Otellerde Enerji Yönetimi

Reengen
reengen
Published in
4 min readOct 17, 2019

Türkiye’de bulunan otellerin, dünyadaki çoğu ülkede olduğu gibi, operasyonlarının en yoğun olduğu dönem yaz mevsimidir. Yüksek enerji tüketimine sahip zaman aralıkları, acil çözülmesi gereken arızalar, bakım sorunları ve müşteriye en iyi hizmeti verebilmek üzere oluşan operasyon yükleri…

Neden Enerji Yönetimi Yapmalı?

Konaklama sektörünün enerji yönetimi konusunda hızlı ve mantıklı karar vermesini gerektiren üç ana neden vardır:

1. Turizmde Liderliğin Korunması

Enerji yönetimi, 2018’de Türkiye’de 39.5 milyonu yabancı olmak üzere toplamda 46.1 milyon turisti çeken bir sektör için kilit bir unsurdur. Eğer dünya genelinde oteller, enerji tüketiminde yalnızca %5'lik bir düşüş elde ederse, GSYİH açısından en önemli sektörlerden biri olarak bir dünya lideri olarak konumlandıracaktır. Durum böyleyken, her bir otelde yapacağınız etkili bir enerji yönetimi sizi lider konumuna getirecek ciddi etkiler sunabilir.

2. Enerji Fiyatlarının Belirsizliği

Geçmiş zamanlarda artan enerji fiyatlarının (özellikle elektrik), gelecekte de artmaya devam edeceği gerçeği ile karşı karşıyayız. Elektrik, su, doğalgaz derken her şeyin zamlandığı ve cebimizdeki bütçenin de giderek eridiği bir dönemde yaşıyoruz. Bu nedenle bazı otel işletmeleri, enerji fiyatlarına karşı kırılganlıklarını azaltmak için önlemler almaya yönelmiştir.

3. Kâr Artırma Gerekliliği

Yeni rakiplerin (günlük daireler, düşük maliyetli otel zincirleri, vb.) turizm sektörüne dahil olmasıyla, şimdi her zamankinden daha fazla otel işletmecisi işletme maliyetlerini minimum ayrıntı düzeyinde gözden geçiriyor.

Otellerin enerji maliyetlerinin toplam gideri, personel maliyetleri (%36), doğrudan işletme ve işletme hizmetleriyle (%22) ilgili tedariklerden sonra toplam işletme maliyetlerinin ortalama %10'unu oluşturmaktadır. Bu ortalama değer sadece aydınlatma, sıcak su ve ısıtma sistemi olan otellerde%4, mutfak, ısıtmalı yüzme havuzu veya spa bulunan tesislerde %25 gibi değişmektedir.

Oteller nasıl enerji tüketir?

Bir otelin işletme maliyetinin% 10'u enerji ile çalışıyor bunu biliyoruz. Peki bina bu enerjiyi nasıl tüketiyor?

Aşağıdaki grafik ile daha net görebilirsiniz:

Klima sistemlerinin, mutfak tüketimi, sıcak kullanım suyu (DHW) ve soğutma sistemleri bir otelde enerji tüketiminin% 50'sinden fazlasını temsil eder.

Bu nedenle, enerji verimliliği, dolayısıyla enerji yönetimi, bir ölçüt haline getirilmiş bir projedir. Yüksek sezon, tüketimi ve maliyetleri arttırır. Yani size çok fazla tasarruf imkanı sunamaz, ancak iyi bir enerji yönetim planıyla, orta ve düşük sezondaki tüketimleri en aza indirmek mümkündür.

Gerçek zamanlı ölçüm yapmak, otelin farklı binalarını, farklı katlarını izlemek, her bir odadaki tüketimi ölçmek, aynı zamanda, çamaşırhane, mutfak, etkinlik odaları gibi alanlara göre enerji verileri toplamak mükemmelliğe ulaşmak demektir.

Otel yöneticileri, genellikle, tüm bu bilgileri maliyet ve veri gizliliği adına çalışanları tarafından işlemesini ister. Ardından, çoğu zaman zaten operasyonuna aşırı yüklenen bakım teknisyenleri, kendilerini ilgilendirmeyen, buna hazırlıklı olmayan bir göreve zaman ayırmaya başlarlar. Bu şekilde maliyet tasarrufu fikri, hızla artan strese, bakım düzeninin bozulmasına ve aynı zamanda tasarruf fırsatlarını kaybetmenize neden olabilir.

Müşterilerimiz için topladığımız ve analiz ettiğimiz bilgiler dahilinde, bir otel için gerekli olan çok sayıda enerji verisi ve analizi olduğunu biliyoruz. Bu nedenle otel işletmecilerinin tesislerini gerçek zamanlı olarak izlemeleri gerekir. Buna sadece elektrik tüketimi değil, aynı zamanda doğal gaz ve su tüketimi ile de dahildir.

Bunu yapmak için, şunlara ihtiyaç duyulacaktır:

- Pasif Tüketim

HVAC ve aydınlatma maliyetleri, konaklama endüstrisindeki en büyük kontrolsüz işletme giderlerinden ilk ikisini temsil eder ve elektrik kullanımını maliyet düşürmek için mükemmel bir hedef haline getirir. Tipik bir otel odası, ortalama bir günün yaklaşık %70'i boştur-bu, boş odalarda kullanılan önemli bir enerji yüzdesinin boşa harcandığını düşündürmektedir. Zorluk, konuk konforunu olumsuz etkilemeden enerji kullanımını azaltmaktır. Bunun iyi bir yolu, otelin pasif tüketimini, yani tek bir misafirin olmadığı, mutfaklar /çamaşırhaneler çalışmadığında veya otelin bakım/tadilat çalışmaları için kapalı olduğu zaman tüketimi bilmektir.

- Tüketim Oranları

Büyük veri yöntemleri ve veri analizi sayesinde, bina, kat ve hatta oda başına enerji tüketimine yönelik tüketimlerin bilinmesi, tasarruf konusunda alınacak aksiyonlara yönelik önemli bilgiler sağlanmaktadır. Bir otel zinciri için, her tesisin tüketimini ve maliyetini görebilmek çok yararlı bilgiler sağlar. Bu temel bilgileriniz olduğunda, otellerinizde müşteri giriş ve çıkışlarına göre her müşterinin enerji tüketimini yapabilirsiniz. Bu oranı 1 yılın sezonlarına göre ayırabilir, sonraki sene geçmişe yönelik karşılaştırma yapabilirsiniz.

Oteller, konuklar için hizmet kalitesinden ödün vermeden daha verimli enerji kullanımına sahip olabilir. Yapılan yatırımlar enerji tüketiminde, işletme maliyetlerinde ve enerji faturalarında önemli azalmalara neden olabilir. Dijital enerji yönetimi otel sahipleri için enerji maliyetlerini %35'e kadar düşürebilir.

Kaynakça:

Author: Sena Ünlüel, Marketing Specialist at Reengen

--

--

Reengen
reengen

Energy IoT Platform is a PaaS Analytics Solution for Global Energy & Utilities Industry