Ce cred despre Toyota Land Cruiser 200
Salut, prieteni.
Privesc des test-drive-uri despre mașini. Și sunt aceste test-drive-uri foarte superficiale și departe de ce înseamnă să fii proprietarul acelei mașini. Asta mă întristează, căci nu prea ai cum să afli o părere onestă și cât de cât obiectivă despre respectiva mașină, nu doar pentru câteva ore de condus, ci după acele aparențe de la prima impresie.
Plus toți noi suntem oameni și mașina o cumpărăm având anumite dorințe și așteptări de la ea, iar test-driverii aproape în toate cazurile nu sunt nici pe departe proprietari a mașinilor pe care le testează.
O am de peste un an. E un Toyota Land Cruiser (J200) din 2008. Am sa va povestesc ce cred eu despre masina aceasta. Cer scuze din start pentru poze și mașina murdară. Însă așa cel puțin cei de la Toyota zic că ar trebui folosit un Land Cruiser. Eu nu mă închin la el. E o mașină care își face lucrul.
De ce am cumparat-o
Ca să privim situația în context, la un moment dat mi-a apărut necesitatea (sau cel puțin mi-a părut că mi-a apărut) să putem călători pe distanțe lungi mai mult de 4 oameni în mașină. Asta dupa ce am fost până în Nurnberg in 5 persoane cu fostul meu Lexus GS300 AWD. A fost un cosmar să parcurgi în 5 persoane un drum de vre-o 4000 km în el.
Plus aproape în fiecare weekend ies înafara orașului. Mergem la vilă. Acolo este o porțiune de drum unde îi lipseau vre-o 2–3 centimetri de clearance și atingea puțin mașina.
Convins eu de calitatea Toyota, renumită pentru durabilitate și faptul că se strică rar, mi-am pus întrebarea: în ce sedan poți merge mai mult de 4 oameni la drum lung? Adică confortabil. Păi… în nici unul.
Nici în Camry nici în Lexus LS nu poti. Același BMW seria 7 sau Mercedes-Benz S Classe nu sunt mașini destinate pentru mai mult de 4 oameni la distanțe lungi. Plus sunt toate joase. Și deloc reliable.
Mi-am amintit atunci de Land Cruiser Prado, și desigur Land Cruiser 200. Prado nu-mi place că e prea îngust față de ce înălțime are și nu te prea simți la fel de sigur ca pe un J200 în cotituri la viteze mai mari.
Ultimul însă e considerat a fi un model legendar, pe care Toyota îl face de peste 60 de ani în nu mai știu a câta generație. Deci această companie timp de peste 60 de ani a îmbunătățit acest model. E ceva, nu?
E flagman-ul celor de la Toyota în categoria SUV-urilor. Din cauză că e pe ramă, nu are ridicatura aia în centrul podelei scaunelor din spate.
Plus e lat. E foarte lat.
Trei oameni în spate încap în deplin confort. Au fost și patru pe al doilea rând de scaune. Și… bonus — are al treilea rând de scaune. Ce-i drept acolo încape comod doar un matur, dacă vorbim de distanțe lungi. E bine încă de menționat că scaunele din spate sunt reglabile (spre deosebire de Lexus GS) — se reglează speteaza și pozitia scaunului înainte-înapoi. Pe distanțe lungi treaba asta e foarte faină.
Bun. Am început eu să caut, să citesc, să privesc recenzii și să ascult păreri. Toata lumea se referă la mașina asta într-un mod special. Parcă are chiar o alură de cult. De legendă.
Despre Toyota Land Cruiser J200. Și despre ce îmi place la ea. Și nu numai.
Să vorbesc un pic despre mașină. E ediția pentru Statele Unite cu motor de 5,7L, completație maximă și are foarte multe dotări destul de practice.
În primul rând — ce trebuie să cunoști despre Toyota Land Cruiser, ediția pentru Statele Unite:
- Dacă cele pentru Asia, Arabia sau Europa ai să le întâlnești în diferite completații… mai fără navigație, mai cu scaune cu reglaje mecanice, mai fără sistem multimedia în spate, mai fără încălzire la scaunele din spate… Pentru SUA nu întâlnești așa ceva. Pentru SUA cei de la Toyota produc mașinile doar într-o singură completație — de top. Adică, cum zice moldoveanul, polnâi full sau imeet vsyo! Minimum :)
- Toate se asamblează la plant-ul din Japonia la una dintre cele mai stricte uzine Toyota.
Așa că să lăsăm deodată într-o parte toate miturile despre … vezi domle că pentru State calitatea e alta sau nu mai știu ce.
A/C
Sistemul de aer condiționat lucrează superb. Sunt 4 zone de climatizare (!) în mașină și prize de aer / deflectoare are și în spate, nu doar în fața mijlocului scaunelor din spate (cum au cam toate).
- Sunt deflectoare și deasupra ferestrelor din spate
- și sub scaunele din spate
- și desupra geamurilor de la al treilea rand de scaune.
Motorul este îndeajuns de puternic ca să nu simti disconfort sau lipsă de putere cand e pornit sistemul de condiționare. Plus incălzire la scaunele din față și din spate.
Foarte faină aceasta treabă iarna.
Sistemul multimedia
Sistemul multimedia la fel e destul de bun. JBL instalat din uzină de cei de la Toyota. DVD changer cu 6 CD/DVD-uri. Respectiv poți înregistra pe un DVD câteva sute de cântece în format mp3. Are si AUX in jack de 3,5 mm.
USB port nu are. Rușinică. Vârf de gamă se numește.
Mai are și un display montat în pod pentru pasagerii din spate. Nu l-am folosit niciodată. Mai degraba am pus macbook-ul pe cotiera (lată) dintre scaunele din fața și am unit sunetul la cel al mașinii. Pe distante lungi e fain.
Plus are priză de 110 V în spate unde poți pune laptop-ul la încărcat spre exemplu. Și prize de 12V.
Navigarea
Navigarea e de kko. Ca și majoritatea sistemelor de navigare de pe mașini, are învechite hărțile și Sygic sau Navitel sunt net superioare. În general merg cu ecranul tactil de la sistemul multimedia deconectat, căci mai mult deranjează decât face ceva util. Mai bine zis nu face ceva util.
Hands Free
Bluetooth-ul lucrează prost. Și nu înțeleg de ce — în unele situații parcă sunt auzit clar de cel cu care vorbesc, în altele trebuie de țipat ca să mă audă.
Vizibilitatea
E superbă. Unu — că poziția soferului e mai înaltă decât majoritatea celorlalți participanți la trafic și respectiv vezi ca în palmă ce se întamplă cu câteva mașini în fața ta, dacă vre-un pieton traversează spre exemplu și poți reacționa din timp.
Oglinzile sunt enorme. Ca niste iPad-uri :)
Vezi toată planeta în ele. Plus când dai în spate, le poți seta ca să se miște în jos, pentru a vedea bordurile spre exemplu. Cu toate că de borduri nu-ți prea pasă cu mașina asta.
Are senzori de parcare și cameră în spate. Foarte utilă camera pentru dimensiunile astea ale mașinii. Despre senzorii de parcare — în față are doi și în spate patru. Unul dintre ei s-a stricat. Mai bine zis a fost stricat. Nu de mine. Și respectiv dacă e inclus park assistance, îmi tot apare eroarea “check sonar”. M-am obișnuit cu dimensiunile mașinii așa că mă descurc fără ei. Sunt suficiente oglinzile retrovizoare și camera din spate.
Motorul
Motorul este anume acela de 5,7 L benzină, atmosferic (fară turbină sau compresor). Este foarte rezistent în timp. Cel putin așa am auzit și eu probleme cu el n-am avut. E puternic. Are 381 cai putere și 543 Nm. Am vrut anume acest motor, căci doar el dupa parerea mea e îndeajuns pentru a duce cele peste 2,5 tone ale mașinii fără prea multe întrebări.
Cât despre economie. Despre ce fel de economie putem vorbi aici? Si totuși. I-am instalat (nu eu, am plătit pe alții care se pricep) un sistem performant LPG. Cu două reductoare (elementele care răspund de livrarea combustibilului spre motor la o presiune constantă) “усилиние” (nu-mi vine pe limbă / degete termenul în română) în loc de unu și fiecare răspunde de câte 4 cilindri din cei 8 a mașinii. Pierderile de putere nu se simt, or cei 381 de cai sunt destui chiar dacă 100 din ei n-ar fi (modelele diesel spre exemplu), însă mă îndoiesc că lipsesc 100.
Pe de altă parte, economia este considerabilă. Consumul prin oras ajunge la 24 litri de gaz (față de vre-o 19–21 de benzină, cât e când merg pe benzină) ceea ce înseamnă echivalentul în bani a până la 14 litri de benzină (foarte fain! Lexusul cu motorul lui de 3 litri consuma mai mult, iar versiunea diesel de 4,5 L a Land Cruiser-ului tot consumă peste 14 litri de motorină prin oraș).
Pe traseu cel mai econom indicator a fost 16 litri de gaz la 100 km. Cel mai mult a consumat pe autostrada cand am mers pe cruise control cu 175 km/h. S-au primit peste 30 litri de gaz la suta de kilometri (asta ca sa nu zic 40… ). Așa că, per total mai bine sa ai motorul pe benzină care e mai putin pretențios în întreținere, mai putin vulnerabil la calitatea combustibilului de la noi și nu are turbină / compresor. Și în bani, cu o instalație LPG ieși mai ieftin decât un diesel. Dar ai putere. Și crede-mă că sunt două mașini total diferite la comportament dieselul de 4,5 litri și cel pe benzina de 5,7 litri.
Cutia de viteze
Este superbă. Schimbă repede treptele și este adaptivă (dupa stilul tău de mers). Are PWR mode, ceea ce înseamnă că schimba vitezele la turații mai mari și ai puterea de care ai nevoie în depășiri, etc. Plus devine mult mai responsive. Are si Low Gear (n-am folosit-o niciodată) dacă ai de cărat, să zicem, vre-o 3 tone după tine pe undeva prin zăpadă sau noroi. Am pus-o și în regimul de pornire deodată cu a doua viteză. Merge :)
Mai are și așa o nebunie numită Crawl Control, care te-ar ajuta să te urci pe pietre și să ieși din nisip … Nu stiu — n-am verificat:
Lumina
Ma aranjează. Sunt becuri simple, fără lentile, fără xenon, fără led-uri. De asta și mă aranjează. Pentru Lexus, când cei de la Toyota Centru mi-au zis că un beculeț xenon mă costă 4000 lei (da, ai citit corect), am zis că nu mai vreau xenon. Plus Lexusul mai avea si treaba asta de reglare a farurilor pe orizontală și verticală în funcție de poziția mașinii / viraje. Care tot n-o vroiam, din cauză că la Lexus se stricase singurică după o iarnă grea și îmi tot dădea erori. Un beculeț aprins în plus pe bord-ul mașinii mă irită. Însă să ne întoarcem la iluminarea la Land Cruiser. Foarte bună aș zice. Cel puțin în comparatie cu Lexusul ăla GS care cu tot cu xenonul lui te lasă să vezi câțiva metri în fața mașinii și asta-i tot.
Confortul și ținuta la drum
Este moale. Să fi fost pe suspensia pneumatică mă gândesc totuși că avea să fie mult mai confortabilă și toate micro-vibratiile de pe drum n-aveau sa se simtă deloc în caroserie/salon.
Franele
Periculoase. Îmi par prea slabe pentru greutatea mașinii. Și se mai și comportă foarte diferit la diferite viteze. Spre exemplu în Ungaria, pe autostradă, cu 6 oameni în mașină la o viteză de peste 130 km/h foarte brusc un autocamion a ieșit la depășirea altui autocamion. A trebuit să frânez destul de brusc și cu toate că era mult spațiu în față, ne-am oprit la limită. Frânele la vitezele astea se înfierbântă foarte repede și devin aproape incontrolabile. Hai sa zic altfel. Frânele necesită cel puțin să te deprinzi cu ele, căci mașina nu este ușoară.
Portbagajul
Uriaș. Aici n-am ce povesti prea mult. Am dus și uși în el la bunica, butoaie și alte multe-multe lucruri.
Dacă în Land Cruiser nu încape … atunci nu știu în ce mașină încape. Al doilea rând de scaune poate fi culcat și se poate mări cu mult spațiul portbagajului.
De asta se bucură de obicei toți înafară de tine, care rămâi să faci curat după ce se golește portbagajul.
Sau nu…
Izolarea fonică și salonul
Salonul e făcut din materiale, după părerea mea, la limita de jos a ceea ce înseamnă premium. Adica nici prea-prea, nici tare-tare. Un minim necesar de confort. Piele, imitație de lemn, textură de carbon, una-alta.
Însă pe de altă parte e rezistent și practic. Plus comod. Butoane mari și ergonomie faină. E destul de o.k dupa părerea mea.
Despre izolarea fonică nu pot să mă dau prea mult cu părerea, căci proprietarul precedent i-a făcut și izolare fonică aparte. Adică în mașina mea izolarea fonică e bună, însă nu știu cum e pe alte Land Cruisere. În salon nimic nu scârțâie.
Salon din piele destul de rezistent. Spre exemplu la Lexus pielea era foarte fină și perforată. La un moment dat au început a apărea cute și mici crăpături. La Land Cruiser se pare că e destul de gros stratul de piele și respectiv rezistent.
Frigider
Are un fel de frigider. Foarte fain vara să pui în încăperea de sub cotieră ceva bere, apă, etc. Acolo vine aer rece de la sistemul de condiționare. Nu se formează condendsat.
Memorie
Memorie pentru scaunul șoferului, poziția oglinzilor și volanului. Mai mult decât atât, se poate seta pentru fiecare dintre cele două chei o anumită poziție a celor enumerate mai sus. Tare fain pentru cazurile în care mașina e folosită de mai multe persoane.
Scaunele
Faine. Cu o mulțime de ajustări. Nu te aștepta să ai suport lateral dacă nu ai o constituție mai atletică. Sau dacă nu ești un pic mai plinuț.
Asamblarea
Foarte important — e făcut și asamblat în Japonia. Și nu în oriunde în Japonia, ci anume la Tahara plant, care e renumită ca fiind cea mai obsedată de perfecțiune uzină Toyota.
Land Cruiser 200 nu e Prado
Și costă de aproape două ori mai scump. Și nici Sequoia și nici Tundra.
- piesele mașinii și în general mașina a fost construită după conceptul de durabilitate de 25 de ani. Aici poți face comparație cu alți producători… care fac mașinile atât de prost că nici 3 ani nu rezistă. Privește acest video dacă ai timp și ai să rămâi neplăcut surprins:
În fine. E vârful de gamă și flagman-ul celor la Toyota în această categorie.
Keyless Go
Tre doar să ai cheia în buzunar. Când te apropii de mașină, lumina din salon se aprinde. Te atingi doar de mânerul ușii și mașina se descuie. Te recunoaște :)
Intri în mașină și apeși butonul Start Engine și motorul pornește. Fără nimic altceva în plus.
Ca să o încui — foarte simplu — ieși din mașină, închizi ușa și apeși pe oricare dintre butoanele de pe toate cele 4 mânere ale ușilor mașinii. Doar dacă ai cheia la tine — se încuie.
N-am să vorbesc despre lunga listă de opțiuni, dotări tehnice, sisteme de siguranță, etc. Vorbesc doar despre ceea ce folosesc.
Despre experiența de condus
Am avut Smart ForTwo. De fapt două Smart-uri am avut. Unul din prima generație și unul din a doua. Apoi Lexus GS.
Ce pot să vă zic despre condusul Land Cruiser-ului pe scurt: la finalul unei călătorii cu Land Cruiser-ul o să ieși din mașină mai odihnit.
Acum mai pe lung. Despre drumul lung.
Dacă vorbim despre drumuri lungi / traseu:
ești sus și vezi tot (lumina respectiv ajunge până mai departe, spre desebire de Lexus GS de exemplu). Nimeni nu te deranjează cu farurile din spate pe timp de noapte. Unu pentru că ești mai înalt, doi pentru că geamul din spate e tonat, trei pentru ca oglinzile pe timp de noapte au un alt regim.
Mai are ea asa un sistem numit KDSS, care pe scurt ce face: la viteze mici, lasă amortizoarele să fie libere, deschizându-se două supape (dacă nu mă înșel) pentru a putea merge off-road (articulație mare). La viteze mari acele supape se închid și respectiv ruliul amortizoarelor este mult mai mic și chiar dacă mașina este grea și centrul de greutate înalt, nu simți lucrul ăsta exagerat de tare în cotituri. Deci la viteze mari se comportă destul de bine.
Volanul
După părerea mea este prea sensibil la gropi. Da, simți drumul, însă mașina asta e facută ca să nu il simți … nu ca să îl simți. Respectiv cere de la sofer mai mult efort pentru a o ține pe traiectoria dorită.
Este însă foarte iertatoare la gropi și greșelile șoferului de neatenție la drum. Roțile sunt gigantice. Și late. Și cauciucurile înalte.
In concluzie — relativ fain.
Prin oraș
Având în trecut Smart-uri, care se declară cele mai orientate pentru oraș mașini, le pot compara cu Land Cruiser-ul.
Si cât nu pare de straniu, în Land Cruiser e mult mai fain să mergi prin oraș. De ce? Păi sunt mai multe motive:
- Ai putere și o cutie de viteze bună. Ai reacție instantă de la mașină când vrei să faci vre-o manevră. Ce folos că Smart-ul e mic dacă nu se mișcă când ai nevoie unde ai nevoie. Cutia de viteze la Smart e patetică. Manuală robotizată cu întârzieri foarte mari între schimbul de viteze. Să nu mai vorbim despre momentele când te apropii de o intersecție și ai câțiva km pe oră și trebuie să cedezi nefiind pe drum cu prioritate, vezi o mașină relativ departe și apeși pe accelerator și … nimic nu se întâmplă, căci cutia de viteze probabil se gândește care e cea mai potrivită treaptă pentru această manevră. Și … tu stai în mijlocul drumului deja în fața unei mașini care vine spre tine. Cu viteză. Și Smart-ul se tot gândește… prima treaptă sau a doua … Pe lângă neplăcut … mai e și periculos.
- Respect în trafic. Spre deosebire de Smart, nimeni nu iți sare în față, nimeni nu-ți taie calea și nimeni nu te claxonează. Respectiv, ca și șofer ai o experiență mult mai placută de simplă deplasare din punctul A în B prin oraș, chiar dacă mașina e de vre-o două ori mai voluminoasă decât un Smart.
- Parcarea. Da — e mai mare ca Smartul. E cât două Smarturi. Dar are clearance-ul foarte mare și te poți parca în locuri unde alții se tem să atingă diferite obstacole. Cel puțin față de Lexus GS, care e mai mic, Land Cruiser-ul este mai simplu de parcat. Și mai iertator. E mai înalt. Mult mai înalt. E foarte controlabil și manevrabil în spațiile înguste. Oglinzile enorme, back-view camera pe display-ul mare și vizibilitate buna în întuneric și senzorii de parcare iți usurează viața considerabil.
Deci experiența de condus în oraș e faină.
Ce nu-mi place
Chiar dacă, în momentul în care am dus-o pentru prima dată la service pentru diagnosticare, cei de acolo au zis că nici nu vor s-o ridice să o inspecteze, căci “așa mașini nu se strică”, vreau să vă spun că absolut toate mașinile se strică. Diferența este că față de un sedan (un Camry să zicem), la Land Cruiser piesele sunt mai scumpe. Chiar dacă sunt mai ieftine (cu muuuult) decât pentru un Lexus.
Cauciucurile sunt scumpe. Schimbul de ulei e mai scump ca la alte mașini (8 litri de ulei) + filtrele sunt mai mari și mai scumpe. De consum nici nu mai pomenesc.
Impozitul pentru utilizarea drumurilor, asigurarea obligatorie — din nou — mai scumpe. Doar devamarea și înmatricularea ar costa peste 20 000 Euro, vezi domle, așa e legislatia la noi.
În fine. Da, este o mașină scumpă.
Însă față de Mercedes GL, Audi Q7 sau BMW X5 e … foarte, dar foarte ieftină în întreținere (1. piesele sunt mai ieftine 2. e mult mai rezistentă).
Ce mă deranjează este volanul. Este foarte sensibil la denivelarile de pe drum și necesită efort sporit din partea soferului ca să … conduci pe drumurile noastre. Spre exemplu intr-un Mercedes GLK (clasa mai mică) sau un VW Touareg, sau chiar aceeași Skoda Octavia, volanul este mult mai ascultător de șofer, să ii zic așa. Nu simți vibrații de la drum în modul ăsta și cu un efort mult mai mic ții mașina pe traiectoria dorită.
Respectiv mă deranjează că e o mașină facută parcă nu pentru șofer, dar pentru ceilalți. Pasagerii se simt confortabil. Și impresionați de confort, sunetul motorului și în general de experiența de a merge cu ea. Sistemul de aer condiționat e foarte fain. Sistemul audio la fel, etc. Arată bine. Impresionant chiar. E mare. E foarte mare. Însă pentru proprietar nu este cea mai relaxantă mașină.
Chiar dacă impune respect și trezește undeva admirație (și clar lucru că invidie). Chiar dacă nimeni nu face glume pe seama ei și nu te claxonează sau nu îți face observații. Chiar dacă iți oferă prioritate în trafic și fără să faci nimic absolut, ceilalți din față schimbă banda ca să poți trece. Nu pot să spun că este placută ca să o conduci sau sa o ai. Mai degrabă este o mașină violentă și neascultătoare.
Frânele.
Body roll-ul la viteze mari.
Cu toate ca, ea m-a dus in multe locuri si m-a scos din multe locuri…
Da. Acum a venit momentul s-o vând.
Vedem ce și cum fac cu bugetul — vreau un Macan. Nu e acum momentul potrivit al vieții pentru Land Cruiser (vorbesc de vârstă). O vând și apoi văd ce opțiuni am.
Anuntul de vanzare:
Originally published at radutrifan.com.