Bosonderhoud in natuurgebied Doorn en Maarn
Geschreven door: Jean-André Hoogerwerf
MAARN/DOORN- Op Landgoed Huis te Maarn wordt nu gewerkt aan het bos van morgen. Vandaag neem ik een kijkje naar de voortgang van het bosonderhoud. Veel plekken in het bos zijn bedekt met stronken, takjes en stapels boomstammen. Het ziet er rommelig uit, maar dit bevordert de voedselketen in he bos. Veel grondstoffen zijn weer toegankelijk voor nieuw leven.
Steeds meer mensen gaan wandelen in het bos, vooral sinds de pandemie begonnen is. Zo ook in de omgeving van Maarn. Waar je vroeger bijna niemand in het bos zag, kom je nu tientallen mensen tegen. Ik denk bij mezelf, “is dat wel verantwoord in deze tijd?” Maar ja, dat beslissen ze zelf. Door een verhoogde populariteit is er meer vraag naar een goed onderhouden bos. Daar schort het op dit moment nog aan: veel omgevallen bomen, dichtgegroeid bos en ontoegankelijke paden.
Onderhoud
Onderhoud aan het bos moet daar verandering in brengen. Vergeten & verwaarloosde paden moeten weer bewandeld kunnen worden en bomen met een unieke vorm zullen meer in het zicht komen. Wanneer de bomen gekapt zijn, worden ze vervoerd naar de zijkant van de weg en opgestapeld. Een gedeelte is al opgehaald en de rest volgt later. De bomen worden onderdeel van het bouwhout en kwaliteitshout in Nederland.
Robuuste natuur
In dit veld (foto hierboven) zijn de jonge dennenbomen hard bezig met groeien, zo zie je dat in korte tijd de natuur de lege ruimtes weer opvult met nieuw leven. Het zal wel een aantal jaren duren voordat de bomen die hier staan even groot zijn als hun buren. Dat is geen probleem, want dit bos zal nog voor de komende honderden jaren bestaan. Dit bos is namelijk een beschermd natuurgebied.
Landgoed huis te Maarn
Boudewien van Notten is het contactpersoon van landgoed huis te Maarn, zij schrijft ze het volgende: “We doen onderhoud aan het bos, omdat het deels om te vormen naar een vitaler en meer biodivers bos en om het veilig te houden voor de wandelaars. Het bos is van oudsher ingericht als een zogenaamd ‘productiebos’. Het was ingedeeld in vakken met overheersend 1 soort boom (met name monocultuur), bv douglas, fijnspar, lariks of grove den. Tijdens de afgelopen decennia zijn we het meer en meer aan het omvormen naar een gevarieerd bos, met meer diversiteit, bodemleven en vitaliteit. Dit doen we om het bos op gezonde wijze te laten voortbestaan in de toekomst. Ook planten we meer eetbare soorten en lindes terug in het bos. Het beheren van het bos is een leerproces door de tijd heen, het is zoeken naar de juiste balans tussen behoud en kap. Er wordt met zorg besluiten genomen over het waarom en welke bomen we kappen.”
Contact
Als u vragen heeft kan u deze stellen aan Boudewien van Notten via het E-mailadres: landgoedhuistemaarn@gmail.com.
Foto's door: Jean-André Hoogerwerf