Ett år som dataanalytiker i PwC
Jeg var redd for å bli “en av mange” i PwC. Men der tok jeg feil. Vi er en gjeng som brenner for de samme temaene og som vil hjelpe hverandre med å bli best mulig, sier Carl Axel Lind som gjennom sitt første år i PwC har løst utfordringer i kraftmarkedet i Data og Analytics-avdelingen i PwC Consulting.
Jeg er akkurat ferdig med mitt første år i arbeidslivet. Gjennom studiet fikk jeg en liten introduksjon til data og analyse, men den virkelige læringen skjedde da jeg begynte i jobb. Da jeg studerte så jeg for meg at jeg skulle begynne å jobbe som it-utvikler eller med sikkerhet. Heldigvis fant jeg ut om muligheten til å jobbe med teknologi i PwC hvor man får jobbe på tvers av flere fagfelt.
Carl Axel Lind er utdannet fra NTNU med en mastergrad innen Kommunikasjonsteknologi og Digital Sikkerhet.
Hva fikk deg til å jobbe med teknologi i PwC?
Min vei mot PwC begynte allerede i mitt første studieår, da PwC holdt en bedriftspresentasjon. Jeg må innrømme at jeg på det tidspunktet ikke forsto mye av den tekniske delen av presentasjonen, da det var min første erfaring med en slik presentasjon. Derimot husker jeg veldig godt at jeg fikk et utrolig godt inntrykk av teamet. De virket både dyktige og hyggelige og det inntrykket satt jeg igjen med gjennom hele studiet.
Videre hadde jeg tre forskjellige internships, hos andre selskaper i løpet av studietiden. Gjennom de fikk jeg prøve mye forskjellig, men jeg kjente på en lengsel etter mer forretningsorientert arbeid. Jeg ønsket å være et sted hvor jeg kunne bruke teknologi til å løse forretningsproblemer, og dette var noe jeg følte jeg kunne få muligheten til hos PwC. Dette fikk meg til å delta på et studentarrangement som PwC arrangerer hver vår, kalt Consulting Explore.
Under dette arrangementet fikk jeg muligheten til å snakke med partneren som ledet Data og Analyse-avdelingen hos PwC. Den samtalen overbeviste meg enda mer om at PwC var stedet for meg.
Hvilke karrieremuligheter og utviklingsmuligheter har du som teknolog i PwC?
I PwC føler jeg at vi er i en unik posisjon hvor vi er både store og små på samme tid. PwC-nettverket gir enestående utviklingsmuligheter gjennom at det er så mange kurs man kan ta til enhver tid for å øke ferdighetene sine. Det finnes kurs for alt fra generelle konsulentferdigheter til teknisk tunge kurs, med andre ord får man bygge både bredde og dybde.
Videre har vi stort fokus på at den viktigste læringen skjer på prosjekt i PwC. Derfor sørger mine ledere alltid for at jeg jobber på prosjekter hvor jeg får utviklet mine ferdigheter. Den jobben de gjør har ført til at jeg har vært på prosjekt helt siden jeg begynte og jeg har lært utrolig mye.
Det foregår utrolig mye digitalisering i kraftbransjen og vi prøver å hjelpe kunden med å bruke dataen sin bedre slik at de kan ta riktigere valg gjennom å finne innsikt i den enorme mengden med data de har. Her har jeg fått prøve meg på mye forskjellig. Da jeg startet fokuserte vi kun på å bruke historisk tidsseriedata, men nå har vi beveget oss videre til å utvikle et verktøy som gjør prediksjoner basert på utrolig mange parametere.
Jeg opplever oss som små i forhold til hvordan vi er delt opp i mindre avdelinger basert på hva vi jobber med, som for eksempel data og analyse i mitt tilfelle. Innen disse avdelingene jobber vi med lignende oppgaver, og alle kjenner alle. Selv innenfor data og analyse avdelingen er det muligheter for ytterligere spesialisering. Vi kan engasjere oss i mindre, fokuserte grupper, kalt faggrupper, som fokuserer på spesifikke temaer som er relevante for vår faglige utvikling. Dette gir oss muligheten til å dykke dypere inn i våre interesseområder og bidra til kontinuerlig læring og vekst.
Personlig har jeg involvert meg i to slike faggrupper. Den første er “Data Science og Optimering”, hvor vi det siste året har dykket dypere inn i relevante AI-temaer, ettersom dette blir en stadig mer integrert del av hverdagen vår. Den andre gruppen jeg har vært aktiv i er “Data Engineering og Arkitektur”. Her har vi blant annet sammenlignet og eksperimentert med verktøy som Databricks, Synapse og Microsoft Fabric.
Før jeg begynte i PwC, var jeg, om noe, litt bekymret for at organisasjonens størrelse kunne føre til at jeg bare ble “en av mange”, men denne bekymringen viste seg å være ubegrunnet. Fra første dag har jeg følt meg verdsatt og sett. Sammen med min career coach har vi lagt en plan for min profesjonelle utvikling.
Career Coachen (CC) er en person med liknende bakgrunn og arbeidsoppgaver som deg, men som er mer erfaren. Alle som begynner i PwC får tildelt en CC og det er utrolig hjelpsomt. Min CC har hjulpet meg å navigere de omtrent uendelige mulighetene som finnes internt i PwC om alt fra kurs til interne initiativer for å velge det som er riktige for min utvikling. Dette hjelper meg med å utvikle meg på best mulig måte og er en god mulighet til å diskutere karrieremuligheter for å finne ut hva som er best for meg fremover!
Hvordan ser en vanlig dag ut for deg?
En vanlig dag for meg starter rundt åtte. Jeg sitter stort sett hos kunde fra mandag til torsdag og på PwC-kontoret på fredag. Hos min nåværende kunde er vi 10 konsulenter fra PwC, som er fordelt på to team og samarbeid er alltid i fokus. Klokken 9 har vi fast standup hver dag hvor vi går gjennom hva vi har gjort siden i går, hva vi planlegger å gjøre i dag og eventuelle problemer eller andre ting vi trenger å diskutere. Deretter starter arbeidsdagen og da er ingen dager like, og det er nettopp denne variasjonen som gjør at jeg trives så godt som konsulent. Noen dager er hovedsakelig teknisk orienterte, mens andre er preget av møter og workshops, både innad i teamet og med våre kunder. Jeg verdsetter sterkt muligheten til å arbeide tett med kundene fra starten av. Dette, mener jeg, viser den store tilliten PwC har til sine ansatte, ved å gi oss ansvar fra dag én.
Hva kan nyutdannede forvente i løpet av deres første år hos PwC?
Som nyutdannet i PwC kan du forvente et høyt tempo og en bratt læringskurve. Fra første dag får du tillit og muligheten til å utvikle deg ved å jobbe på reelle kundeprosjekter, støttet av dyktige kollegaer. I tillegg blir alle nyansatte i Consulting en del av årets ”pool”, som på mange måter er lik en skoleklasse. Dette er både sosialt og lærerikt, og gir en unik arena for å utveksle erfaringer med andre i en lignende situasjon.
Det første året kan på mange måter beskrives som en “konsulentskole”. I tillegg til å jobbe på prosjekt, er målet å lære hvordan man blir en best mulig konsulent. Dette starter med en uke på Voss på et program kalt Associate Academy, hvor alle nyutdannede som begynner i PwC deltar. Her får du den nødvendige opplæringen for å kunne starte rett på prosjekter, samt muligheten til å bygge et nettverk som er viktig for trivsel på jobben.
Gjennom det første året skjer det mye, både med “poolen”, avdelingen og hele Consulting. Det inkluderer alt fra kurs til sosiale samlinger. Så til tross for at man sitter mye ute hos kunde blir man veldig godt kjent med resten av avdelingen og Consulting og da blir det mye morsommere på jobb. I PwC tror vi på at vi presterer best når vi har det gøy. Du kunne ikke bedt om en bedre start på arbeidslivet!
Hvordan vil du oppsummere ditt første år i PwC?
Jeg mener at det første året i PwC er noe helt unikt. Som jeg har vært inne på får du et stort nettverk rundt deg som hjelper deg med din utvikling. Jeg sitter igjen med et inntrykk av at jeg ikke kunne valgt et bedre sted å starte og jeg er utrolig takknemlig for at jeg fikk muligheten. Det har vært lærerikt, utfordrende, gøy og spennende. Utover det har det vært utrolig kult å få være med på et så samfunnsviktig prosjekt. Jeg føler virkelig at jobben jeg gjør er viktig og jeg gleder meg til jobb hver dag.
Jeg vil runde av med å si at dersom du lurer på om en karriere i PwC kunne vært noe for deg så må du søke, uavhengig av om du er nyutdannet eller erfaren. Du kommer ikke til å angre!
Nå søker vi siste års masterstudenter med oppstart august 2025: