Binaların Yedek Enerji Gücü: Jeneratör Operasyonları

Reengen
reengen
Published in
2 min readMay 9, 2017

Binalarda operasyonların sağlıklı sürmesi açısından enerjinin sürekliliği şarttır. Bu açıdan bina teknik ekibinin üzerinde önemle durması gereken konulardan biri de jeneratör yönetimidir. Belli aralıklarla yapılan jeneratörler bakım ve kontrollerinde yakıt, yağ ve akü seviyesi gibi bazı temel değerler hakkında fikir edinilebilir. Bunun yanında, operasyon sırasında ortaya çıkan anormal çalışmaları tespit edip müdahale etmek bir bakım çalışmasından fazlasını, anlık jeneratör takibini gerektirmektedir. Anlık tespit edilip zamanında müdahale edilmeyen aksaklıklar teknik ve mali açıdan ciddi kayıplara sebep olabilir. Bu çalışmamızda Reengen Enerji IoT Platformu aracılığıyla tespit edilen anormal jeneratör operasyonuna değineceğiz.

4 Nisan 2017 tarihinde, saat 09.08’de, Reengen Enerji IoT Platformu üzerinden izlenen bir banka şubesinde, jeneratörün şebeke girişlerinde bir anormallik yaşandığına dair alarm mail’i müşterinin ilgili teknik ekibine ve Reengen teknik ekibine platformca gönderilmiştir.

Şekil 1. Platformca gönderilen alarm mail’i

Hemen sonrasında ilgili şubenin platform hesabına erişilerek jeneratörden gelen değerler incelenmiştir. Elektrik kesintisi olmadığı halde, jeneratöre gelen R ve T fazlarından okunan faz gerilimlerinin sıfır olduğu görülmüştür.

Grafik 1. Fazlardaki gerilimin sıfırlandığı an
Grafik 2. Jeneratörün çalıştığı süredeki enerji üretimi

Kullanıcı tarafından sahada yapılan kontroller sonrası, sorunun jeneratör özelinde olmadığı, jeneratörün bulunduğu lokasyondaki elektrik hattına ait üç fazdan ikisinde yaşanan kesintiden kaynaklandığı görülmüştür. Fazlardaki çökmeye bağlı olarak jeneratör, üç fazın ortalamasının anormal değerlere düştüğü bilgisini almış, devreye girmiştir. Her ne kadar fazlardan biri hala devrede olsa da jeneratör, tüm besleme yükünü üzerine almış ve enerjinin kesintisiz olarak üç faz şeklinde şubeye verilmesini sağlamıştır. Durum bölgedeki elektrik dağıtım firmasına bildirilmiş ve süreç takip edilip düzelttirilmiştir. Saat 10.14’te fazlar dengeye oturmuştur.

Grafik 3. Fazlardaki problem giderildikten sonra gerilim değerleri

Bu durum zamanında tespit edilip müdahale edilmeseydi, aynı binada problemli fazlardan beslenen tek fazlı cihazların çalıştırılamaması ya da arıza vermesi, sadece çalışan fazdan beslenen cihazların çalıştırılabilmesi gibi son kullanıcı açısından ilginç karşılanabilecek durumlar yaşanabilirdi. Ek olarak, aynı binada, üç fazla beslenmesi gereken cihazların faz çökmelerinden kaynaklı faz dengesizliği dolayısıyla arızalanması da ihtimaller dâhilindedir. Arıza kaynaklı maddi kayıplar yanında, jeneratörün sürekli devrede olmasından kaynaklı yakıt, yağ ve benzeri operasyon maliyetleri de bir yük getirecektir.

Author: Alper ÖZ, Customer Success Manager at Reengen

--

--

Reengen
reengen

Energy IoT Platform is a PaaS Analytics Solution for Global Energy & Utilities Industry