Peter Kranenburg.

“Mensen zijn niet gelijk, maar wel gelijkwaardig.” Fractievoorzitter Peter Kranenburg van het CDA

Jean Hoogerwerf
Redactie J1D
Published in
3 min readMar 18, 2021

--

DOORN — Peter Kranenburg is fractievoorzitter van het CDA in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Hij vertelt over zijn dagelijks leven, zijn rol als fractievoorzitter en de aankomende Tweede-Kamer verkiezingen. Hij vertelt ook wie volgens hem de grootste tegenstander is voor het CDA.

Door Jean-André Hoogerwerf

Wie is Peter?

P. Kranenburg is 52 jaar oud en geboren en getogen in Doorn. Toen Peter klaar was met zijn opleiding op het Revius Lyceum verhuisde hij naar Rotterdam. Later keert hij terug, omdat hij zijn geboorteplaats miste en Doorn is een prachtig natuurgebied. Samen met zijn vrouw maakt hij zijn dag door in een prachtig huis.

In 1989 heeft Peter zich aangemeld als lid bij het CDA. In 2014 is hem gevraagd om bij de gemeenteraad zitting te nemen en dat accepteerde hij maar al te graag. In de ochtend en middag heeft hij zijn handen vol aan zijn bedrijf en in de avond neemt hij deel aan politieke vergaderingen.

Carrière

Peter is Managing Director bij C&G Career Services en hij werkt al sinds 1995 voor dit bedrijf. Zijn bedrijf specialiseert zich in het coachen van mensen. Hij helpt ze met het vinden van een nieuwe baan en/of om hun carrières te ontwikkelen, zowel in binnen- als buitenland.

De vormgeving van zijn werk is het afgelopen jaar erg veranderd. Voorheen werkte hij 3 dagen in de week thuis en moest hij de andere dagen vooral naar kantoor om zijn cliënten te zien. Sinds de corona crisis werkt Peter voornamelijk thuis en achter de computer. Hij geeft onder andere workshops, zo kan hij groepen van bijvoorbeeld 10 mensen tegelijk helpen.

Normen en waarden

Het CDA is volgens Peter “een partij van de samenleving.” Het is een rechtse partij die minder macht en verantwoordelijkheid wil bij de overheid en meer bij de samenleving. Ze willen dat er minder obstakels zijn voor mensen en bedrijven om hun eigen keuzes te kunnen maken.

“Je gaat met respect met elkaar om. Mensen zijn niet gelijk, maar wel gelijkwaardig.” Het belangrijkste uitgangspunt van Peter zijn de normen en waarden. Het CDA heeft vier fundamenten: rentmeesterschap, solidariteit, gespreide verantwoordelijkheid en publieke gerechtigheid.

De verkiezingen

Er zijn zorgen binnen het CDA over de vergrijzing van de mensen die op het CDA stemmen. Dat is 20 jaar geleden ook gezegd, maar dat speelt nu nog steeds. De reden hiervoor is misschien, omdat het CDA zich moeilijk kan profileren. Ze zijn een partij voor de samenleving, maar voor sommige mensen zal dit te vaag en is uitleg nodig. De VVD kan zich beter profileren, omdat zij een ondernemerspartij is die voor de handhaving, politie en kleine overheid is. Linkse partijen staan voor meer belasting, meer overheid en meer regels.

De grootste ‘tegenstander’ van het CDA is, volgens Peter, “de Partij van de Dieren.” Vooral omdat het CDA een achtergrond heeft in de agrarische sector. De Partij van de Dieren is op dat gebied het tegenovergestelde van het CDA. Zij willen vooral dat alles biologisch geproduceerd wordt en het CDA wil meer vrijheid aan de boeren geven om hun eigen verantwoordelijkheid te nemen. Dat zorgt voor botsende idealen in de Tweede-Kamer.

Peter heeft een goed gevoel over de komende Tweede-Kamer verkiezing. Hij is blij met Wopke Hoekstra en Pieter Omtzigt en denkt dat zij veel zetels gaan binnenhalen.

--

--