Binalardaki Kritik Cihazlarda Operasyonel Verimlilik
Bir bankanın şubesinden jeneratörün devreye girdiğine dair mail bildirimi geldikten sonra şube takibe alınmıştır. Normal şartlarda, bölgede yaşanan elektrik kesintileri kısa sürelidir. Dolayısıyla beklenti, kısa süre içerisinde kesintinin sona erip, jeneratörün devreden çıkması ve şubenin şebekeden beslenmesidir. Ancak süreç öyle işlememiştir.
Gelen bildirimin akabinde jeneratör gün boyunca çalışmaya devam etmiştir ve bu çalışma Reengen Enerji IoT Platformu tarafından yollanan günlük bildirime yansımıştır.
Şekil 2’de görüldüğü üzere jeneratör 22 Mayıs tarihinde 9 saat 44 dakika çalışmıştır. Aynı şekilde 23 Mayıs tarihinde de çalışmaya devam etmiştir. Bu sürenin anormal bir çalışma süresi olduğunu fark eden Reengen Teknik Ekibi, platformdan otomatik gönderilen mail ve SMS bildirimleri yanında, banka teknik ekibini arayarak da durumu bildirmiştir.
Saha ekibince sahada yapılan kontroller sonrası tespit edilen problem; şubede bulunan bir cihazın arızası sebebiyle, güvenlik amaçlı, koruma şalterleri açık konuma gelmiş. Şalterlerden akım okuyamayan jeneratör, bu durumu elektrik kesintisi olarak algılamış ve devreye girmiştir. Konum olarak ses ve gürültü kirliliğini önlemek adına gözden uzak bir yere konumlandırıldığından bu çalışma durumu şube çalışanlarınca fark edilmemiştir. Ekip, şalterleri kapalı konuma getirip jeneratörü devre dışı bırakılmış ve şube normal şekilde şebekeden beslenmeye başlamıştır(Şekil 3).
Şekil 4’te görülebileceği üzere jeneratör aslında olmayan bir kesinti durumundan ötürü, yanlış gelen bildirimle, 21 saat aralıksız çalışmış ve 88,6kWh enerji üretmiştir.
Bu vakadan da görülebileceği üzere, enerjinin izlenmesi ve verilerinin analiz edilmesi sadece tasarruf açısından değil, cihazların sağlığı ve operasyonel verimlilik açısından önemlidir. Jeneratörler gibi kazan daireleri, elektrik panoları, UPS’ler de genellikle bodrum katlarında, pano odalarında veya çatılarda, göz önünde olmayacak şekilde konumlandırılırlar. Bu gibi anormallikleri tespit edip müdahale etmek için teknik ekibin bu önemli donanımları sürekli gözaltında tutması ve sık kontrol etmesi gerekmektedir. Bir işletme için teknik elemanını sırf cihazlar göz kontrolüyle takip etmesi için ayırmak, çok makul bir yöntem değildir. Ayrıca bu yöntem, cihazların izlenme aralığının ve verinin alınması süresinin çok net olamayacağı gerekçesiyle ne yazık ki çok verimli olmamaktadır. Bunun alternatifi ise bu önemli donanımları uzaktan izleyip, verileri analiz edip, anormallik durumlarında alarm verebilecek güçlü yetkinlikleri olan bir platformu kullanmak. Reengen Enerji IoT Platformu bu imkânı güçlü bir analiz ve alarm kurgusu alt yapısıyla birlikte sunmaktadır.