Mobil Uygulama İçin “Ayarlar” Tasarımı: Uygulamayı Başarılı Yapan Nedir?

Uygulama Ayarlarında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Corak
Raptiye
3 min readAug 29, 2021

--

Sadece kapak fotoğrafı için kullandığım bir görsel 😄

En son bir uygulama kurup varsayılan ayarlarını ne zaman değiştirdiniz? Açıkçası tüm uygulamalarda topluca bir değişiklik yaptığım zamanlar hariç ben en son ne zaman uygulama ayarlarını kurcaladığımı hatırlamıyorum. Yalnız da değilim. Çünkü insanların geneli uygulamaları varsayılan ayarlarda kullanır.

Bu uygulamalar için iyiye işaret. Çünkü varsayılan olarak gelen ayarlar genel kullanıcı kitlesine hitap ediyor demektir. Uygulamalar, kurulum aşamasında kullanıcıları en doğru seçimlere yönlendirerek uygulamayı kullanmalarını sağlamalılar. Ne demek istiyorum?

Uygulama Hızlıca Hazır Olsun

Kullanıcılar uygulamayı telefonlarına indirdikten sonra kısa bir süre içinde uygulamayı kullanabilir hale gelmeliler. Onboarding sürecini mümkün olan en iyi şekilde sunmak zaten uygulamayı hazır hale getirecektir. Onboarding hakkında bu makalemi okumanızı tavsiye ederim.

Örneğin hem 20'li yaşlarda hem de 50'li yaşlarda kullanıcı ortak bir uygulama kullanabilir. Haber uygulamaları buna bir örnek olabilir. Haber uygulamarında çok hoşuma giden yöntemlerden biri, onboarding sürecinde yazı boyutu seçimine izin vermesi. Böylece yaşı ilerlemiş, göz sağlığı problemi yaşayan kişiler daha uygulamanın başında ayarlarını yapmış olurlar.

Kullanıcıdan Bilgi İstemek

Kullanıcıların en hızlı şekilde uygulamayı kullanmalarını sağlamak gerektiğinden bahsetmiştim. Bunu engelleyen şeylerin başında uygulamanın çalışması için gereken izinler ve bilgiler geliyor. Fakat bunu da mümkün olduğunca kullanıcıyı yormadan yapmak gerekiyor. İnanın kullanıcılar ne istediklerini ve neye nasıl izin vereceklerini sizden iyi bilmiyor.

Uygulamanın çalışması için gereken bigileri mümkün olduğunca sistemden alın. Örneğin uygulamanın konuma ihtiyacı varsa kullanıcıdan manuel olarak konum istemeyin, telefonun konum servisi için izin isteyin. Tabii ki eğer kullanıcı bu izni reddederse manuel bilgi girişi için her zaman açık bir kapınız olsun.

Kullanıcıyı Uygulamada Tut

Varsayılan Ayarlar uygulaması, her uygulamanın genel ayarlarını yapabileceğiniz bir konumdur. Fakat tek uygulama özelinde spesifik bir ayarı, varsayılan Ayarlar uygulaması içinde bulmak biraz daha yorucudur. Özellikle, çok ya da ortala derecede önem arz eden bir ayarı direkt olarak uygulamanın içinde bulundurun. Ayarları doğrudan uygulama içinden yapabilmek çok daha kullanışlıdır. Bir ayarı tek bir yerden yapmak yerine kullanıcıyı farklı yerlere yönledirmeniz genelde kullanıcı dostu değildir.

Kullanıcılar genelde varsayılan ayarları tercih etseler de, değiştirmek istedikleri bir ayar olduğunda uygulamada bulmalılar. Eğer bulamazlarsa, telefonun varsayılan Ayarlar uygulamasına gitmek için uygulamayı terketmek zorunda kalırlar.

Farklı bir kullanım da uygulama içinden varsayılan Ayarların ilgili bölümüne direkt yönlendirme sağlamak. Bunu Instagram’da çok sık görüyorum. Instagram’da konum servislerim kapalı, fakat bir konum paylaşmak istediğimde Instagram uygulaması bir uyarı bildirip direkt olarak varsayılan uygulamanın konum ayarlarına yönlendiriyor.

Özellikle Apple Human Interface Guidlenes önerilerine göre uygulamalarda ayarlar kısmında dikkat edilmesi gerekenler bu şekilde sıralanıyor.

Okuduğunuz için teşekkür ederim.

--

--