Debrief: Pensjonsrådgivning på nett

Mia Holte
R8 Edge
Published in
4 min readAug 22, 2017

God informasjon om tjenestene og kortere vei fra bruker til rådgiver. Tilstede for medlemmene. Det var briefen fra Skien kommunale pensjonskasse da profil og nettsted skulle utarbeides. Som forvalter av pensjonsordninger for ansatte i Skien kommune bistår de med hjelp og rådgivning for sine medlemmer. Nå trengte de et eget nettsted som kunne tilby den nærheten til brukerne de ønsket.

Så hvordan gjøre pensjonsordninger spiselig for folk flest? Vi oppsummerer prosjektet som har pågått det siste året.

Informasjon fra SKP lå tidligere kun på Skien kommunes nettsider.

Rollefordeling

Prosjektet er et samarbeid mellom ETN (profil) og oss i R8 Edge (nettsted). Vi la derfor tidlig en plan for fremdrift og rollefordeling til alle. ETN startet med å utarbeide profil, mens vi la grunnlaget for nettsidene. SKP fikk ansvar for innholdsproduksjon. Vi hadde jevnlige møter med alle involverte og holdt dialogen gjennom hele prosessen mens vi jobbet parallellt på oppgaver.

Innhold og struktur

God informasjon var noe av det viktigste vi måtte få til. SKP, som naturlig nok kan pensjonsordninger best, produserte innhold basert på vårt forslag til disposisjon. Teksten var dermed klar før visuelt design og utvikling var påbegynt (vi vet, drømmekunde). Senere i prosessen, når innhold skulle implementeres, finpusset vi innholdet og tilpasset det for web.

Prototype ble satt opp i Invision for å jobbe med innholdsproduksjon og for å teste brukervennlighet, lenge før profil og visuelt design var på plass.

Gi brukerne fugleperspektiv

Artikler om pensjonsordninger er ofte lange og relativt kompliserte. Vi vet at leserne er utålmodige og skumleser innhold. En av tingene vi derfor gjorde var å dele opp artiklene i avsnitt som kan lukkes og åpnes. Artiklene har alltid en innledende del med generell info om emnet. For mer spesifikk informasjon, feks hvordan utbetaling av alderspensjon før og etter 67 år fungerer, la vi i trekkspill (accordion) med beskrivende titler.

Nedlastninger av søknader og andre ressurser ligger alltid nederst på siden, og alltid i kontekst.

Trekkspill på lange artikler gjør det lettere for leseren å finne informasjonen hun er ute etter.

Var dette til hjelp?

En nettside er aldri ferdig ved lansering, det er da arbeidet starter. Men det er fort gjort å senke skuldrene etter lansering. For å unngå at nettstedet blir et museum ingen vedlikeholder ga vi leserne mulighet til å komme med tilbakemeldinger på informasjonssidene. Ikke bare tommel opp eller ned, men også innspill til forbedringer. Med jevne mellomrom går webredaktør inn i publiseringsløsningen for å se om noe innhold bør finpusses basert på tilbakemeldinger.

I tilfelle noen bygger opp en frustrasjon på nettsidene kan man alltids legge igjen feedback. Terapi for brukeren. Nyttig lærdom for webredaktøren.

Hjelp og rådgivning til folket!

Selv om du har best tenkelig innhold og struktur på nettsiden så er pensjonsordninger komplisert for folk flest. På et eller annet tidspunkt vil mange trenge rådgivning. Vi passet derfor på å ha lett tilgang til tlf og e-post på de fleste sider. I tillegg kan man få tak i rådgiverne direkte dersom man ønsker.

Det er lav terskel for å slå av en prat med rådgiverne i SKP.

Myklansering

Da innhold, skjemaer og design var på plass var det på tide å lansere. Vi bestemte oss sammen med kunden for en myklansering. Dvs, vi la ut nettstedet, men sa det ikke til så mange. På den måten fikk SKP tid til å teste og finpusse internt en periode. At de ikke hadde egne nettsider fra før gjorde dette mulig. Nyheten gikk ut internt i kommunen, og gjennom besøkende derfra kom det nyttige innspill.

Veien blir til underveis

Det er gøy når en prosess går så silkemykt som det gjorde i dette tilfelle. Gode tidsrammer, tillit fra start, og lærerike diskusjoner gjennom hele prosjektet bidro til en fin prosess. Enda gøyere for oss som lager nettsider er det at kunden ivrer like mye som oss til å gjøre brukeropplevelsen så god som mulig. Ved å lytte til brukerne. Og ved å være villig til å sette brukeren først.

Det er alltid ting man kan gjøre bedre, og noen punkter står på lista over ting vi kan forbedre. Jobben er ikke over. Vi syns likevel dette ble et riktig og godt første steg ut i den digitale verden for SKP.

Se resultatet på nettsidene våre, eller besøk skienpensjon.no (PS: De vil gjerne ha tilbakemeldinger på innhold, så du er velkommen til å gi feedback på nettsidene).

--

--