Apeldoorn in verkiezingstijd: De inzet van mobiele stembureaus

Denise Hoek
Redactie J1D
Published in
3 min readMar 19, 2021
Foto ter illustratie (unsplash.com)

[APELDOORN] De gemeente Apeldoorn gaat mobiele stembureaus inzetten in verpleeghuizen tijdens de verkiezingen in maart. Dit bevestigt het NRC. De bureaus worden ingezet zodat ouderen hun huis niet uit hoeven om te stemmen. Mobiele stembureaus zijn bureaus die, anders dan “normale” stembureaus, niet vastzitten aan één plek.

MOBIELE STEMBUREAUS Bert Kuijer, adviseur en verkiezingsexpert, licht het concept van een mobiel stembureau nog verder toe: ,,Het is geen brommobiel. Je kunt het zien als een tijdelijk stembureau voor plekken waar geen regulier bureau is. Ze staan bijvoorbeeld op het station.”

Het grootste verschil tussen een regulier stembureau en de mobiele variant, is dat een mobiel stembureau niet de hele dag op dezelfde plek staat. Door corona gaat een mobiel stembureau in een verpleeghuis een aanpassing krijgen.

CORONA Kuijer: ,,In een verpleeghuis zat soms een gewoon stembureau, maar dat gebeurt nu niet, want geeft te veel besmettingsgevaar. Daarvoor komt nu in de plaats het mobiele stembureau, die een korte tijd aanwezig is. “

Mobiele stembureaus in verpleeghuizen zullen dit jaar daarom alleen toegankelijk zijn voor de bewoners zelf, vertelt Kuijer. Zo krijgen bewoners de kans om veilig te stemmen, en daarmee het coronavirus buiten de deur te houden.

GEMEENTE APELDOORN Ook gemeente Apeldoorn gaat gebruik maken van mobiele stembureaus. De bevestiging liet wat langer op zich wachten, waar corona ook een rol inspeelt. ,,Door de extra maatregelen, heb je meer eisen aan een locatie’’, meldt Kuijer.

Stembureaus moeten aan een bepaalde “checklist” voldoen, die te vinden is op de website van Rijksoverheid. Zo moet er een bepaalde looproute zijn, moet er voldoende anderhalve meter afstand kunnen worden gehouden en moet de ventilatie goed zijn.

,,De grote hoeveelheid eisen zorgt ervoor dat het lastig is voldoende locaties te vinden. Daarnaast heb je ook locaties die afzeggen, omdat ze het toch niet aandurven in deze tijd.” En dat terwijl veel locaties juist zorgen voor een betere verdeling van stemmers. Kuijer: ,,Er is nog een nadeel: met meer bureaus heb je meer vrijwilligers nodig. Dit jaar zijn er vier stembureauleden, eentje extra om te letten op de coronamaatregelen. “

KIEZERSVERZUIM Een ander probleem wat al een tijd rond de verkiezingstijd speelt is het kiezersverzuim. David van Reybrouck schrijft in zijn boek Tegen verkiezingen dat tijdens de verkiezingen van 2012, 26 procent van de stemgerechtigden thuisbleef. Dit was in 1977 twaalf procent. Of een mobiel stembureau een oplossing zou zijn voor het kiezers verzuim denkt Kuijer niet. ,,Mensen willen graag een reden hebben om te stemmen: ze zijn ontevreden over een onderwerp en willen verandering zien. De vorige Tweede Kamer verkiezingen hadden een goede opkomst, maar ik denk vooral jongeren betrokkenheid missen bij de politiek. Extra inzet van mobiele stembureaus zou kunnen helpen op plekken waar mensen veel komen, maar zonder motivatie gaan ze de stembus niet in. Mensen zijn best bereid om verder van huis hun stem uit te brengen, dus ik denk niet dat het probleem ligt bij te weinig stembureaus. ‘’

,,Waar we mobiele stembureaus ook voor kunnen inzetten is voor speciale doelgroepen, zoals mensen met een beperking. Laten we die opzoeken, niet alleen tijdens de coronacrisis, maar ook daarna.”

--

--