Photo by niko photos on Unsplash

React Frameworks

Refine Framework ile OnurDayibasi.dev Altyapısının Karşılaştırması

Aşağıdaki yazıda Refine.dev sağladığı Framework ile kendi altyapımı ve sağladığım hizmetleri karşılaştırma yaparak anlatmaya çalışacağım.

React Digital Garden
4 min readDec 17, 2023

--

Şimdi herkes diyebilir birisi elma birisi armut neden bu şekilde bir karşılaştırma yapıyorsun. Aslında amacım tam bir karşılaştırma değil Refine yapısı çok hoşuma gittiği için onla benzer yönlerimizi ve farklılaştığımız kısımları anlatmak istiyorum.

Öncelikle Refine nedir gelin buna bir bakalım.

Refine is a meta React framework that enables the rapid development of a wide range of web applications. From internal tools, admin panels, B2B apps and dashboards, it serves as a comprehensive solution for building any type of CRUD applications.

Refine’s internal hooks and components simplifies the development process and eliminates the repetitive tasks by providing industry-standard solutions for crucial aspects of a project, including authentication, access control, routing, networking, state management, and i18n.

Amaç

Refine.dev

Firmaların, Internal Tool, Admin Tool, B2B Apps, Dashboard ve Formlar uygulamaları hızlı ve sağlam bir şekilde geliştirmeleri için Refine Açık Kaynaklı bir Framework sağlıyor. (Benzer framework lerden bu blog yazısında bahsettim) Açık kaynaklı free versiyonu ve Enterprise paralı versiyonu bulunuyor.

OnurDayibasi.dev

Ben ise uzunca bir süredir React konusunda Yurtiçi ve Yurtdışı Kurumsal eğitim ve danışmanlıklar vererek yukarıda bahsettiğimiz Internal Tool, Admin Tool, B2B Apps ve Dashboard ların geliştirilmesi, mimari altyapıların oluşturulması konusunda destek oluyorum.

Bunu yaparken kendi oluşturduğum Refine benzer bir framework ve konsept model üzerinden bu işlemleri gerçekleştiriyorum.

Çalışma Modeli

Refine.dev

Görüleceği üzerine Refine zaten hali hazırdaki açık kaynaklı Framework üzerinden geliştiricilerin sistemleri kendi yapılarında denemeler yapmalarını ve bu Framework üzerine geliştirme hızlı uygulama çıkarmalarını sağlarken. Sonrasında ek hizmetler ile Enterpise hizmetler ile Priority support, Onboarding assistance and training, Security, Data Integration vb.. paralı model üzerinden sağlıyorlar.

https://refine.dev/enterprise/

OnurDayibasi.dev

Benim çalışma modelim ise kurumsal danışmanlık ve eğitim sağlayarak, firmaların React Uygulama geliştirme süreçlerini, mimarilerini, bileşenlerine kaliteli hale getirmek. Burada yıllar içerisinde canlı ortamda çalışan uygulamalardan edindiğim deneyimler üzerinden oluşturduğum konsept model üzerinden ilerleyerek konuları anlatıyorum veya destek oluyorum.

Bu konulara ve içeriklere ücretsiz olarak Medium ve LearnReactUI.dev üzerinden edinebilirisiniz.

Tabi bu konseptlerin hangilerinin, hangi sıra ile projelerde uygulanacağı, nasıl uygulanacağı konusu detaylı çalışma gerektiriyor.

Kullandığı Kütüphaneler ve Kullanma Şekli

Refine.dev

Refine gördüğüm kadarı ile her türden Platform, UIFramework vs.. destekleyecek şekilde geliştirilmiş durumda, yapısı itibari ile headless framework olması için uğraşılmış, bundan dolayı Hooks, Components, Providers üzerinden belli standart APIler üzerinden bağlantı kurulmaya çalışılıyor.

https://refine.dev/docs/#use-cases

CLI Commandları, Connector, SSR Support, CRUD için Hook APIleri, StateManagement, Routing, Authentication vb… birçok hazır bileşen ve araçla işleri hızlandırmaya çalışıyorlar.

OnurDayibasi.dev

Bu kısım benim platformumda biraz farklılaşıyor. Benim üzerinde uğraştığım konular Dashboard, Live Data, Admin Tool, B2B App için CSR (ClientSide Rendering) odaklı uygulamalar geliştirme odaklanmış durumdayım.

Danışmanlık ve teknik hizmet verdiğim şirketlere daha kısıtlanmış kütüphaneler ile daha derinlemesine hizmet vermeye çalışıyorum.

OnurDayibasi.dev her bir başlığın altında Deneyim Haritaları (Knowledge Map) bulunuyor.

https://onurdayibasi.dev/

Her bir KnowledgeMap içerisinde birbirine bağlı birçok örnek içeriyor.

Bu örneklerlerin çoğu gerçek (real-world) uygulamaların geliştirilmesinde kullanabileceğiniz parçaları oluşturuyor.

Dediğim gibi günün sonunda amacım teknolojileri olabildiğince kısıtlamaya çalışırak belli kütüphaneler üzerindeki uzmanlığı arttırmak. Bunun için kalitesinden ve yeteneklerinden oldukça emin olduğum kütüphaneler üzerinde çalışıyorum.

Bu kısımda benimde hazırda yazdığım Routing, State Management, Layout vb kütüphaneler üzerinde hızlı kullanımı sağlayacak katmanlar bulunuyor. Ama şirketler bunu birebirde kullanmak zorunda değil. Bunlar örnekler yerine kütüphanelerin sağladığı standart örnekler üzerinden de gidebilirler.

Dokümantasyon

Refine.dev (Public)

Refine.dev GitHub olsun, kendi dokümantasyonları, CLI Toolları, DevTools kısmı oldukça açık ve dışarıdan anlaşılabilecek kullanılabilecek şekilde tasarlanmış bir yapıya sahip.

OnurDayibasi.dev (Private)

Her ne kadar Medium üzerinden Bloglar veya LearnReactUI.dev üzerinden kod örneklerini paylaşsamda, bu konsept ve yapıların nasıl birleşeceği, uygulama içerisinde nasıl kullanılacağı konusu projeden projeye, ekipten ekibe farklılık göstermektedir. Bundan dolayı birlikte çalışmayı gerekmektedir. Dokümanlar ve Örnekler duruma ve zamana göre anlık oluşturulur. Bu açıdan dışarıya kapalı bir sistem diyebiliriz.

Diğer Konular

Bu kısmı ilerleyen süreçte Refine.dev inceledikçe doldurmak istiyorum

  • Mock Data Generation
  • Networking
  • Testing
  • Routing
  • State Management
  • Layout
  • Visualization
  • Live Data
  • Authentication
  • Authorization
  • vb …

Okumaya Devam Et 😃

Bu yazının devamı veya yazı grubundaki diğer yazılara erişmek için bu linke tıklayabilirsiniz.

--

--