Konum etiketi — geotag

Koray Löker
RadioBrecht
Published in
2 min readFeb 27, 2012

Konum etiketi ya da İngilizce kısa adıyla geotag, bir içeriğin küresel konumunu (GPS bilgisi) meta bilgi olarak içerikle ilişkilendirme… Konumla ilişkili sosyal medyasından, haber servisine (foursquare, yelp vb. gibi) birçok servisin hızla yayıldığı, sevildiği günlerde bu kavram üzerine düşünürken, bir yandan da kent üzerine düşünmek kaçınılmaz olarak ikisi hakkında aklıma gelen her şeyi birbirine çarpıştırıyor.

Kentgezer’in, özellikle telefon kullanarak güncellenebilmesi* olanaklarına kafa yorarken, eylemin kendisine dair ipuçları olan görsellerle içiçe bir tasarım hayal etmiştim. Bir örnek olarak da aklıma bu fotoğraf geldi:

Bu fotoğrafı 17.05.07′de Kayseri’de çekmişim. Erciyes Üniversitesinde birkaç gün süren bir Pardus etkinliği için orada bulunduğum sırada dolaştığımız eski bir konağın bahçesindeki süs havuzundan detay. Acaba bu konak şehrin neresindeydi diye nafile düşünüyorum şimdi. Hafızamın o bölümünde geçen hafta izlediğim bir dizi kaydedildi herhalde. Çektiğim fotoğrafları konumla etiketlesem şimdi neredeyse beş yıl sonra, beni o gün yaptıklarımla ilişkilendirecek bir çapa noktası bulabilirdim belki de… Gerçi fotoğrafları özellikle oyuncak olanları başta olmak üzere filmli makinalarla çekme alışkanlığımdan hâlâ kurtulabilmiş olmadığım için o etiketi elle girmem gerekirdi ve üşenirdim tahminen ama… Akıl etmesi bile güzel bir ihtimal. Hem artık Instagram gibi (türünü hatırlatan marka olarak okuyarak) çözümler fotoğrafla ilişkimi dönüştürmeye başladı.

Buradan yola çıkarak şöyle bir şey düşündüm: Bir telefon uygulaması olsa, o an bulunduğum konumu hatırlamasını söylediğimde not alsa, sonra ben o notu aldığım an çektiğim fotoğrafı bilgisayarda uygulamadan gelen bilgiyle birleştirsem, GPS desteği olmayan dijital fotoğraf makinaları ya da filmli/analog makinalarla çekilen fotoğrafları da etiketleyebilirim. Telefonun GPS özelliğini diğer araçlarımla kullanmak için işe yarar…

Tabii yapılmışları var. Bir örneği GPS Log (iPhone için), ücretsiz ve daha yaygın (Android + iOS) olan bir örneğiyse Catch Notes.

* Kentgezer, flâneur kavramının türkçe karşılığı olarak düşündüğüm, kendi anladığım boyutuyla altını doldurmaya niyetlendiğim ve bunun için ayrı bir blog açmayı planladığım bir çeşit projenin anahtar sözcüğüydü. Bir sürü blog beslemenin akıl kârı bir iş olmadığına ikna olunca, 6 Ocak 2012'de yayınlanmış ilk yazısını buraya aynı isimli bir kategori altına taşıyarak orayı atıl hale getirmenin daha anlamlı olduğu sonucuna vardım. Nedir, ne anlatır ayrıca bir metin girene kadar seyahat, ama özellikle onların içindeki kent keşfine dair detayların olduğu yazıları bu kategori ile birleştirmekle yetinmek niyetindeyim. Vira!

--

--