pastram vie emotia pentru a o da mai departe.

In incheiere as vrea sa subliniez ideea ca in lumea aceasta fiecare dintre noi avem datoria de a darui si ca fericirea care dureaza exista atunci cand ajungem sa daruim, atunci cand nu suntem singuri. Nunta traditionala de la Corbi ne-a aratat foarte limpede aspectul asta, toti ce implicati, satenii, mirii si familiile lor, organizatorii au fost prezenti total si au daruit din suflet dand nastere unei povesti autentice.

Pune suflet, asta te va duce mai departe si mai sus!

Alexandru Grigorescu

Pure Romania traditional wedding

Fotograf: fotografultau.ro

Organizator: Pure Romania

http://www.pure-romania.com/

Acest articol a apraut si in blogul Aquacarpatica— http://blog.aquacarpatica.com/cetateni-globali-in-romania-traditionala/aqua-carpatica

--

--

PureRomania
Pure Romania

Pure Romania - It’s the timelessness of it which is so remarkable, almost out of some of those stories one used to read as a child. It’s quite remarkable.