İklim Etkimizi Ölçmek için Teknolojiyi Nasıl Kullanırız?

Reengen
reengen
Published in
3 min readDec 8, 2021

İklim Krizi Taahhütleri

Küresel ölçekte, her seviyede, kurumlar, organizasyonlar, şehirler ve hükümetler, Kyoto Protokolü, Paris Anlaşması, COP Zirvelerinde ulusal ve uluslararası anlaşma ve sözleşmelere imzalar atıyor, taahhütler veriyor, hedefler sunuyor. Orada verilen net sıfır gibi hedeflere ulaşmak için kat edilmesi gereken önemli bir yolumuz var. Verilen sözlerin gerçekleştirilip gerçekleştirilmediğinin ise takip edilmesi ve raporlanması gerekiyor. Bunların takibi kolay değil ama mümkün!

Ölçümlemek, takip etmek, değerlendirmek, denetlemek ve bununla birlikte çevre maliyetlerinin hesaplanması, üzerine farklı teknolojilerin dahil edilmesi ile geleceğe dair tahminlenmesi ve değişen ölçeklerde simule edilmesi ve raporlanması için geliştirmeler yapıyoruz.

Bugün, küresel çapta, yeşil enerji dönüşümü ve karbon aksiyonları için farklı seviyelerde trilyon dolarlar boyutunda taahhütler ve teşvikler açıklanıyor. Organizasyonlarımızda, evlerimizde, kurumlarımızda, şehirlerimizde, pratik, kısa vadeli, somut değişiklikler yapmamız gerekiyor. Endüstriler ve pazar seviyelerinde büyük değişimler gözlemliyoruz, oyuncular çok hızlı dönüşüyor. Uluslararası rekabetin hızlanarak arttığı günümüzde, doğru strateji ve çevik adımlar ile ilerleyerek çevresel, toplumsal ve kurumsal sürdürülebilirliğimizi inovasyon boyutuyla düşünmemiz şart. Doğrudan ve dolaylı tüketimlerimizle, enerji, karbon, tedarik zinciri, toplam sahip olma maliyeti (gömülü karbon, karbon ayak izi, çevresel etkiler, gönüllü ve zorunlu takip sistemleri ile) doğru görebilmek, dönüştürebilmek, kararları buna göre almak gerekiyor.

İklim krizinde etkilerimizi görebilmek için teknolojiyi kullanabiliriz. Dünyaya sağladığımız fayda ve zararı doğru ölçüp anlamlandırmak ve doğru aksiyonları alabilmek mümkün. Kaynaklarımızı, hedeflerimizi, kararlarımızı seçerken finansal, toplumsal ve çevresel etkilerini görebilmek ve bunu anlamlandırmak, organizasyonlarımızı optimize etmek ve daha iyiye götürmeye yardımcı olacak.

Teknolojiyi Doğru Konumlandırmak

Tarihsel ölçekte baktığımızda, bazı teknolojiler ve uygulamalar problem üretiyor, yan etkileri bütün dünyayı ve ekosistemleri mahvediyor; öte yandan bazı teknolojiler ise problem çözüyor, hayat kurtarıyor ve insanlığın genel olarak bilincini geliştiriyor. Cebimizdeki teknolojiler, karbon yakalamıyor belki ama bilinçliliği ve farkındalığı artırıyor, bağlantıyı artırıyor, çeşitli kapsamlarda fayda sağlıyor, hayatı kolaylaştırıyor, verimliliği artırıyor.

Her seviyede organizasyonun, kurumların yaptıklarının sonucunu da düşünmesi gerekiyor. Bir eylemde bulunurken bunun sonuçlarını da değerlendirilmesi şart. Attığımız adımların ne gibi sonuçları olabileceğini anlayabilme konusunda, teknoloji bize yardımcı olabilir. Teknoloji, bu düşünceyi somutlaştıracak adımlar atabilir. Veriler ve sonuçlar ile iklim etkimizi daha görülebilir, aksiyon alınabilir, daha kolay algılanabilir ve büyük problemi elle tutulabilir hale getirebilir. Geri bildirimler ile, artırılmış gerçeklik ile, metaverse ile, insanların daha yakın hissetmesini sağlamak, deneyim artımı ile insanlardaki bilinci ve karar vermelerini değiştirmek için kullanılabilir olacak. Teknolojik araçların eğitim ve yönetim potansiyelini pozitif kullanarak farkındalık artırmak ve harekete geçmek mümkün.

Teknoloji ile Hedef ve Çözüm Odaklı bir Sürdürülebilirlik Yaklaşımı

Yeni uygulamalarla (ki örnekleri var) “bugün/bu ay/bu sene bunu yaptın/yapacaksın ve bunun şöyle bir sonucu oldu/olacak ve bunun karbon maliyeti şu / çevreye vereceği zarar şu” gibi bilgilendirmeler ile, dashboard panel gösterimleri ile farkındalık yaratmak mümkün. Bu farkındalık somut sonuçlar da doğurur. Yaptığımız her şeyin çevresel etkisini görmek, kararlarımızı tekrar değerlendirmeye ve değiştirmeye imkan sağlar. Bu tarz uygulamalar ile insanların ve kurumların karar biçimlerini değiştirmek, sistemleri doğru yönetebilmek ve aksiyon almak artık zor değil.

Günlük hayatta etkilerini hızlı görebileceğimiz, iklimle en doğrudan pratik anlamda ilişki kurabileceğimiz teknolojik araçlar ve çözümler var. Son yıllarda, nesnelerin interneti, bağlanabilen, verileri toplayan, haberleşen sensör ve bilgisayar teknolojileri kavramı hayatımıza girdi. Bugün, bir sonraki aşamada, yapay zeka, makine öğrenmesi, oyunlaştırmanın da eklenmesiyle, AIoT, evlerin, binaların, tesislerin, organizasyonların akıllandırılmasında rol oynuyor, akıllandırılan sistemlerde fayda üstel artıyor. Cebimizdeki mobil uygulama, tesisimizdeki sürdürülebilirlik koordinasyon merkezi yazılımı ile kurumlarımızdaki sistemlerin etkilerinin görünür kılınması, uzaktan ve/veya otomatik yönetilmesi, raporlanması bugün çok daha hızlı, kolay ve verimli. Küçük gözüken bu uygulamalar, iklim problemi çözümünün çok önemli bir parçası.

Reengen’in yıllar önce yola çıktığı ve bugün geldiği yerde, Energy Intelligence ve Carbon Intelligence Platform çözümleriyle, her seviyede organizasyonlarda, binalarda, tesislerde, portföy yönetiminde, verileri toplamak, anlamlandırmak, sistemleri koordine etmek için, yüksek teknoloji çözümleri, ekranlar, modüller, algoritmalar ve raporlar ile teknolojiden faydalanılan ve optimize, gerçek zamanlı programları kullanarak, teknolojiyi merkez araç alarak sürdürülebilirlik hedeflerine daha hızlı erişmek için birlikte yol alabiliriz.
Aksiyon, çözüm ve inovasyon odağıyla, organizasyonların sürdürülebilirlik ve net sıfır hedeflerine maliyet etkin ve verimli şekilde ulaşmaları için çalışıyoruz.

Author: Dilara Goker, VP of Research & Global Partnerships at Reengen

--

--

Reengen
reengen

Energy IoT Platform is a PaaS Analytics Solution for Global Energy & Utilities Industry