1443 — Ramazan Günlükleri, 2.Hafta

Ümit
Ramazan Günlükleri
6 min readApr 17, 2022

Merhaba sevgili okur. İkinci haftayı bitirdiğimiz Ramazanda artık oruca alışılmış, belirli bir düzen tutturulmuş oluyor. Ramazan’ın en tatlı anları belki de bu günlerde saklı: yorgunlukla beraber kendimizi bir köşeye atmış, gün içinde yaşadıklarımızı mütaala ederken içimizde bir anda doğan huzur duygusu. Yaşamın eksikleriyle beraber bize bir bütün göründüğü, o kısa ve güzel anlar.

Katılımcılarımız yine fazlasıyla güzel işler çıkarmış. Fazla uzatmadan 1443 Ramazan’ının Günlüklerini sizlerle paylaşmak istiyorum.
İyi seyirler, okumalar.

8 Ramazan 1443

“Manzaramı değiştiriyorum, yakında” — Ümit Bulut
Talha Kabukçu
Fatma Zehra Ercan

“İnanç neşelidir sevgili okuyucu. İnancı, asık suratlı insanların inhisarından kurtarmak gerek, inanmak insanın içini sevinçle doldurur ve o sevinç insan ilişkilerinden içinde yaşadığımız dünyaya dek, dokunduğu her yeri onarır, güzelleştirir.” — Kemal Sayar

Yolculuk

İnsanoğlunun dünyaya geliş amacı kemale erişmek ya hani bugün öğrendim ki ; insan güllük gülistanlıkken kemale eremezmiş.

— Büşra Marangoz

“Tefekkür” — Zinnur Yüksel
“Another one sets” — İbrahim Bulut
Ayşe Hümeyra Demirci
Şiir ile beraber* — Pınar Tüylü

“Bu hafta bana Ramazanı hatırlatan bir şiiri paylaşmak istedim bir fotoğraf ile beraber:

Birisi gelir
Unutma bahçelerinde
Çok beklemiş birisi
Lambasını kalbimize tutar.
Yüzümüz birden güneşli sabahlar
İçimizde bir tuhaf iyilik duygusu
Bütün sokaklar ıslık çalmaya başlar.
Gövdemizde sızlayan bir kayıp zaman
-Mutluluk değil, mutsuzluk değil
Dünyanın bütün kederini severiz.

— Şükrü Erbaş

Büşra Doğan Duman

9 Ramazan 1443

“Ramazan sabahları nasıl da ferah! Yenilikler lazım.” — Ümit Bulut
Talha Kabukçu
Fatma Zehra Ercan

“Şükür

Bugün bahar kendini her anlamda hissettirdi. Günün ilk saatlerinden iftar vaktine kadar güneş; toprağı da içimizi de tıpkı küçücük bir odayı ısıtan soba kıvamında ısıttı. Uzun ve sıcak yaz günlerinde tuttuğumuz oruçları hatırlattı bana. Bir şükür sebebi daha çıktı keseden.”

— Büşra Marangoz

“Denge” — Zinnur Yüksel
“Hazırlık” — İbrahim Bulut
Ayşe Hümeyra Demirci
Büşra Doğan Duman
Eda Kevser Şahin

10 Ramazan 1443

“Kendimi roman kahramanları gibi görüyorum bazan. Hayatımı sanki okuyormuş gibi yaşayasım geliyor, belki de yaşıyorum. Büyüyorum, farkında olmadan.” — Ümit Bulut

Talha Kabukçu
Fatma Zehra Ercan

“Ödül

Dün toprağımızı da içimizi de ısıtan güneş bugün adeta duvarlar arkasına saklanmış, yüzünü göstermemeye yeminli gibi. Sabrımızın şükrüne verdiğin tüm mükafatlar için nasıl teşekkür etsek yetersiz kalır.”

— Büşra Marangoz

“Tefekkür 2” — Zinnur Yüksel
“Voyagers” — İbrahim Bulut
Ayşe Hümeyra Demirci
Pınar Tüylü
Büşra Doğan Duman
Eda Kevser Şahin

11 Ramazan 1443

“İş manzarası, Süphan Dağı.” — Ümit Bulut
Talha Kabukçu
Fatma Zehra Ercan

“Kierkegaard, umutsuzluğu ölümcül bir hastalık ve büyük bir günah olarak niteliyor. İslam’da da ruh bedende kaldıkça Allah’tan umut kesilmez. Yaşam var oldukça umut da var olacaktır. Her geceden sonra gündüz, her zorluktan sonra bir kolaylık vardır.” — Kemal Sayar

“Yavaşla

Bugün Ramazan’ ın gelişiyle birlikte kainata inen yavaşlığı, sakinliği izledim bir banka oturup. Hayatın temposunun kısa bir süreliğine dahi olsa düşmesi bence herkese ferahlık veriyor. Koşturmacanın, ritmin sürekli arttığı ve rutinlerle akıp giden hayatımızın içine giren Ramazan hepimize bir biçim veriyor.”

— Büşra Marangoz

“İftarı bekleyiş” — Zinnur Yüksel
“Shining Lights” — İbrahim Bulut
Ayşe Hümeyra Demirci
Büşra Doğan Duman
Eda Kevser Şahin

12 Ramazan 1443

“Bugün kar yağdı, bir an; kış hiç bitmeyecek sandım.” — Ümit Bulut
Talha Kabukçu
Fatma Zehra Ercan

“Soyutlama

Nasıl bir hikmet ki içinde bulunduğumuz her bir günün akşamında farklı bir yönden arındığımızı hissediyoruz. Mesela bugün kendimi insanlardan, içi boş muhabbet ortamlarından soyutladığımı farkettim. Bunun ruhuma, gönlüme iyi geldiğini hissetmek ve bu farkındalıkla günlük hayatıma biçim vermek beni mutlu etti. Dedik ya Ramazan bize biçim vermeye geliyor diye günbegün bunu hissetmek ne güzel bir hissiyat.”

— Büşra Marangoz

“Bahar” — Zinnur Yüksel
“Wild Winds”— İbrahim Bulut
Ayşe Hümeyra Demirci
Büşra Doğan Duman
Eda Kevser Şahin

13 Ramazan 1443

“Öğrencilerimle iftar yaptım bugün.” — Ümit Bulut
Talha Kabukçu
Fatma Zehra Ercan

“Buluşma

Aynı kara parçasına ayak basan milyonlarca insan. Aynı gökyüzüne bakan milyonlarca çift göz. Aynı lisanı konuşan milyonlarca dil. Aynı geceye gözlerini kapatan milyonlarca suret. Farklı fikre, farklı siyasi görüşe, farklı kimliğe, farklı kişiliğe, farklı hayallere, farklı beklentilere ve daha nice farklı şeylere sahip olsalar da aynı paydada buluştukları zaman ne dış görüntüsü ne de farklılıklarının bir önemi kalmadan aynı anda ağzına lokmasını atıp birbirine iyi dilek ve dualar iletebiliyor. Ortak paydada buluşmak, buluşabilmek çok güzel.”

— Büşra Marangoz

“Rush” — İbrahim Bulut
Pınar Tüylü
Büşra Doğan Duman
Eda Kevser Şahin

14 Ramazan 1443

“Yeni evimde ilk sahurum, yenilikler gerek demiştim. İşte bunlardan birisi. Değerini bilmeli, eksiklerine rağmen.” — Ümit Bulut

Talha Kabukçu
Fatma Zehra Ercan

“Sükunet

İki yıldır kendi kabuğumuzda çekirdek aileler halinde yaptığımız iftarların ardından bugün yıllar sonra tanımadığım onlarca insanla aynı anda oruç açtım. Ezan okunana kadar ortama hakim olan karmaşa, gürültü, heyecan; minarelerden yükselen sesle anında yerini sükunete bıraktı. Bugünden payımıza koca bir şükür denizinde yüzmek düştü.”

— Büşra Marangoz

“Efendimizi tanıyalım*” — Zinnur Yüksel

“Efendimizi tanıyalım
https://youtu.be/Mm3ThssWVVw
— Zinnur Yüksel

Büşra Doğan Duman
Eda Kevser Şahin

--

--