Binalardaki Enerji Maliyetleri Yeni Teknolojilerle Nasıl Düşürülebilir?

Reengen
reengen
Published in
4 min readJan 2, 2018

Enerji tasarruf fırsatlarını keşfetmekten enerji verimliliği projeleri gerçekleştirmeye, bu konulardaki teşvikleri anlayıp teşviklere katılmaya kadar detaylı bir enerji yönetim stratejisi oluşturmak istiyorsanız yazıyı okumaya devam edin.

Aylık Hizmet Alımı (SaaS) Modeliyle Binalarda Enerji Yönetimini Nasıl Sağlarsınız?

Bina sahipleri ve tesis yöneticileri için bulut tabanlı teknolojilerle enerji maliyetlerinin düşürülmesindeki en önemli nokta, yeni nesil yatay IoT platformlarının doğru stratejiler kurgulamak için açık ve esnek bir kaynak olabilmesidir. Çünkü çoğu kuruluş için işletme giderlerini azaltmak genellikle fazla emek isteyen ve verimsiz bir süreçtir.

Yazılım ve IoT çözümleri, karlı enerji tasarrufu fırsatlarını açığa vurarak enerji yönetimindeki stratejik girişimlere güç verebilirler. Buna ek olarak, faydalı veri paylaşımı teknolojisi, tasarrufları değerlendirmek için kullanılabilir. Enerji denetimleri dijital, 7/24 ve uzaktan gerçekleştirilebilir. Bu teknolojilerin yönetim tarafından desteklenmesi ve satın alımıyla yatırımların geri dönüş performansı da artar.

1. Enerji Verimliliği Teşvik Programları

Daha çok yurt dışında yaygın ve popüler olan enerji verimliliği teşvik programları, tutarlı ve kalıcı bir enerji yönetiminin temellerini tam olarak oluşturmaz. Bu programlardan bazıları sabit indirimler sunarken, bazılarıysa elde edilen enerji tasarrufuna oranla indirim imkanları sunar.

Bu programlar herhangi bir zamanda kapatılabilir ve bekletilebilir. Bu durum planlama sürecini zorlaştırabilir. Mevcut indirimleri toplamak fazlaca emek gerektirdiğinden, bir süre sonra enerji yöneticileri ya da tesis yöneticileri bu süreci takip etmekten vazgeçer.

2. Enerji Yönetimi

Her noktadan veri toplayan, veri analizleriyle anlamlandıran ve bunları tek platformda sunan teknolojiler mevcuttur. Enerji performans bilgileri, fatura maliyetleri, ekipman arızaları ve tüketim tahminleri sunabilen platformlar, enerji yönetimi için karar destek mekanizması görevi görür. Bu enerji yönetimi platformları, tesis yöneticilerinin enerji harcamalarını yönetmesine, enerji satın alımlarını doğru şekilde gerçekleştirmesine ve tesis yönetim operasyonlarını optimize etmesine yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Platformlar, raporlama, kıyaslama, anormallik teşhisi, kestirimci bakım ve enerji verimliliği hizmetleri de sunar.

3. Teknolojiyle Veri Paylaşımı

Enerji tüketimini manuel olarak izlemek fazla zaman alan ve operasyonel olarak verimsiz bir eylemdir. Sağlanan faydaların karşılığını görememek, enerjiyi doğru yönetememek anlamına gelir. Bir tesisin alt kırılım noktalarının enerji tüketimi ölçülmeden tesis yöneticilerinin bu verilere ulaşması ve topyekün enerji performansını anlamlandırması oldukça zordur. Bu durumda enerji tüketimi ölçülen toplam alanın yüzdesiyle ilişkilendirilir. Bu varsayım çalışma saatleri, enerji tüketen sistemlerin verimliliği, alan kullanımı gibi parametreleri hesaba katmadığı için doğru değildir. Enerji yönetimini doğru gerçekleştirebilmek için verilere ulaşmak ve analizini yapabilmek önemli bir faktördür.

Yapılan veri analizleri sayesinde veri paylaşımını artırarak, bina sahipleri veya tesis yöneticileri, kendi binalarını benzer özelliklere sahip binalarla kıyaslamalar yaparak operasyonel verimliliğini ve enerji tüketim performansını etkili bir şekilde ölçebilir.

Bu sayede, enerji verimliliğindeki boşlukları görmek ve stratejik kararlar almak kolaylaşırken, enerji yönetimi platformlarının ve enerji verimliliği teşvik programlarının sağladığı faydalar kolayca tespit edilebilir.

4. Enerji Denetimleri

Enerji denetimleri, akıllı sayaçlardan toplanan veriler, enerji yönetim sistemleri, teşvik sağlayıcı platformlar gibi teknolojiye bağlı sistemler ile gerçekleştirilmez. Aksine bu denetimler, denetçilerin tecrübelerinden yararlanılarak, denetim sonuçlarının doğruluğunu sağlamak için tesis personeli tarafından sağlanan manuel veri toplama işlemlerinden oluşur.

Tesis yöneticileri, ekipmanların ertelenmiş bakımlarını veya azalan ekipman ömrü gibi kritik noktaları bile görebildiği indirim programlarına entegre platformlarla, enerji yönetimini gerçekleştirebilirler. Bu sayede, enerji denetimine ihtiyaç duyulmadan doğru enerji yönetimi gerçekleştirilebilir.

5. Kullanıcı ve Üst Yönetim Desteği

Tesis yöneticileri, yatırımcıların ve paydaşların geri dönüşü görünür olmayan projelerde sermaye harcamalarını haklı kılmak için, enerji tasarruflarını ölçüp doğrulamalıdır. Fakat bu tasarrufları, bu alanda uzman olmayan paydaşlara kolayca aktarabilmek zor olabilir. Bu noktada teknoloji bu zorluğu çözmede yardımcı olabilir. Enerji tasarrufları büyük ölçüde davranış değişikliğine bağlıdır. Yatırımların sonuçlarını gösteren teknoloji platformları, paydaşların ilgisini çekebilir ve bu ideal sonuçlar, ölçeklenebilir etkileri yakalayabilmek için gerekli davranış değişikliğine yönlendirebilir.

Bu platformlar, gerçek zamanlı ve görsel olarak etkileyici performans sonuçlarının kamuya açıklanmasını sağlar; bu da gelecekte atılacak adımların önünün açılmasına ve daha fazla teşvik desteği almaya yardımcı olur. Paylaşılan hedefler işbirliğini teşvik ederek farkındalığın artırılmasını ve sağlam bir şirket kültürünün oluşmasını sağlar.

Tesis yöneticileri, bölümler ve ekipleri rekabete teşvik ederek, gerçek zamanlı olarak yapılan performans ölçümleriyle kurumsal sürdürülebilirlik eforlarını daha da ileriye götürebilir.

Tesis yöneticileri, yaygın olarak kullanılan yazılım ve nesnelerin interneti çözümlerinden faydalanarak, kaçınılmaz olarak görülen operasyonel verimsizliği önleyebilir. Yalnızca indirim programlarını hızla kullanmakla kalmaz, aynı zamanda enerji maliyetlerini düşürme girişimlerini geliştirerek en üst düzeye çıkarabilir.

Bu stratejik girişimlerin geliştirilmesi, veri paylaşımı ve çalışma koşullarındaki görünürlük ile etkinleştirilebilir. Yatırım harcamalarının gerekçelendirilmesi, denetimlere gerek kalmadan yapılabilir. Ayrıca, gerçek zamanlı, görsel olarak etkileyici ekranlar, paylaşılan hedeflerin etrafında katılımı teşvik edebilir, performansı artırabilir ve ilk tahminlerin çok ötesine geçebilen sonuçlara ulaşabilir.

Author: Gizem Erdem, Marketing Specialist at Reengen

--

--

Reengen
reengen

Energy IoT Platform is a PaaS Analytics Solution for Global Energy & Utilities Industry