Covid-19 Salgınında İşletmelerdeki Enerji Kullanım Dönüşümü

Reengen
reengen
Published in
3 min readApr 2, 2020

Global çapta bir süredir devam eden Koronovirüs (COVID-19) salgını sebebiyle farklı sektörlerden birçok işletme operasyonlarını durdurma veya kısma kararı aldı. Bu durum tesislerde ve şebekede elektrik tüketimlerine de yansımış durumda.

Perakende Sektöründe operasyon büyük ölçüde durdu. Genel merkez çalışanları evden çalışma alternatiflerini kullanırken, mağazaları ise geçici bir süre için kapatma kararı aldılar. Aynı firmalar e-ticaret satışlarını şimdilik çalışma saatlerini daraltarak sürdürmekte.

Bankacılık alanında ise, aynı şekilde, genel merkez çalışanları evden çalışmaya yönelirken; şubeler, şimdilik, çalışma saatlerini azaltarak, operasyonlarını sürdürüyor.

Reengen olarak, biz de bu kararların alınmasının ardından portföyümüzde bulunan 7000’in üzerindeki tesis üzerinden, şimdiye kadar geçen zamanda tüketim miktarındaki değişimi, anormal tüketimleri, kullanım alışkanlıklarını inceledik.

Enerji Yoğunluk Haritası

Aşağıda, portföyümüzde bulunan tesislerin, Mart 2020 içerisinde gerçekleştirdikleri tüketimi gün ve saat bazında incelediğimiz enerji yoğunluğu haritasını paylaşıyoruz.

Kısaca belirtecek olursak, Kırmızı renkle gösterilen alanlar yüksek tüketimi, Yeşil renkle gösterilen alanlar düşük tüketimi, aradaki renkler de en yüksek ve en düşük tüketim arasındaki değerleri ifade etmektedir.

1. Bölge 19 Mart 2020 Öncesi Mesai Dışı tüketimleri göstermektedir. 1.Bölge, Turuncu ve Yeşil renklerin yoğun olduğu gece çalışmalarının, rutin temizlik ve operasyonel hazırlıkların yapıldığı zaman aralığıdır.

2. Bölge 19 Mart 2020 Öncesi Mesai İçi tüketimleri göstermektedir. 2. Bölge, Kırmızı rengin çok yoğun olduğu, en yüksek tüketimin gerçekleştiği, tesislerin kullanıma açık olduğu, mesai içi diyebileceğimiz, zaman aralığıdır.

3. Bölge 19 Mart 2020 Sonrası Mesai Dışı tüketimleri göstermektedir. Şirketler tesislerin çoğunu operasyonunu askıya aldıktan sonra minimum mesai dışı tüketimlerini gerçekleştirmişlerdir. 1.Bölge’ye göre Yeşil renk yoğunluğunun arttığı grafikte net olarak görülmektedir.

4. Bölge 19 Mart 2020 Sonrası Mesai İçi tüketimleri göstermektedir. 4.Bölge’de gerçekleşen tüketim, E-Ticaret üzerinden satılan ürünlerin dağıtımı için açık olan mağazalardan dolayıdır. Turuncu rengin yoğun olduğu kısım mağazaların ne kadar süre açık kaldıkları, ne kadar elektrik tüketimi yaptığı konusunda bilgi vermektedir. 4. Bölge’yi incelediğimizde 17.00’da tüketimin azalarak Yeşil yoğunluğunun arttığını ve mesai dışı tüketimlere yaklaştığını görebiliyoruz. 19 Mart 2020 öncesine göre mesai saatlerinin değiştiğini de yine aşağıdaki grafik üzerinden görebilmekteyiz.

Enerji Yoğunluğu Haritası

Tüketimlerdeki bu değişimlere daha detaylı bakabilmek adına bazı oranlar paylaşmak isteriz.

Toplam Tüketimlerde Değişim:

Değişen operasyonlar enerji tüketiminde de değişikliklere sebep olmuştur. İşletmelerin mesai içi tüketimleri %89 oranında azalmıştır. Mesai dışı tüketimlerde ise yine %67 gibi ciddi miktarda bir düşüş yaşanmıştır. Mesai dışındaki düşüşün nedenleri olarak mesai içi operasyona hazırlık süresinin azalmış olması, temizlik, tadilat ve yapılan gece çalışmalarının askıya alınması gösterilebilir.

Mesai Dışı Minimum Tüketim İncelemesi:

Çok şubeli yapılarda rastlanan problemlerden biri şube içerisinde çalışan veya müşterinin olmadığı saatlerde ihtiyaç duyulmayan sistemlerin açık unutulmasıdır. İçinde bulunduğumuz durum, operasyonlarını belirli bir süre için askıya alan tesisler için tüketilebilecek minimum tüketimi görmemiz açısından kayda değer veriler sunmuştur.

Aşağıda 19 Mart 2020 öncesi ve sonrası mağazaların mesai dışında harcadıkları saatlik enerji tüketiminde %43 bir düşüş olduğu görülmektedir. Günlük mesai dışı minimum tüketimler kıyaslandığında ise %51’lik bir düşüş olduğu görülmektedir. Bu veriler doğrultusunda tesislerde yapılabilecekler belirlenmiş ve müşterilerimize bildirilmiştir.

Bu oranlar, özellikle mesai saatleri dışındaki keskin düşüş, normal zamanlar içerisinde tesislerde ne yazık ki fuzuli olarak çokça enerji tüketildiğini göstermektedir.

Bu derece keskin düşüşleri sağlayabilmek, için olası felaket senaryolarını beklemek; bize sonraki felaket senaryolarından birinin şüphesiz ki enerji kıtlığı veya yokluğu olacağı konusunda ipuçları vermektedir. Bunu engellemek şimdilik enerjinin korunumu ve kontrollü tüketimi ile mümkün görünüyor.

Author: Talha YILDIZ, Customer Success Manager at Reengen

--

--

Reengen
reengen

Energy IoT Platform is a PaaS Analytics Solution for Global Energy & Utilities Industry