PwC Problem Solvers — Jonas Øino
Bli kjent med PwC Problem Solver Jonas Øino som jobber med å utvikle digitale produkter som Product Manager i PwC. Han startet hos oss som revisor, og hoppet for tre år siden over til tech-siden, der han har hjulpet kunder med innsikt og modellering som data scientist. I dag leder han et produktteam, som løser kundeproblemer, slik at de selv er i tråd med åpenhetsloven, løser ESG utfordringer eller blir eksperter innen antihvitvask.
Mitt navn er Jonas Øino og jobber som Product Manager i PwC Trust Solutions. Jeg har en bakgrunn fra Copenhagen Business School innen Strategi og Ledelse med spesialisering i Data in Business. Denne kombinasjonen er nok ikke den vanligste utviklerbakgrunnen, men jeg får mulighet til å samarbeide tett med mer tradisjonelle utviklerprofiler som ingeniører og fysikere. Det å jobbe i tverrfaglige team, satt sammen av folk med forskjellige erfaringer og profiler, åpner for nye innfallsvinkler og måter å løse problemer på. Jeg startet i et produktteam første uken min i revisjon for litt over fire år siden, med mål om å automatisere revisjonstjenestene til PwC. I dag leder jeg et produktteam som er ansvarlig for PwC Premium — et digitalt produkt rettet mot antihvitvask og Know Your Client/Customer (KYC), en prosess for å verifisere risiko knyttet til et kundeforhold.
Hvilket problem skal du løse denne uken?
Denne uken jobber jeg med å utforske produkter innen PwCs tjenesteområder for å finne de som kan passe best som selvbetjente digitale løsninger. I år lanserte vi PwC Premium, en plattform for antihvitvask og KYC. Premium er for tiden mitt hjertebarn. Det langsiktige målet er å kunne tilby et spekter av tillitstjenestene våre innenfor CFO-funksjonen, som inkluderer blant annet ESG, åpenhetsloven og personvern som digitale produkter gjennom plattformen Premium.
Som konsulenter i PwC har vi ofte gode hypoteser om hvilke kundeproblemer som trykker mest og som har stort potensial for produktutvikling. I tillegg ønsker vi å implementere løsninger raskt og levere verdi, men for å sikre at vi treffer godt i markedet, er det avgjørende at vi faktisk er ute blant kundene for å samle bevis på at våre løsninger vil tilføre dem verdi. I prosessen for å utvikle et vellykket digitalt produkt, arbeider vi nøye med UX-designeren og utviklerne i teamet.
I produktutviklingen er det hovedsakelig fire forskjellige aspekter vi ser på. Først ønsker vi å sikre at kunden kommer til å kjøpe produktet og at produktet skaper verdi for kunden. Dette gjør vi ved å bygge enkle prototyper, teste, intervjue og observere kunder. Eksempelvis har UX-designeren og jeg denne uken lyttet inn på flere workshops der konsulenter i PwC jobber med en kunde om åpenhetsloven for å se hvordan dette kan leveres i en digital kontekst.
Det neste aspektet er at løsningen skal være integrerbar i PwC som organisasjon ved at løsningen er tett knyttet opp mot områder der vi har nødvendig kompetanse til å løse problemet. Dette er en av de store fordelene med å jobbe i et kompetansehus der vi ofte har domeneekspertise å trekke på når vi ønsker å lansere noe nytt.
Neste aspekt er brukervennlighet, som er viktig for å sikre at produktet gir verdi. Denne uken skal vi derfor ut og brukerteste ny funksjonalitet i PwC Premium på nåværende kunder. Her dukker det ofte opp pain-points og behov vi kanskje ikke allerede kjenner til, i tillegg til at det hjelper oss å fokusere på det som er viktigst for produktet.
Siste aspekt er gjennomførbarhet. Før vi lanserer noe nytt ønsker vi å kartlegge hvilke løsninger som er gjennomførbare. Derfor har vi møter gjennom uken der teamet jobber sammen på tvers av utvikler- og forretningssiden for å diskutere og bryte ned store kundeproblemer til små oppgaver som til sammen utgjør helheten i løsningen — kanskje et av mine favorittritualer i produkteamet.
Hva tror du kommer til å prege teknologitrendene de nærmeste årene?
En interessant utvikling de siste årene, og som trolig kommer til å fortsette fremover, er økende regulative krav til selskaper. Bare det siste året har næringslivet selv fått føle på hvordan åpenhetsloven og CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) kan endre landskapet. Utviklingen går i retning mot flere og mer detaljerte krav kombinert med økte sanksjonsmuligheter og tettere oppfølging fra myndigheter og forbrukere. Dette krever at selskaper løpende skaffer seg ny og spisset kompetanse innenfor eksempelvis risikokartlegging av leverandørkjeden og bærekraftsrapportering. Da enten internt gjennom digitale produkter, eller eksternt gjennom tradisjonelle konsulenttjenester.
For kunder er selvbetjente produkter en effektiv og tilgjengelig måte å få tilgang til slik ekspertise. Ofte er jo kundene nærmest problemstillingen, men mangler verktøy for å selv kunne løse regulatoriske utfordringer. Digitale produkter sparer ikke bare tid, men kan også redusere kostnadene betydelig ved å myndiggjøre kundene til å løse sine egne problemer, samt gjøre tradisjonelle tjenesteleveranser mer tilgjengelige for en bredere kundegruppe. For oss er denne trenden veldig tydelig, og PwC har som følge av dette lansert regulatoriske teknologi-produkter (Reg-Tech) som Premium og Transparency Chain, produkter som hjelper selskaper med kartlegge leverandørkjeden for å etterleve kravene i Åpenhetsloven. Jeg tror derfor at etterspørselen etter spesialiserte reg-tech produkter bare kommer til å øke de nærmeste årene.
Hvordan tror du din rolle ser ut om 10 år?
Ok, her må jeg nesten dra inn AI. Introduksjonen av AI kommer til å endre både hvordan vi jobber med AI i Produktteam, men også hvordan vi jobber med AI som produkt.
Om ti år forventer jeg at min rolle som produktleder og måten produktteam jobber på vil bli betydelig endret. Vi vil kunne dra nytte av AI-verktøy til å forutsi product-market-fit mer nøyaktig, samtidig og redusere tiden det tar å bringe produkter til markedet. Verktøyene for å analysere kundetilbakemeldinger vil være mer avansert, og vi vil kunne tilpasse produktene våre i sanntid basert på dypere innsikt. Teamdynamikken vil nok også endres når vi samarbeider mer med AI-verktøy i form av økt effektivitet og kreativitet, da vi allerede nå ser hvordan AI kan bidra inn i de kreative prosessene.
På lengre sikt vil kunstig intelligens bli en integrert del av produktene vi lanserer. Vi har hatt tilgang på LLMer (Large Language Models) siden 1960 tallet, men det siste året har man sett en bølge av selskaper som nå tilbyr AI-produkter, med alt fra AI-markedsførere til AI som skriver CVer. Dette er produkter som har mer fokus på å sette “AI på papir” og demonstrere en kul teknologi, enn å lage produkter som løser faktiske problemer.
“Det er fortsatt et stort gap mellom å demonstrere at teknologi gjør noe kult, og teknologi som løser kundeproblemer i et integrert produkt.”
Et godt eksempel på et produkt som har levert på dette er Microsoft-eide GitHub som sto bak en av de første produktifiseringene av GPT-teknologi: GitHub Copilot er basert på GPT, men spesialtilpasset for å forstå og generere kode i forskjellige programmeringsspråk ved å skrive kode sammen med utviklere. For øyeblikket har Copilot over en million brukere, og har siden lansering skrevet mer enn 3 milliarder linjer med kode. Dette er et produkt som i mine øyne illustrerer hvordan god produktutvikling kombinert med ny teknologi kan skape ekstreme verdier. Å finne den perfekte matchen mellom AI og produkter blir en sentral utfordring i de kommende ti årene. Eksempelvis vil nok AI i fremtiden forbedre produkters funksjonalitet, tilpasse brukeropplevelser og øke operasjonell effektivitet ved å analysere store mengder data, og segmentere brukeropplevelsene på et nivå som tidligere var umulig. På samme måte som Spotify bruker AI for å lage personlige spillelister og anbefalinger basert på brukernes atferd og lyttevaner, kan hele produkter i fremtiden tilpasses brukeren.
Hva fikk deg til å jobbe med teknologi i PwC?
Det som fikk meg til å jobbe med teknologi i PwC var ønsket om å kombinere bakgrunnen min innen strategi og ledelse med teknologisk kompetanse. Jeg så muligheten til å være med på å forme PwCs digitale produkter og tjenester, spesielt i en tid der teknologisk transformasjon er avgjørende for selskapets suksess. Vi har et ekstremt konkurransefortrinn ved å være et stort konsulenthus av problemløsere, noe som gir en bra grobunn for produktutvikling. Jeg ble tiltrukket av utfordringen med å implementere digitale løsninger i en bransje som tradisjonelt har vært mer fokusert på revisjon og rådgivning. Samtidig gir en stilling i PwC meg muligheten til å jobbe i et produktteam med utviklere og designere, og samtidig kombinere teknologisk innovasjon med forretningsstrategier, for å løse kundeproblemer på nye måter.
Dersom du ønsker å jobbe med Jonas og andre dyktige mennesker i PwC, les gjerne mer her.