Web ve Mobilde 3D Tasarım
Bir kaç küçük tips ve modelleme araçları hakkında
Tasarım topluluklarına sık sık göz atarım. Bunlardan biri de çok popüler olan Figma Community. Eğer siz de bunlara meraklıysanız ve buralardan ilham alıyorsanız 3D şekillerin çok beğenildiğini mutlaka görmüş olmalısınız.
Daha önceki yıllarda çeşitli programlar yardımıyla 3D şekiller oluşturmuştum. Fakat Figma’da gerçekçi 3D şekiller oluşturmayı denedim ve -en azından ben- şekil araçları ve efektleri kullanarak gerçekçi bir 3D görüntüsü elde edemedim.
Biraz araştırınca beğendiğim o gerçekçi görüntülerin aslında göründüğü gibi Figma’da ve Figma’ya özel oluşturulmadığını gördüm. Figma’daki şekiller yalnızca PNG idi. Burada devreye başka araçlar giriyor. Modelleme araçları sayesinde şekilleri oluşturup istediğimiz açıdan PNG export edebiliyoruz.
Modelleme Araçları
Aklıma çokça modelleme aracı geliyor. Modellemenin nasıl yapıldığına değinmeyeceğim çünkü yazı ‘nasıl yapılır’ değil ‘ne sayesinde yapılır’ hakkında olsun istiyorum.
Aslında modelleme programlarının yaptığı şey kısaca; modelinizin belirlediğiniz açısından PNG export etmek. Ardından PNG’yi Figma dosyasına aktarmalısınız. Bunu başka araçlarla manuel yapmak da mümkün. Özellikle mühendislik, mimarlık ve endüstriyel tasarım gibi alanlardan mezun/öğrenciler 3D modelleme araçlarına aşina olduklarından, çok hızlı üretime geçebilirler.
Ben de mühendislik eğitimi aldım. Özellikle web ve mobil için düşünürsek; Çoğumuzun bildiği biraz daha karmaşık modelleme programlarına (SolidWorks, Catia, AutoCad, Fusion360) çok ihtiyacımız olmadığını söyleyebilirim. Bu basit bir işlemi zorlaştırmaktan başka bir işe yaramaz. Bu nedenle basit ve öğrenmesi kolay araçlardan bahsedeceğim.
En çok önerdiğim yazılım. Figma Community pluginlerinden Vectary bu işi tam anlamıyla Figma için yapıyor. Hem de browser üzerinden (evet program indirmeye gerek yok ve ben Figma dahil olmak üzere browser tabanlı çalışan araçlara bayılıyorum). Ardından browser üzerinden çizdiğimiz modeli Vectary plugin sayesinden otomatik senkronizasyon ile Figma dosyamıza aktarabiliyoruz. Websitesine git →
Blender bu tür işler için çokça kullanılıyor. Gerçeği söylemek gerekirse yazıda bahsettiğim araçlar arasında en profesyoneli. Web ve mobilde 3D tasarımı fazlaca kullanıyorsanız bence kullanmanız ve öğrenmenizde fayda olan bir araç. Websitesine git →
Web sitesine girdiğinizde göreceksiniz ki endüstriyel ürünler tasarlamaya müsait bir platform. Vectary ile kıyaslandığında fancy bir araç değil fakat kesinlikle değerlendirebilirsiniz. Websitesine git →
Profesyonel seviyede bir ortam sunmadığı açık. Yine de listede yer vermemin sebebi programın basitliği. Daha önce herhangi bir 3D aracı ile deneyiminiz olmadıysa Tinkercad sizin için doğru bir başlangıç olabilir. Websitesine git →
Niçin Önemli?
Kullanıcı deneyimi tasarımının temeli gerçek hayata dayanır. Web ve mobildeki butonlar; gerçek hayatta bir arabada, elektrik panolarında ve benzeri yerlerde karşımıza çıkan görünüme göre tasarlanmıştır. Hatta buna metaforlar diyoruz.
Son dönemlerde, artırılmış gerçekliğin kullanımı, mobil başta olmak üzere, hızla yaygınlaşıyor. Özellikle artırılmış gereçeklikle e-ticaret uygulamalarında ve tek ürünlü startuparlarda karşılaşmışsınızdır. Ürünü her detayıyla tanıtmak için artırılmış gerçeklik kullanılıyor.
Şimdilik artırılmış gerçeklik her alanda uygulanmasa da yaygınlaştığını görüyoruz. Teknik detaylardan ya da tasarım kararlarından dolayı artırılmış gerçekliğin uygulanmadığı alanlarda, gerçekçi 3D renderlar kullanılıyor. Bu nedenle 3D tasarımların çok önemli olduğunu düşünüyorum.