Instagrams okrönta matdrottning

Instagram svämmar över med bilder på mat. Ett av Sveriges största matkonton drivs av Rebecca Brage, en tvättäkta matnörd. Magasin Nörd träffar Rebecca på en sen frukost på Södermalm.

Rebecca Brage är inte den arketypiska introverta nörden med stora glasögon och tandställning. Man skulle kunna påstå att hon är den direkta motsatsen. Hon är väldigt lättintervjuad och hennes svar är impulsiva och insiktsfulla. Något som hon däremot har gemensamt med den typiska nörden är ett otroligt insnöat intresse, i Rebeccas fall handlar det om mat.

Från reklamare till att bli en av Sveriges största matentusiast. Under 12 år har Rebecca varit en flitig besökare på Stockholms restauranger. I april 2014 bestämde hon sig för att börja dela med sig av sina tips och startade Stockholmfood på Instagram. Hon blev snabbt en av Stockholms största restaurangbloggare och profil.

– Jag har en konstant tanke på mat. Alltså verkligen hela tiden. När jag äter så kollar jag i mat-tidningar, när jag har ätit så tänker jag på vad jag ska äta nästa mål. När jag reser så tänker jag på vilka ställen som har bra mat. Jag tycker ju att det är fantastiskt med mat, det är min stora passion i livet, men jag måste ta in lite andra saker också. Jag tror jag har hittat lyckan i mat, på gott och ont, säger hon.

Rebecca kollar inte ens på menyn när servitrisen kommer fram till vårat bord. Hon vet exakt vad hon ska ha. En omelett med ost. Doften av nybryggt kaffe sprider sig inne i den charmiga och ljusa lokalen. Det är just i dessa atmosfärer som Rebecca trivs som bäst.

I den ocean av matkonton på Instagram har Rebecca lyckats fånga mångas intresse. I skrivande stund har Rebecca 40.000 följare och hennes resa mot tungviktarstatus på sociala medier började med en uppmaning från hennes dåvarande pojkvän.

– Det började med att jag jobbade i mediebranschen och var ute på mycket lunchmöten. Jag slutade röka för tre år sedan och började i och med det att rikta fokus åt mat. Min dåvarande pojkvän sa att jag inte bara kan prata om mat, så då tog jag en promenad runt Söder och tänkte på att jag ville kolla om namnet Stockholm food fanns på instagram så jag kunde börja dela tips.

Efter några månader av slentrianmässig hantering av sitt matkonto började Rebecca till slut hitta den nuvarande formen på sitt konto och hennes följarantal ökade stadigt. En matblogg på Dagens Nyheters filial “Allt om Stockholm” följde strax efter och i det forumet stannade hon i två år. Förra året fick Rebecca chansen att börja blogga på respekterade “Allt om mat” och kände att det passade henne bättre.

Rebeccas omelett kommer in och avbryter intervjun för en stund. Hennes ögon lyser och hon är snabb upp med kameran.

– Det är sällan jag äter varm mat, då den hinner bli ljummen innan jag har fotat klart, säger hon och ler.

Rebecca tar säkert ett 15-tal bilder på den nygräddade ostomeletten. Hon ser verkligen lycklig ut. Vi börjar prata om nörderiet kring mat och hur trenden har växt under de senaste åren.

– Alla har nog sitt sätt att nörda ner sig på. Det kanske bara är jag som upplever det, men det känns som om hela matbilden har förändrats under de senaste åren, också i och med sociala medier. Nu är mat lite mer av en konstform och det blir ett sätt för folk att visa sig.

Vad är mat för dig idag?

– Jag blir alltid berörd av en god tallrik mat. Det är inte svårare än så, säger Rebecca som växte upp med starka matminnen från föräldrarnas kök. För Rebecca har matintresset alltid funnits där och hon blev tidigt inspirerad av kopplingen mellan hälsa och mat, något som hon lägger stor vikt vid på hennes instagramkonto.

– Mat för mig är att fungera, lycka, hålla sig frisk, leva länge, trevliga möten.

Det är allt helt enkelt.

Rebecca fortsätter berätta om att hon brinner mycket för närproducerat och ekologiskt.

Det kanske är svårt att ha en nisch som foodie, då de flesta skriver om nästan samma sak. Men Rebecca har fokuserat på att inte skriva så mycket om kött. Hennes vision är att göra Stockholm lite grönare.

– Jag skriver mycket om sallader. Jag skriver nog mest om sallader av alla foodies för att jag älskar det. Jag har lärt mig så mycket under denna resa. Förut var det tomat som tomat, men nu kan jag verkligen känna skillnad på tomater som är odlade i olika länder.

Rebeccas bild från vårt möte. Taget från kontot STOCKHOLMFOOD på instagram.

Rebecca sitter tyst ett tag. Inte så att det blir obekvämt, men hon verkar tänka mycket. Plötsligt sträcker hon upp fingret i vädret och säger “åh, en sak till”. Hon skrattar till och säger att ibland så kommer hon på sig själv att hon inte har tänkt på mat under de senaste två timmarna.

– Det är underligt när jag kommer på det, men det kanske bara är en positiv sak att jag inte tänker på mat hela tiden.

Att ha hittat en sådan stark passion för något som Rebecca har gjort ser man inte varje dag. Hur hon beskriver sin exaltation när hon hittar ett matställe som jobbar mycket med ekologiska röror och fräscha grönsaker är ren magi. Hon hittar till maten vid alla känslor.

– När jag är ledsen brukar jag gå till Paradiset. Där kollar jag på människor, handlar lite och läser på innehållsförteckningar. Sen mår jag bra igen.

Theo Bylund Fahlén & Emelie Kellerth

Rebeccas restaurangfavoriter i Stockholm

Theo Bylund Fahlén & Emelie Kellerth

Show your support

Clapping shows how much you appreciated Nörd Nördsson’s story.