Enerji IoT Platformu ile Doğru Tarifeyi Seçin!

Reengen
reengen
Published in
3 min readJun 29, 2018

Enerji IoT Platformu ile enerji kullanım alışkanlıklarınızı öğrenerek işletmeniz için önemli kazançlar sağlayabilirsiniz. Türkiye’deki bir otel grubu bünyesinde bulunan 12 otele, toplamda ise 65 noktaya gerekli ölçüm ve haberleşme alt yapısı kurulmuş, ardından Enerji IoT Platformu entegrasyonu yapılarak enerjisini gerçek zamanlı izleyip yönetme imkanına kavuşmuştur. Bu yazıda, otel grubunun Enerji IoT Platformu üzerinden elde ettiği çıkarımlarla yaptığı hamlelerden olan elektrik tarifesini değiştirmesine ve buna bağlı sağladığı kazanca değineceğiz.

Tarifeler: Tek Terimli ve Çift Terimli Tarife Nedir?

Tek terimli tarife, tüketilen elektrik enerjisi için kilowattsaat (kWh) miktarı üzerinden bedel alma esasına dayalı tarife sınıfıdır. Çift Terimli Tarife ise tüketilen elektrik enerjisi (kWh) üzerinden alınan bedele ek olarak sözleşme gücü karşılığı kilowatt (kW) miktarı üzerinden de bedel alma esasına dayalı tarife sınıfıdır.

Bu iki tarife arasında faturanızı etkileyen en önemli farklardan biri Dağıtım Bedeli birim fiyatıdır. Çift Terimli Tarife’nin avantajı, birim fiyatının Tek Terimli Tarife’ye göre az olmasıdır.

Çift Terimli Tarife’yi hangi durumda tercih edeceğim?

Elektrik enerjisini kullanım miktarınız ve kullanım alışkanlıklarınız bu noktada belirleyici olacaktır. Çift Terimli Tarife’ye geçiş senaryosunda hesaba katılması gereken en önemli husus sözleşme gücünün doğru belirlenmesidir. Çünkü tüketilen elektrik enerjisine ek, sözleşme gücü için de bir bedel alınmaktadır. Ayrıca sözleşme gücünün en fazla %10'u oranında güç aşımına izin verilmektedir. Aksi durumda Güç Aşım Bedeli ödenir.

Enerji IoT Platformu ile Fatura Yönetimi

  1. Enerji IoT Platformu ile uçtan uca izlenen otel grubunun kullanım alışkanlıkları ve demant değerleri takip edildi.
Enerji IoT Platformu Elektriksel Güç Grafiği

2.Fatura Yönetimi Modülü sayesinde mevcut tarife diğer ulusal tarifeler ile karşılaştırıldı. İşletmenin kullanım trendi oturduktan sonra yapılan incelemeyle Çift Terimli Tarife’nin daha kazançlı olduğu görüldü ve gerekli çalışma yapılarak işletme yetkililerine raporlandı.

Enerji IoT Platformu Fatura Modülü Tarife Kıyaslaması

3. Tarife değişikliği yapılan otellerin eski tarifesine göre kazancı Enerji IoT Platformu’ndan takip edildi.

Enerji IoT Platformu ile elde edilen tasarruf miktarı

4. 1 Mayıs itibariyle otel grubu bünyesinde bulunan 6 otel, Tek Terimli Tarife’den Çift Terimli Tarife’ye geçmiştir. Enerji IoT Platformu sayesinde faturasını yönetmeye başlayan otel grubunun tarife değişikliği yapılan tüm otellerdeki Mayıs ayı toplam kazancı 30.790 TL oldu.

Enerji izlemek sadece tasarruf ve arıza durumlarını tespit etmek için değil, enerji tüketimini ve tesis performansını yönetmek açısından da büyük önem arz eder. Bu örnekte de görüldüğü üzere, yönetmelikler dahilinde tarife değişikliği yapabilmek için de tesisin enerji kullanımı alışkanlıklarının bilinmesi ve yorumlanabilmesi gerekmektedir. Bu da ancak Enerji IoT Platformu gibi hem tesisi izleyebilecek hem yorum yapılmasına destek sunacak karar destek programlarıyla sağlanabilir.

Author: Talha YILDIZ, Customer Support Specialist at Reengen

--

--

Reengen
reengen

Energy IoT Platform is a PaaS Analytics Solution for Global Energy & Utilities Industry