Gözden Irak Ancak Ceza Bedelinden Değil:

Reengen
reengen
Published in
3 min readSep 19, 2017

KOMPANZASYON PANOLARI

Binalarda, özellikle sanayi tesislerinde reaktif enerjinin kontrolü hem enerji kalitesi hem yönetmelikler açısından önemli bir yükümlülüktür. Kompanzasyon durumlarına ve bir donanım olarak kompanzasyon panosuna odaklanmaya zaman ve çaba sarf etmek gerekir. Gün içinde, tesiste anlık olarak gelişen birçok problemin çözümüne yoğunlaşmak zorunda kalan bina teknik ekibi, sürekli kontrol altında tutulması gereken reaktif enerjinin takibi gibi standart konuları gözden kaçırabilir. Bu sebeple teknik ekibe hem zamandan kazandıracak hem vaka tespitinde kolaylık sağlayacak destekleyici teknolojiler kullanılabilir. Mesela kompanzasyon panosundaki devreye alma/devreden çıkarmaları Reaktif Güç Kontrol Röleleri ile gerçekleştirebiliriz. Ancak ne yazık ki bu da yeterli bir çözüm olmamaktadır. Zira rölenin efektif çalışabilmesi için panonun da düzgün çalışır halde olması gerekir. Bu durumda rölenin kondisyonu yanında panonun da durumunu kontrol edebileceğimiz bir yapıya ihtiyaç duyarız. Enerji IoT Platformu tam bu noktada konumlanmaktadır.

Kurulan ölçüm altyapısı sonrası anlık olarak izlenmeye başlanan ve ölçülen verileri log’layan Platform, ölçtüğü veriyi değerlendirerek anormallik durumlarını SMS, mail veya mobil uygulamasından bildirim olarak ilgili teknik ekibe yönlendirmektedir. Buna ek olarak, platformu düzenli olarak kullanıp kendi şahsi analizlerini yapan teknik yöneticiler de anormalliklere daha kısa sürede müdahale edebilmektedir. Bu doğrultuda bir Enerji IoT Platformu kullanıcısından gelen bir geribildirimi paylaşmak isteriz.

İşletmenin normal koşullarda kapasitif enerji trendi Grafik 1’deki gibidir.

Grafik 1. 1–14 Temmuz Kapasitif Enerji Trendi

Ancak 15 Temmuz sabahı platformu inceleyen teknik ekip sorumlusu Grafik 2’deki problemi fark eder. Yönetmelik gereğince bir tesisin reaktif cezaya girmesi için aylık limitleri aşmış olması gerekmektedir. Bir gece özelinde yaşanan bir problemmiş gibi görüldüğünden aylık limitleri etkilememiştir.

Grafik 2. 15 Temmuz gecesi yaşanan limit aşımı

Reengen Teknik Ekibi ile de iletişime geçen ve problemi Platform üzerinden takibe alan işletmenin teknik ekibi dört gün üst üste benzer aşımı görmüştür(Grafik 3). Sebebin araştırılıp müdahale edilme gerekliliği ortaya çıkmıştır. Problemin devam etmesi durumunda hem tesisin enerji kalitesini hem ceza limitlerini etkileyeceği aşikârdır.

Grafik 3. 15–19 Temmuz Arası Reaktif Limit Aşımı

Reengen Teknik Ekibi ile de yapılan değerlendirmeler sonrası;

- Reaktif enerji üreten bir cihazın açık unutulmuş olabileceği,

- Reaktif güç kontrol rölesinin arıza vermiş olabileceği,

- Kompanzasyon panosunda kontaktör veya kondansatör arızası yaşanmış olabileceği

ihtimalleri üzerinde durulmuştur. Tesiste gece anormal bir tüketim görülmediğinden açık cihaz olma ihtimali ortadan kalkmış oluyor. Geri kalan iki ihtimal için kompanzasyon panosu inceleniyor ve kontaktör yapışması probleminin yaşandığı görülüyor. Müdahale edilip kontaktör ve söz konusu kompanzasyon kademesi devreden çıkarılıyor. Sonucu olarak kapasitif enerji aşımı da önlenmiş oluyor.

Grafik 4. 19 Temmuz 2017 — Müdahale Sonrası Kapasitif Enerji Kullanımı

Panonun izlenmesi, toplanan verinin değerlendirilmesi ve kullanıcı tarafından kolay anlaşılabilecek bir yapıda sunulması sonucu olası bir enerji kalitesi arızası ve ceza önlenmiştir. Enerji IoT Platformu gibi, hem operasyonları rahatlatacak hem enerji konusunda bütüncül bir destek sunacak yapılar çağımızın ve saha ekiplerinin kaçınılmaz yardımcısı olacaktır. Aksi durumda her arızaya, tesisin her noktasına, her cihazına ayrı ayrı ulaşmak, kontrol etmek, bakım onarımını yapmak hem mali hem operasyonel külfet olarak işletmelerin önüne bir engel olarak çıkacaktır.

Author: Alper ÖZ, Customer Success Manager at Reengen

--

--

Reengen
reengen

Energy IoT Platform is a PaaS Analytics Solution for Global Energy & Utilities Industry