“Je hebt niet 400 man nodig om de avond van je leven te hebben”

Annalin Asselbergs
Redactie J1D
Published in
4 min readApr 15, 2021

EDE — Drie jaar geleden kregen Xander van Soelen (34) en medeoprichters goed nieuws. Na zeven jaar overleg met de gemeente wordt jongeren poppodium Astrant in Ede werkelijkheid. Xander vertelt hoe dit initiatief tot stand is gekomen en wat de plannen voor de toekomst zijn.

Door Anna-Lin Asselbergs

“Astrant is een jong cultureel podium in Ede. Wij hosten concerten en evenementen met onder andere street art, kinderfeestjes en workshops. Wij willen Ede interessanter maken voor het jonge publiek”, legt Xander uit.

Veel mensen trekken na hun studie weg uit Ede, omdat ze ergens anders meer kansen zien. Volgens Xander liggen er juist heel veel mogelijkheden als die mensen maar bij de stad betrokken worden. “Wij willen de gemeente laten zien dat je de talenten binnen Ede moet houden, zodat ze hun talent in Ede kunnen toepassen”.

Opbouwen

Voor Astrant zat er een jongerencentrum dat gericht was op probleemgevallen. Voor Xander was dat vooral een negatieve plek. “Er zijn achterblijvers en koplopers. Ik vind het naar dat mensen met problemen worden geholpen, terwijl er van mensen die veel inzet en discipline tonen gedacht wordt dat ze zich wel redden. Er is eigenlijk geen positief jeugdbeleid. Daarom trokken wij ons eigen plan.”

De drie mannen zijn begonnen in kraakpanden. Ze regelden alles zelf: licht, geluid, beveiliging etc. Ze komen uit de “Do It Yourself-hoek” en passen dat nog steeds toe. “We zijn geen jongerencentrum waar je huiswerk komt maken of jointjes gaat roken. Je komt hier om mee te werken, niet te lanterfanten” aldus Xander.

Gemeente

“De gemeente was niet meteen enthousiast over ons voorstel”, vertelt de initiatiefnemer. “Het heeft in totaal zeven jaar geduurd om een meerderheid in de raad te krijgen. Dat is een ingewikkeld politiek verhaal met TL verlichte ruimtes bij het gemeentehuis op maandagavond. Op den duur word je steeds serieuzer genomen, omdat je kan laten zien dat je idee draagvlak heeft.” Er ontstond frustratie bij de Edenaren, omdat er niks te doen was en de plannen werden tegengewerkt. Uiteindelijk besefte ook de politiek dat mensen klaar waren voor iets nieuws. “Dit werkt: Edenaren zijn hier trots op. Daar zijn wij weer trots op en dat geeft ons energie om door te gaan.”

Publiek

Wie er langskomt, hangt af van wat er die dag op het programma staat. Vaak zijn dat mensen tussen de zestien en veertig jaar. De meesten komen uit de buurt van Ede, maar ook weleens verder weg. “Er komen mensen uit Arnhem, omdat wij een relatief klein podium hebben. Denk aan een capaciteit van honderdvijftig bezoekers. Dat heb je in Nederland niet heel veel: je hebt of een bar of een groot poppodium. Dit is ertussen in. Bands die nog niet zo bekend zijn staan hier met 100 man publiek. Dan heb je al een hele zaal vol en dat ziet wel vet uit. Je hebt niet vierhonderd man nodig om de avond van je leven te hebben”, legt van Soelen uit.

Geloof

Niet iedereen is even enthousiast over Astrant. Zo zijn er mensen binnen de CHE die hun posters weghalen. “Dat vinden we erg jammer”, aldus Xander. Toch merken ze niet dat Astrant botst met de gelovige omgeving. “Je hebt gemeente Ede en Ede stad. In de buitengebieden reageren ze soms nogal treurig, maar dat gebeurt hier vrijwel niet. Het is wel een exclusieve gemeenschap, in tegenstelling tot wat ze zelf weleens zeggen.”

Binnen Astrant merken ze ook niet dat het spaak loopt wat betreft geloof. “We hebben hier weleens christelijke festivals gehost. Geen worship-shit, want dat hoeven we hier niet, maar wel bandavonden met positieve boodschap. Laat mensen gewoon zijn wie ze zijn en toon respect voor elkaar. Helaas deelt de christelijke gemeenschap die boodschap niet altijd voor activiteiten die hier plaatsvinden.”

Toekomstplannen

Astrant wil er nog een zaal bij voor vierhonderd man. “Nederlandse bands komen niet naar een zaal voor honderdvijftig man. Vierhonderd is al wat meer, dan begint het echt een poppodium te worden. Daarom zouden wij wel wat commerciëler willen boeken, dat er echt popmuziek is die mensen herkennen van de radio. Dat is nu niet het geval.”

Er wordt onderzoek gedaan naar het bouwen van de nieuwe ruimte. Het kan veel kanten op, maar de gemeente moet besluiten hoe ze het aanpakken. “Ons lijkt onderkelderen het beste. Zo veroorzaken we geen overlast.”

--

--