“De kwetsbaarste kinderen en hun ouders zijn de dupe van dit falende stelsel”

Roos Veling
Redactie J2D-A
Published in
3 min readSep 23, 2021
Huidige gezin in Bij De Bron https://www.gezinshuisbijdebron.com/

Hallo! Wij zijn Nathalie Giorgio, Nora Nuis, Roos Veling, Jeroen Elzer, Thom van de Loosdrecht en Ties Otten. Wij studeren Journalistiek aan de Christelijke Hogeschool te Ede. Wij zijn allemaal net begonnen aan ons tweede jaar en in het eerste halfjaar van jaar twee houden wij ons bezig met een onderzoek. Wij gaan met de hulp van vierdejaars Social Work studente Marleen de Jager onderzoek doen naar gezinshuizen in Nederland en in het bijzonder naar gezinshuis Bij de Bron in De Glind. Dit is tevens ook de plek waar Marleen haar stage van vorig jaar heeft doorlopen en haar stage dit jaar weer gaat doen.

Gezinshuizen zijn een vorm van zorg voor jeugd die valt onder de Jeugdwet of Wet Langdurige Zorg. Het is een kleinschalige woonvorm waar één of meerdere jeugdigen (meestal 3 tot 6) tussen de 0 en 24 jaar opgenomen worden in het eigen gezin van de gezinshuisouder(s). In het gezinshuis bieden gezinshuisouder(s) — op een professionele wijze — 24 uur per dag, 7 dagen in de week verzorging, opvoeding en begeleiding aan de jeugdigen. Minimaal één van de beide ouders ontvangt een salaris of vergoeding voor zijn/haar werk als gezinshuisouder. (https://www.gezinspiratieplein.nl/index.php/weten/lezen-weten/lijst-met-alle-publicaties/116-factsheet-gezinshuizen-2018/file)

In Nederland waren er in 2018 937 gezinshuizen met daarin 3113 inhuisgeplaatste kinderen en jongeren. Ten opzichte van 2016 waren dat 20% meer inhuisgeplaatste jeugdigen en 22,6% meer gezinshuizen.

Op basis van de gegevens wonen er gemiddeld ‘4,1’ jeugdigen in een gezinshuis. Het grootste deel van de gezinshuizen bevindt zich in de provincie Gelderland (242 gezinshuizen) en het laagste aantal in de provincie Zeeland (12 gezinshuizen).

Het nieuws staat er vol mee: wachtlijsten in de jeugdzorg.

De wachtlijsten in de jeugdzorg zijn op dit moment opgelopen tot tien maanden. Vervolgens sluiten er ook nog instellingen, zoals bijvoorbeeld de Hoenderloo groep. Tientallen jongeren zijn de dupe van sluiting De Hoenderloo Groep, beloofde ‘passende vervolgplek’ is er niet gekomen.

Lang niet alle jongeren van De Hoenderloo Groep zijn goed terechtgekomen. Zorginstelling Pluryn en minister De Jonge beloofden een ‘passende en duurzame’ vervolgplek voor ieder kind, maar volgens ouders van de jongeren is dit verre van de werkelijkheid. De Hoenderloo Groep is een instelling voor jeugdzorg en onderwijs die een tijdelijk thuis biedt aan ongeveer tweehonderd jongeren met complexe (gedrags)problemen, die om diverse redenen niet meer thuis kunnen wonen. In 2011 vond een fusie plaats tussen Stichting Pluryn en De Hoenderloo Groep.

De Glind

Jeugddorp de Glind is ook een instelling van Pluryn. Jeugddorp De Glind is een gewoon dorp in de buurt van Barneveld. Hier groeien kinderen op die uit huis geplaatst zijn. Het dorp heeft alles wat je als jongere nodig hebt. Je kunt er wonen in een gezinshuis of kleinschalige behandelvoorziening, naar school gaan en een leerwerktraject volgen.

Ons onderzoek is gericht op welke trauma’s hebben de kinderen die in het gezinshuis wonen opgelopen. Wij willen dit onderzoek doen omdat dit onderwerp onderbelicht is.

Het gezinshuis is voor de kinderen van groot belang. De druk in de jeugdzorg door de sluiting van de Hoenderloo groep en de lange wachtlijsten kunnen voor nog meer trauma’s zorgen. En door deze lange wachtrijen duurt het dan ook veel te lang dat deze trauma’s met professionele hulp kunnen worden verwerkt.

“De kwetsbaarste kinderen en hun ouders zijn de dupe van dit falende stelsel, dat is ingericht op wantrouwen in plaats van vertrouwen. Risico’s worden niet geaccepteerd en professionals mogen niet twijfelen.” (Astrid Rotering en Arina Kruithof voor de Volkskrant)

Hieruit blijkt alleen al hoe urgent de situatie is. Omdat dit onderwerp zo dringend aangepakt moet worden, willen wij onderzoek doen naar hoe het er binnen deze wereld aan toe gaat. Wij hopen en verwachten een beeld te krijgen van verschillende soorten trauma’s en achtergronden die hier spelen en hoe de begeleiding hiervoor is.

Hiervoor hebben wij natuurlijk wel mensen nodig die ons hierbij kunnen helpen. Denk aan een medewerker van bijvoorbeeld de Jeugdzorg, een begeleider van uit huis geplaatste kinderen of iemand die zelf uit huis geplaatst is. Contact met ons kan uiteraard ook anoniem. Dus ken of ben jij de persoon die wij zoeken. Schroom niet om contact met ons op te nemen!

--

--