Wel politiek actief, maar niet betrokken
Kootwijkerbroek De mensen in Kootwijkerbroek zijn erg politiek actief. Uit cijfers van de Volkskrant blijkt dat de opkomst bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen ruim 70% was. De Kootwijkerbroekers zelf zijn echter niet te vinden op de kieslijst. Hoe komt dat?
Als je ziet dat er zoveel mensen komen stemmen, kun je bedenken dat ze wel een mening over de politiek hebben. Waarom laten ze deze niet horen? Volgens Jaap van den Top (ChristenUnie) is het antwoord simpel. De meeste mensen hebben helemaal geen tijd voor politiek. “Mensen zijn druk met hun baan en hun gezin. Politiek is niet iets wat je er gewoon bij kan doen, daar gaat veel tijd in zitten.”
Ook het hebben van een sterke mening in de politiek is volgens Jaap niet altijd de beste eigenschap. “Met alleen een eigen, sterke mening kun je geen politiek bedrijven. Je moet ook samen met anderen tot een oplossing zien te komen.” Dat er veel mensen stemmen, zegt niet direct dat ze politiek betrokken zijn. Veel mensen zijn dat zelfs helemaal niet. ”De Kootwijkerbroekers gaan trouw naar de stembureaus, maar verdiepen zich niet of nauwelijks in de verschillende partijen”, aldus Jaap.
Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 stemde 56% van de stemmers in Kootwijkerbroek op de SGP. Volgens Jaap komt dat doordat de SGP een trouwe achterban heeft en de mensen er een veilig gevoel bij hebben. In zekere zin is in Kootwijkerbroek te spreken van een zuil: veel mensen gaan naar dezelfde kerk, dezelfde school en stemmen dus ook op dezelfde partij, de SGP. Als dit niet een reden is om op de SGP te stemmen, kan het zijn dat er op de SGP wordt gestemd omdat de ouders het ook doen.
Er wordt gehoopt op wederom een grote opkomst bij de Tweede Kamerverkiezingen dit jaar. De verwachting is dat de SGP de grote winnaar wordt in Kootwijkerbroek.